Οπως αναφέρουν οι New York Times και οι αρθρογράφοι Τομ Μάσμπεργκ και Γκράχαμ Μπόουλεϊ, εικοσιεπτά αρχαία αντικείμενα αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων δολαρίων (13,05 εκ ευρώ) - που αποκτήθηκαν για να επιδείξουν τη δόξα της αρχαίας Ρώμης, της Ελλάδας και της Αιγύπτου - έγιναν αντικείμενο κατάσχεσης από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης λόγω σοβαρής υποψίας για λεηλασία.
Μεταξύ άλλων αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν μια μαρμάρινη κεφαλή Ελληνικού αγάλματος η οποία απεικόνιζε νέο άνδρα που χρονολογείται μεταξύ του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ.
Μερικά από τα αντικείμενα πέρασαν από τα χέρια ανθρώπων που θεωρούνταν από καιρό ύποπτοι για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, όπως ο Τζιανφράνκο Μπεκίνα (Gianfranco Becchina), ο οποίος διατηρούσε μια γκαλερί στην Ελβετία για δεκαετίες πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για παράνομες συναλλαγές από την ιταλική κυβέρνηση το 2001. Αλλά τα περισσότερα από τα αντικείμενα είχαν εισαχθεί η συλλογή του Met πολύ πριν κατηγορηθεί δημόσια o Becchina για παράνομη δραστηριότητα.
Οπως επίσης αναφέρει το άρθρο των ΝΥΤ, τα αντικείμενα θα επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους - 21 στην Ιταλία και έξι στην Αίγυπτο - σε τελετές που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Τα γεγονότα αποτελούν μέρος της επιτάχυνσης του ρυθμού των επαναπατρισμών αρχαιοτήτων που στο παρελθόν διαρκούσε συχνά για ένα χρόνο ή περισσότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν.
Οκτώ από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το Met - από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν που συνεργάζεται με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους - αποκτήθηκαν απευθείας από τον Becchina, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.
O Becchina έχει καταδικαστεί για παραλαβή κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα. Στην Ιταλία, μετά από μια δεκαετή έρευνα, κατασχέθηκε από αυτόν ένας θησαυρός 6.300 ελληνορωμαϊκών αντικειμένων το 2011, όταν ένας δικαστής διαπίστωσε ότι τα αντικείμενα είχαν λεηλατηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αλλά οι ποινικές κατηγορίες απορρίφθηκαν λόγω παραγραφής.
Το MET, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι πληροφορίες για τα ιταλικά αντικείμενα μόλις πρόσφατα τέθηκαν στη διάθεση του μουσείου από τους ερευνητές του εισαγγελέα, ότι ήταν πλήρως συνεργάσιμο και ότι οι αναθεωρήσεις απόκτησής του έγιναν πιο αυστηρές τις δεκαετίες από τότε που βρέθηκαν στις συλλογές του.
Τα αντικείμενα, που κατασχέθηκαν σύμφωνα με τους όρους τριών χωριστών ενταλμάτων έρευνας που εκτελέστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, θα επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους - 21 στην Ιταλία και έξι στην Αίγυπτο - σε τελετές που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.
«Οι κανόνες της δημιουργίας συλλογής (αρχαιοτήτων) έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε το μουσείο, «και οι πολιτικές και οι διαδικασίες του Met από αυτή την άποψη βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση τα τελευταία 20 χρόνια».
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το Met ήταν μια κύλικα –ένας είδος κούπας- από τερακότα, από το 470 π.Χ. αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αγοράστηκε απευθείας από τη γκαλερί Becchina το 1979.
Ένα άλλο αντικείμενο είναι ένα αγαλματίδιο από τερακότα μιας Ελληνίδας θεάς από περίπου το 400 π.Χ. αξίας 400.000 δολαρίων, που ήταν δώρο από τον Robin Symes, Βρετανό έμπορο αρχαιοτήτων. Ο Sumes συμμετείχε στην πώληση ενός γιγαντιαίου αγάλματος της Αφροδίτης που αγόρασε το Μουσείο Getty το 1988 για 18 εκατομμύρια δολάρια και συμφώνησε να το επιστρέψει στην Ιταλία το 2007.
Η αξία των 21 ιταλικών κομματιών, που κατασχέθηκαν από το Met τον Ιούλιο, αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έξι αιγυπτιακά αντικείμενα, που κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, εκτιμήθηκαν στα 3,2 εκατομμύρια δολάρια.
Σε ξεχωριστή αναφορά η ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκδόθηκε ένταλμα κατάσχεσης, την Τρίτη, για ένα άλλο αντικείμενο του MET: ένα πέτρινο γλυπτό του έκτου αιώνα που απεικονίζει μια Ινδουίστρια θεά, που αποκτήθηκε το 1993. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τον λόγο της κατάσχεσης.
Το γραφείο του εισαγγελέα σημειώνει ότι πέντε από τα αιγυπτιακά αντικείμενα βρέθηκαν στην κατοχή του MET από το ίδιο δίκτυο που τους προμήθευσε ένα φέρετρο με χρυσό περίβλημα από τον πρώτο αιώνα π.Χ. που το μουσείο συμφώνησε να επιστρέψει το 2019.
Τότε, οι υπεύθυνοι του μουσείου είχαν υποστηρίξει ότι το αγόρασαν από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Παρίσι το 2017 για σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια και παραπλανήθηκαν από την ψευδή αναφορά της προέλευσής του.
Σύμφωνα με το μουσείο, που επικαλείται αξιωματούχους, ορισμένα από τα αιγυπτιακά αντικείμενα που αγόρασε πουλήθηκαν χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία, από το ίδιο δίκτυο που πούλησε στο Met το επιχρυσωμένο φέρετρο.
Πηγή: LiFO, The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια: