Το BBC μπήκε στο απόρρητο μουσείο της CIA: Πειστήρια και τεκμήρια από 75 χρόνια παγκόσμιας δράσης

Η είσοδος του μουσείου της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Image from CIA by BBC


Είναι ίσως το πιο ασυνήθιστο -και αποκλειστικό- μουσείο στον κόσμο, γεμάτο με αντικείμενα που έχουν διαμορφώσει την ιστορία. Αλλά οι πόρτες του είναι σταθερά κλειστές για το κοινό.

Είναι το μόνο μέρος που ένας επισκέπτης μπορεί να δει το όπλο που βρέθηκε με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν σκοτώθηκε, δίπλα στο δερμάτινο μπουφάν του Σαντάμ Χουσεΐν.

Καλώς ήρθατε στο μυστικό εσωτερικό μουσείο της CIA.

Βρίσκεται μέσα στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, η συλλογή μόλις ανακαινίστηκε για να τιμήσει την 75η επέτειο της υπηρεσίας. Σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του BBC, δόθηκε αποκλειστική πρόσβαση, αν και με μια συνοδεία ασφαλείας συνεχώς στο πλευρό μας.

Μεταξύ των 600 τεχνουργημάτων που εκτίθενται είναι τα είδη των gadget κατασκόπων του ψυχρού πολέμου που θα περίμενε κανείς – ένας «νεκρός αρουραίος» στον οποίο θα μπορούσαν να κρύβονται μηνύματα, μια κρυφή κάμερα μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρο, ένα περιστέρι με τη δική του κάμερα κατασκόπου και ακόμη και μια εκρήγνυται ποτήρι μαρτίνι.

Υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες για μερικές από τις πιο διάσημες και μάλιστα πρόσφατες επιχειρήσεις της CIA.

Εκτίθεται ένα μοντέλο σε κλίμακα του συγκροτήματος στο οποίο ανακαλύφθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δει ένα μοντέλο πριν εγκρίνει την επιδρομή που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα το 2011.

Η μακέτα από το οίκημα που κρυβόταν ο Μπιν Λαντεν και με βάση την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε την άδεια για την επιχείρηση. Image via CIA by BBC


«Το να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα σε 3D βοήθησε πραγματικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής… καθώς και να βοηθήσουμε τους χειριστές μας να σχεδιάσουν την αποστολή», εξηγεί ο Robert Z Byer, διευθυντής του μουσείου που έκανε μια ξενάγηση.

Στις 30 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ένας αμερικανικός πύραυλος έπληξε ένα άλλο συγκρότημα, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Στόχος ήταν ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι.

Και το πιο πρόσφατο έκθεμα, που μόλις αποχαρακτηρίστηκε, είναι ένα μοντέλο της ένωσης που χρησιμοποιήθηκε για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν την 1η Ιουλίου 2022 για την προτεινόμενη αποστολή. Ο Ζαουαχίρι χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι αφού η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ πέρασε μήνες μελετώντας τις κινήσεις του.

«Μιλάει για το πώς βλέπουν οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής τον τρόπο ζωής του στόχου», εξηγεί ο κ. Byer.

Το πρώτο μισό του μουσείου κινείται με χρονολογική σειρά από την ίδρυση της CIA το 1947 έως τον Ψυχρό Πόλεμο, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να αποτελούν σαφή άξονα στη στροφή προς την εστίαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αντικείμενα που εκτίθενται δωρισμένα από ορισμένους συγγενείς πέθαναν στις επιθέσεις.

Το κοινό του μουσείου είναι το προσωπικό της CIA καθώς και επίσημοι επισκέπτες. Δεν εστιάζει μόνο στην επιτυχία. Υπάρχει ένα τμήμα για το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων όταν μια αποστολή της CIA για την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα πήγε καταστροφικά στραβά και υπάρχουν αναφορές στην αποτυχία εύρεσης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

“Αυτό το μουσείο δεν είναι απλώς ένα μουσείο για την ιστορία. Αυτό είναι ένα λειτουργικό μουσείο. Περνάμε αξιωματικούς της CIA, εξερευνώντας την ιστορία μας, τόσο καλή όσο και κακή”, λέει ο κ. Byer. “Βεβαιωνόμαστε ότι οι αξιωματικοί μας κατανοούν την ιστορία τους, ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στο μέλλον. Πρέπει να μάθουμε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον.”

Μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του έργου της CIA είναι λιγότερο ορατές όμως – για παράδειγμα η κοινή της επιχείρηση το 1953 με την MI6, για την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο Ιράν και πιο πρόσφατη εμπλοκή στα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία μετά το 2001.

«Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε»

Το δεύτερο μισό του μουσείου εστιάζει λεπτομερώς σε ορισμένες συγκεκριμένες λειτουργίες.

Η φράση «δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε» είναι γνωστή για όσους αναφέρουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και η προέλευσή της βρίσκεται σε μια ιστορία που περιγράφεται λεπτομερώς στο μουσείο χρησιμοποιώντας αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ένα υποβρύχιο της Σοβιετικής Ένωσης χάθηκε κάπου στον πυθμένα του ωκεανού. Αφού το εντόπισαν οι ΗΠΑ, η CIA συνεργάστηκε με τον δισεκατομμυριούχο Χάουαρντ Χιουζ για να προσπαθήσει να ανακτήσει το ναυάγιο – και την τεχνολογία επί του σκάφους. Αναπτύχθηκε ένα εξώφυλλο ότι ο Hughes επρόκειτο να εξορύξει τον πυθμένα του ωκεανού χρησιμοποιώντας ένα πλοίο που ονομάζεται Glomar Explorer.

Το μουσείο περιέχει ένα μοντέλο του σοβιετικού υποβρυχίου καθώς και ρούχα, δίσκους στάχτης και ταχυδρομικές τσάντες που δημιουργήθηκαν για να διατηρήσουν το εξώφυλλο του Glomar. Εκτίθεται ακόμη και μια περούκα που φορούσε ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA για να μεταμφιεστεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο πλοίο.

Η αποστολή ήταν μόνο εν μέρει επιτυχής, επειδή το υποβρύχιο διαλύθηκε καθώς τα ατσάλινα νύχια του Glomar προσπάθησαν να το φέρουν επάνω, αν και ορισμένα μέρη είχαν ακόμη ανακτηθεί.

«Τα περισσότερα από αυτά που βρήκαν σε αυτό το υποβρύχιο είναι ακόμα ταξινομημένα μέχρι σήμερα», λέει ο κ. Byer.

Όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για αυτό που ήταν γνωστό ως Project Azorian πριν μπορέσει να εξαχθεί το υπόλοιπο υποβρύχιο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν “ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν” αυτό που είχε συμβεί – μια φράση γνωστή ως “απόκριση Glomar” και χρησιμοποιείται ακόμα. ευρέως τώρα.

Υπάρχουν επίσης αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του εξωφύλλου μιας ψεύτικης ταινίας που ονομάζεται Argo. Αυτό θα επέτρεπε τη διάσωση διπλωματών που κρατούνταν στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979, μια ιστορία που αργότερα μετατράπηκε σε ταινία του Χόλιγουντ. Εκτίθεται εννοιολογική τέχνη για την ψεύτικη ταινία που η ομάδα διάσωσης προσποιήθηκε ότι έφτιαχνε. Η τέχνη σχεδιάστηκε για να είναι σκόπιμα δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί ή να κατανοηθεί.

Και όσον αφορά την αποκρυπτογράφηση, η οροφή του νέου μουσείου περιέχει επίσης κρυμμένα μηνύματα σε διαφορετικούς τύπους κώδικα.

Η φιλοδοξία, λένε οι αξιωματούχοι της CIA, είναι οι εικόνες να κοινοποιούνται στο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δούμε αν μπορούν να τις ξεμπερδέψουν. Μερικά από τα εκθέματα θα είναι διαθέσιμα και διαδικτυακά. Αλλά προς το παρόν, αυτό μπορεί να είναι το πλησιέστερο που μπορούν να φτάσουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτό το μουσείο.

Πηγή: hellasjournal

Το BBC μπήκε στο απόρρητο μουσείο της CIA: Πειστήρια και τεκμήρια από 75 χρόνια παγκόσμιας δράσης Το BBC μπήκε στο απόρρητο μουσείο της CIA: Πειστήρια και τεκμήρια από 75 χρόνια παγκόσμιας δράσης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.