Ο Ιππόλυτος ο Αθηναίος

Ποια ήταν η καθημερινότητα ενός παιδιού στην αρχαία Ελλάδα; Περιλάμβανε άραγε παιχνίδια, φιλίες, μαθήματα, καθώς και όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα θαύματα που ποτέ δεν σταματούν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα παιδικά μάτια; Μια απάντηση μας δίνει ο μικρός Ιππόλυτος ο Αθηναίος, που μέσα από τις σελίδες του παιδικού βιβλίου της Μαρίας Καζάντη «Ο Ιππόλυτος εν δράσει!», στο οποίο πρωταγωνιστεί, ξεναγεί τους μικρούς αναγνώστες του σήμερα στο σπίτι του «γραμματιστή» του, στα παιχνίδια του με τον κολλητό του, Περίανδρο, στη μουσική εκπαίδευσή του, αλλά και στα μυστικά του μαντείου των Δελφών ή της τέχνης της ορνιθομαντείας. Τις εικόνες του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ατρειδών Κύκλος, σχεδίασε η Φωτεινή Μαυρίδη.

Ο ατζέντης των θρύλων

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών ο Στέρλινγκ Λορντ, ο μακροβιότερος ίσως λογοτεχνικός ατζέντης στη σύγχρονη ιστορία των εκδόσεων και ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, βρήκε εκδότη για το μυθιστόρημα «Στον δρόμο» του Τζακ Κέρουακ. Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως συντάκτης σε περιοδικά όπως το Cosmopolitan, ο Λορντ άνοιξε το δικό του λογοτεχνικό πρακτορείο το 1952. Εκτός από τον Κέρουακ, του οποίου τη δουλειά προωθούσε υπομονετικά για χρόνια, ο Λορντ εκπροσώπησε επίσης τον Κεν Κέσεϊ όταν εκείνος είχε γράψει το «Στη φωλιά του κούκου», τον Νίκολας Πιλέτζι, του οποίου το μυθιστόρημα «Wise Guy» έγινε ταινία από τον Μάρτιν Σκορσέζε με τίτλο «Τα καλά παιδιά», τον μπιτ ποιητή Λόρενς Φερλινγκέτι κ.ά.

Hugo και εξωγήινοι

Το μυθιστόρημα της 37χρονης Αμερικανίδας ιστορικού και συγγραφέως Αρκάντι Μαρτίν με τίτλο «A Desolation Called Peace» είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών Hugo Awards, των βραβείων που κάθε χρόνο απονέμονται στα έργα επιστημονικής φαντασίας και λογοτεχνίας του φανταστικού που ξεχώρισαν το προηγούμενο έτος στις ΗΠΑ. Το νικητήριο μυθιστόρημα αποτελεί μέρος της λογοτεχνικής σειράς «Teixcalaan» της συγγραφέως και παρακολουθεί την προσπάθεια μιας μελλοντικής αυτοκρατορίας της Γης να αποκρούσει μια επίθεση εξωγήινων και να επιτύχει μαζί τους μια εύθραυστη ανακωχή. Βραβεύτηκαν επίσης η νουβέλα «A Psalm for the Wild-Built» της Μπέκι Τσάμπερς, το κόμικς «Far Sector» των Ν. Κ. Τζέμισιν και Τζαμάλ Κάμπελ κ.ά.

Πηγή: kathimerini

Ο Ιππόλυτος ο Αθηναίος Ο Ιππόλυτος ο Αθηναίος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.