Σόλων ο Αθηναίος: 15 αποφθέγματα που πρέπει να θυμάσαι

Ήταν ένας από τους «Επτά Σοφούς» της αρχαίας Ελλάδας, οπότε έχεις πολλά να διδαχθείς.

Εξέχον μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας του 6ου αιώνα και ένας από τους «Επτά Σοφούς» της αρχαίας Ελλάδας. Ο Σόλων ο Αθηναίος έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στο αθηναϊκό πολίτευμα και αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας. Ενός πολιτεύματος που μόλις έκανε την εμφάνισή του στην παγκόσμια ιστορία και κυριαρχεί μέσω σήμερα.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για τον βίο και την προσωπικότητα του Σόλωνα είναι περιορισμένα, λόγω της έλλειψης γραπτών και αρχαιολογικών ενδείξεων για την Αθήνα του πρώιμου 6ου αιώνα. Οι κύριες αρχαίες πηγές για τον Σόλωνα είναι ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος, οι οποίοι όμως έγραψαν γι’ αυτόν μερικούς αιώνες αργότερα.

Ο Σόλων ανήκε στην πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια των Κοδριδών και όταν έχασε την περιουσία του, στράφηκε προς το εμπόριο και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία. Επωφελήθηκε από αυτά τα ταξίδια και μελέτησε ξένους πολιτισμούς και νόμους. Τα εφόδια που απέκτησε τα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της πατρίδας του και έτσι κατόρθωσε να αναδειχτεί στο σπουδαιότερο άνδρα της εποχής του. Ο Σόλων ο Αθηναίος επίσης ανήκε στους 7 σοφούς της αρχαιότητας, οι οποίοι ήταν ο Βίας ο Πριηνεύς, ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος, ο Περίανδρος ο Κορίνθιος, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος και ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.

Παρακάτω θυμόμαστε 15 αποφθέγματά του.

"Κανένα μη θεωρείς ευτυχισμένο εάν πρώτα δεν δεις το τέλος του"

" Η πατρίδα από τους μεγάλους άνδρες καταστρέφεται"

"Αν μάθεις πρώτα να κυβερνάσαι, θα μάθεις και να κυβερνάς"

"Γερνάω συνεχώς και πάντοτε μαθαίνοντας"

Μετριοπαθέστερο κάνει τον άρχοντα και επιεικέστερο τον τύραννο, εκείνος που θα μπορούσε να τους πείσει ότι προτιμότερο θα ήταν να μην κυβερνούν παρά να κυβερνούν"

Η σκέψη των αθανάτων θεών είναι ανεξερεύνητη από τους ανθρώπους"

"Όση δύναμη έχει στον πόλεμο ο σίδηρος, άλλη τόση δύναμη έχει στην Πολιτεία ο λόγος"

"Φίλους να μην αποκτάς σύντομα, εκείνους όμως που θα αποκτήσεις, μην τους αποδοκιμάζεις γρήγορα"

"Η επιθυμία για την απόκτηση περιττών πραγμάτων, ακολουθεί ευθύς αμέσως με την απόκτηση των αναγκαίων"

"Οι Θεοί είναι γεμάτοι φθόνο και δημιουργούν ταραχές"

""Να συμβουλεύεις όχι τα πιό ευχάριστα, αλλά τα πίο χρήσιμα"

"Να μελετάς ότι αξίζει να μελετηθεί"

"Να χρησιμοποιείς (επικαλείσαι) τους θεούς"

"Να μην λες ψεύδη, αλλά την αλήθεια"

"Στους δικούς σου ανθρώπους να είσαι πράος"

Πηγή: ratpack

Σόλων ο Αθηναίος: 15 αποφθέγματα που πρέπει να θυμάσαι Σόλων ο Αθηναίος: 15 αποφθέγματα που πρέπει να θυμάσαι Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.