Σόδομα και Γόμορα; Στοιχεία για αστεροειδή που κατέστρεψε μία αρχαία πόλη

Καλλιτεχνική απόδοση της έκρηξης από αστεροειδή - [Credits: Allen West and Jennifer Rice]


Βορειανατολικά της Ιορδανίας κοντά στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού βρίσκεται η περιοχή Tall el-Hammam που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκεί υπήρχε μια αρχαία πόλη η οποία καταστράφηκε από άγνωστη αιτία. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν έχουν αναδείξει ίχνη ηφαιστειακής ή σεισμικής δραστηριότητας που να συνδέεται με την καταστροφή. Επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα που να συνδέουν την καταστροφή της πόλης με κάποια πολεμική αναμέτρηση.

«Είναι μια σημαντική πολιτιστική περιοχή», δήλωσε ο James Kennet, ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Santa Barbara. «Είναι ένα από τα μέρη όπου αναπτύχθηκε η πρώιμη πολιτισμική πολυπλοκότητα των ανθρώπων». Αγαπημένος χώρος για τους αρχαιολόγους και τους μελετητές της Βίβλου, ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένας τύμβος που φιλοξενεί στοιχεία πολιτισμού από την Εποχή του Χαλκού, όλα συμπυκνωμένα σε στρώματα καθώς ο εξαιρετικά στρατηγικός οικισμός χτίστηκε, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε για χιλιετίες.

Ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από αρχαιολόγους, γεωλόγους, γεωφυσικούς και επιστήμονες στη διαστημική φυσική υποστηρίζει ότι πριν από περίπου 3.600 έτη οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν αμέριμνοι και ξεκίνησαν να κάνουν τις δουλειές τους αγνοώντας ότι το Σύμπαν είχε αποφασίσει για την τύχη τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας διαστημικός βράχος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω ακριβώς από την πόλη με ταχύτητα 61 χιλιάδων χλμ./ώρα.

Οι ερευνητές στέκονται κοντά στα ερείπια των αρχαίων τειχών, με το στρώμα καταστροφής να είανι ορατό περίπου στο μισό ύψος της τοιχοποιίας. [Credit: Phil Silvia]


Η αλληλεπίδραση του βράχου με την γήινη ατμόσφαιρα προκάλεσε την καταστροφή του με μια έκρηξη που υπολογίζεται ότι είχε ισχύ χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Ένα καυτό κύμα θερμοκρασίας δύο χιλιάδων βαθμών Κελσίου χτύπησε την πόλη η οποία τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες και τα περισσότερα αντικείμενα που υπήρχαν σε αυτή έλιωσαν αμέσως.

Το καυτό κύμα ακολούθησε λίγα δευτερόλεπτα μετά ένας ανεμοστρόβιλος που κινούνταν με ταχύτητα 1,200 χλμ./ώρα. Ήταν πιθανώς ο ισχυρότερος ανεμοστρόβιλος που γνωρίζουμε να έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη. Ο ανεμοστρόβιλος κυριολεκτικά ξερίζωνε τα κτίρια της πόλης. Έτσι εξηγείται σύμφωνα με τους ερευνητές το γεγονός ότι δομικά υλικά των κτιρίων της πόλης έχουν διασκορπιστεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις στην ευρύτερη περιοχή ενώ τα οστά των κατοίκων της διαλύθηκαν σε μικρά κομμάτια.

Στοιχεία μιας αρχαίας καταστροφής

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα στρώματα του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει ένα στρώμα, ύψους 1,5 μέτρου περίπου που χρονολογείται στην Μέση Εποχή του Χαλκού II. Το συγκεκριμένο στρώμα τράβηξε το ενδιαφέρον ορισμένων ερευνητών για τα «εξαιρετικά ασυνήθιστα» υλικά του. Εκτός από τα συντρίμμια που θα περίμενε κανείς από την καταστροφή μέσω πολέμου και σεισμών, βρέθηκαν θραύσματα κεραμικής με εξωτερικές επιφάνειες λιωμένες σε γυαλί, «φουσκωμένα» πήλινα τούβλα και μερικώς λιωμένα δομικά υλικά. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδείξεις για ένα ανώμαλο γεγονός υψηλής θερμοκρασίας, πολύ πιο ζεστό από οτιδήποτε άλλο που η τεχνολογία της εποχής μπορούσε να παράγει.

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 2.000 βαθμών Κελσίου», είπε ο Kennett, του οποίου η ερευνητική ομάδα εκείνη την περίοδο δούλευε την υπόθεση για μια παλαιότερη κοσμική ατμοσφαιρική έκρηξη που συνέβη πριν από περίπου 12.800 χρόνια και προκάλεσε εκτεταμένες καύσεις, κλιματικές αλλαγές και εξαφάνιση ζώων. Τα απανθρακωμένα και λιωμένα υλικά στο Tall el-Hammam επιβεβαίωναν μία τέτοια υπόθεση και μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα Allen West και του Kennett, συμμετείχαν στην ερευνητική προσπάθεια του βιβλικού μελετητή Philip J. Silvia του Πανεπιστημίου Trinity Southwest για να καθορίσουν τι συνέβη σε αυτήν την πόλη πριν από 3.650 χρόνια.

