Εξαιρετικό βυζαντινό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στη Δυτική Τουρκία

Μέρος του ψηφιδωτού με την Eλληνική επιγραφή. Στιγμιότυπο από το βίντεο


Ένα πρωτοβυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι με το εξαίσιο ψηφιδωτό του ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Σμύρνη της Δυτικής Τουρκίας.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφής που διενεργούσαν παράνομα δύο άτομα στον Αλιαγά, στην καρδιά της αρχαίας Eλληνικής περιοχής της Αιολίας.

Μετά από πληροφορίες που έλαβε η τουρκική αστυνομία, αστυνομικοί από την περιοχή της Σμύρνης έσπευσαν σε μια ορεινή περιοχή κοντά στην Αλιάγα και έπιασαν δύο άνδρες που προσπαθούσαν να κλέψουν αρχαία αντικείμενα σε μια ανασκαφή που βρίσκεται δύο μέτρα κάτω από το έδαφος.

Μετά τη σύλληψη, οι αρχαιολογικές αρχές της Σμύρνης ανέλαβαν τη δικαιοδοσία του χώρου και τώρα η περιοχή βρίσκεται υπό συνεχή προστασία.

Το μωσαϊκό που βρέθηκε στην Αλιαγά της Τουρκίας

Μέρος του ψηφιδωτού με την Ελληνική επιγραφή. Στιγμιότυπο από το βίντεο


Το εντυπωσιακό μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε παράνομα είναι πιθανότατα από το δάπεδο ενός χριστιανικού μοναστηριού 1.500 ετών.

Τούρκοι ειδικοί θα το μεταφέρουν σύντομα στην ασφάλεια ενός κοντινού μουσείου.

Σύμφωνα με Τούρκους αρχαιολόγους, το συγκρότημα ήταν κάποτε μοναστήρι, ενώ υπάρχουν και εκεί σημάδια χριστιανικής βασιλικής.

Σύμφωνα με τις αρχικές τους εκτιμήσεις, το μοναστήρι ήταν σε χρήση από τον τέταρτο έως τον 14ο αιώνα.

Η ευρύτερη περιοχή

Η πόλη της Αλιαγά πήρε το όνομά της από ένα μέλος της οθωμανικής οικογένειας Karaosmanoğulları ayan, γνωστό και ως Karaosmanoğlu Ali Ağa, που διέθετε μια τεράστια περιουσία εκεί.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μύρινας βρίσκονται εντός των ορίων της συνοικίας Αλιαγά, όπου αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό.

Η Ελληνική πόλη της Μύρινας βρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα (9,3 μίλια) βόρεια του κέντρου της πόλης της Αλιαγά.

Μια άλλη σημαντική τοποθεσία στην περιοχή είναι η ανεξερεύνητη ακόμη αρχαία Ελληνική πόλη Γρύνειον, κοντά στον σημερινό δήμο Σακράν στη χερσόνησο, νότια του κέντρου της πόλης.

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο από την Αλιαγά για να επισκεφθούν τα ερείπια ενός ακόμη αρχαίου Ελληνικού οικισμού, αυτού των Αιγών, στο σημερινό Yuntdağı της επαρχίας Manisa.

Εξαιρετικό βυζαντινό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στη Δυτική Τουρκία Εξαιρετικό βυζαντινό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στη Δυτική Τουρκία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.