Αέτωμα από τον Αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Αέτωμα από τον αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα (Αρ. Ευρ. 392-398)

Βρέθηκε το έτος 1911 στο χώρο του ιερού της Αρτέμιδος που βρισκόταν πλησίον του αρχαίου Υλλαϊκού λιμένα. Κοσμούσε την δυτική όψη του ναού. Έχει μήκος 17,02 μ. και ύψος 3,18 μ. και έχει κατασκευασθεί από ντόπιο πωρόλιθο.

Χρονολογείται στο 590-570 π.Χ. Αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Στο κέντρο της γλυπτικής σύνθεσης παριστάνεται μετωπικά η πτερωτή Μέδουσα Γοργώ σε «εν γούνασι» δρόμο, πλαισιωμένη από τα δύο παιδιά της, τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, και τον Χρυσάορα (χρυσόν άορ = χρυσό σπαθί). Η Γοργώ, το δαιμονικό πλάσμα που απολίθωνε όποιον την κοίταζε, εμφανίζεται με διογκωμένους οφθαλμούς, στόμα μισάνοιχτο και τη γλώσσα έξω. Η κόμη της γύρω από το μέτωπο στολίζεται με βοστρύχους από φίδια, ενώ δύο φίδια προβάλλουν πάνω από τους ώμους και τη μέση της. Φορά κοντό χιτωνίσκο, ο οποίος δένεται στη μέση με ζώνη από περιελισσόμενα φίδια, και φτερωτά σανδάλια.

Την κεντρική παράσταση πλαισιώνουν δύο μυθικά θηρία, δύο λεοντοπάνθηρες. Τα υποταγμένα άγρια ζώα συνοδεύουν συνήθως την προστάτιδα των άγριων ζώων (Πότνια θηρών) που εδώ ταυτίζεται με τη θεά Αρτέμιδα.

Στις γωνίες του αετώματος φιλοξενούνται δευτερεύουσες σκηνές σε μικρότερη κλίμακα, οι οποίες δεν συνδέονται εννοιολογικά με το κεντρικό θέμα. Κατά την επικρατέστερη άποψη οι σκηνές παριστάνουν επεισόδια της Τιτανομαχίας.

Δεξιά παριστάνεται ο Δίας να κεραυνοβολεί τον αρχηγό των Τιτάνων Ιαπετό, ενώ αριστερά ο Ποσειδώνας απειλεί με δόρυ ένθρονη μορφή, τον Κρόνο ή τη Ρέα, η οποία ανασηκώνει το χέρι σε ένδειξη ικεσίας.

Στο αριστερό άκρο του αετώματος παριστάνεται ξαπλωμένη γενειοφόρος μορφή που ταυτίζεται με νεκρό γίγαντα.

Την παράσταση του αετώματος πλαισιώνει γείσο που κοσμείται στις λοξές πλευρές, με ιχθυάκανθα και στην οριζόντια με μαίανδρο.

Βερσάκης Φρ., ΠΑΕ 1911, σσ. 164-204

Rodenwaldt G., Die Bildwerke des Artemistempels von Kerkyra. [Korkyra. Archaische Bauten und Bildwerke. Band II. Die Bildwerke des Artemistempels], Berlin 1939

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που λειτουργεί από το 1967 και φιλοξενεί στους χώρους του αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί. Μέσα από 1.600 εκθέματα το Μουσείο αφηγείται στους επισκέπτες του την ιστορία του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08.30-15.30

Τιμή εισιτηρίου: 6 €

Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: 3 €

Πληροφορίες: τηλ. 26610 30680

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αέτωμα από τον Αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα Αέτωμα από τον Αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.