Αλάτι και οστά

«Υπάρχουν ενδείξεις για μια μεγάλη ατμοσφαιρική έκρηξη, κοντά σε αυτή την πόλη που ονομάζεται Tall el-Hammam», δήλωσε ο Kennett. Μία έκρηξη παρόμοια με αυτή του Tunguska Event, μεγέθους περίπου 12 μεγατόνων που έλαβε χώρα στον αέρα το 1908, όταν ένας μετεωρίτης 56-60 μέτρων τρύπησε την ατμόσφαιρα της Γης πάνω από την Τάιγκα της Ανατολικής Σιβηρίας.

Η έκρηξη πάνω από το Tall el-Hammam ήταν αρκετά ισχυρή για να ισοπεδώσει την πόλη, το παλάτι, τους γύρω τοίχους και τα κτήρια που ήταν κατασκευασμένα από τούβλο. Επιπλέον, η κατανομή των οστών έδειξε «ακραία αποσυναρμολόγηση και σκελετικό κατακερματισμό στα άτομα που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης».

Μία επιπλέον απόδειξη του παραπάνω γεγονότος για τον Kennet προήλθε από την πραγματοποίηση πολλών διαφορετικών ειδών αναλύσεων στο έδαφος και στα ιζήματα από το κρίσιμο στρώμα καταστροφής. Από αυτές τις αναλύσεις προέκυψαν μικροσκοπικά σφαιρίδια, πλούσια σε σίδηρο και πυρίτιο, όπως και λιωμένα μέταλλα.

James P. Kennett, professor emeritus in UCSB’s Department of Earth Science. - [Credit:Sonia Fernandez]


«Νομίζω ότι μία από τις κύριες ανακαλύψεις είναι η ύπαρξη κατακερματισμένου χαλαζία. Πρόκειται για κόκκους άμμου με ρωγμές που σχηματίζονται μόνο κάτω από πολύ υψηλή πίεση», δήλωσε ο Kennett για ένα από τα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μια μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στον αέρα κοντά στο Tall el-Hammam.

«Έχουμε ίχνη κατακερματισμένου χαλαζία από αυτό το στρώμα και αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν απίστευτες πιέσεις για να κλονιστούν οι κρύσταλλοι χαλαζία - ο χαλαζίας είναι ένα από τα πιο σκληρά ορυκτά. Είναι πολύ δύσκολο να τον σπάσεις».

Η έκρηξη στον αέρα, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί επίσης να εξηγήσει τις «ανώμαλα υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού» που βρέθηκαν στο στρώμα καταστροφής - κατά μέσο όρο 4% στο ίζημα και έως 25% σε ορισμένα δείγματα.

«Το αλάτι εκτοξεύτηκε λόγω των υψηλών πιέσεων πρόσκρουσης», είπε ο Kennett για τον μετεωρίτη που πιθανόν να κατακερματίστηκε κατά την εισαγωγή στην ατμόσφαιρα της Γης. «Και μπορεί να έπληξε εν μέρει τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία είναι πλούσια σε αλάτι». Οι τοπικές ακτές της Νεκράς Θάλασσας είναι επίσης πλούσιες σε αλάτι, οπότε η έκρηξη μπορεί να είχε αναδιανείμει τους συγκεκριμένους κρυστάλλους αλατιού σε μεγάλο βαθμό-όχι μόνο στο Tall el-Hammam, αλλά και στο κοντινό Tell es-Sultan (προτείνεται ως η βιβλική Ιεριχώ, η οποία επίσης υπέστη βίαιη καταστροφή την ίδια χρονική περίοδο) και το Tall-Nimrin (επίσης, καταστράφηκε).

Το έδαφος με υψηλά στοιχεία άλατος θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνο για το λεγόμενο «χάσμα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού», σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά το οποίο εγκαταλείφθηκαν πόλεις κατά μήκος της κοιλάδας του Ιορδάνη, μειώνοντας τον πληθυσμό από δεκάδες χιλιάδες σε ίσως μερικές εκατοντάδες νομάδες. Τίποτα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε αυτές τις πρώην εύφορες περιοχές, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή για αιώνες. Τα στοιχεία για την επανεγκατάσταση του Tall el-Hammam και των κοντινών κοινοτήτων εμφανίζονται ξανά στην Εποχή του Σιδήρου, περίπου 600 χρόνια μετά την ξαφνική καταστροφή των πόλεων στην Εποχή του Χαλκού.

Φωτιά και θειάφι

Το Tall el-Hamman ήταν το επίκεντρο μιας συνεχούς συζήτησης σχετικά με το αν θα μπορούσε να είναι η βιβλική πόλη των Σοδόμων, μία από τις δύο πόλεις στο Βιβλίο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης.

«Όλες οι παρατηρήσεις που αναφέρονται στη Γένεση είναι σύμφωνες με μια κοσμική ατμοσφαιρική έκρηξη», είπε ο Kennet, «αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτή η κατεστραμμένη πόλη είναι πράγματι τα Σόδομα της Παλαιάς Διαθήκης». Ωστόσο, ανέφεραν οι ερευνητές, η καταστροφή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια προφορική παράδοση που μπορεί να χρησίμευσε ως έμπνευση για τη γραπτή αφήγηση στο βιβλίο της Γένεσης, καθώς και τη βιβλική αφήγηση της πυρπόλησης της Ιεριχούς στην Παλαιά Διαθήκη.

Πηγή: Ναυτεμπορική, SciTech Daily

Σόδομα και Γόμορα; Στοιχεία για αστεροειδή που κατέστρεψε μία αρχαία πόλη Σόδομα και Γόμορα; Στοιχεία για αστεροειδή που κατέστρεψε μία αρχαία πόλη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.