Ρόδος: Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο δόντι καρχαρία που χρονολογείται πριν από 3.000.000 έτη

Ένα ακόμα σπάνιο εύρημα έφερε στο φως ο υπεύθυνος ερευνών στη Ρόδο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου, Νίκος Γουδής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ανακαλύψει σπάνιους θησαυρούς από την πλούσια φυσική ιστορία του νησιού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Δημοκρατικής της Ρόδου» (dimokratiki.gr), ο Νίκος Γουδής ανακάλυψε αυτήν τη φορά απολιθωμένο δόντι από το κάτω σαγόνι ενός καρχαρία του γένους Isurus oxyrinchus (ρυγχοκαρχαρίας), που υπολογίζεται ότι έζησε σε θαλάσσιες περιοχές της Ρόδου την Πλειόκαινη Εποχή, πριν από 3.000.000 έτη.

Όπως λέει ο Νίκος Γουδής, είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο σπάνια δόντια καρχαρία που έχει βρει.

«Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σπάνιο είναι οι χρωματισμοί του, καθώς για τον ελλαδικό χώρο είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση απολίθωσης, ίσως και η μοναδική στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο εύρημα ρυγχοκαρχαρία που υπολογίζεται ότι έζησε σε θαλάσσιες περιοχές της Ρόδου κατά την Πλειόκαινη Περίοδο».

Ο ρυγχοκαρχαρίας είναι ένας καρχαρίας της οικογενείας των λαμνίδων, που κατοικεί σε εύκρατα και τροπικά νερά, συνήθως μακριά από την ακτή, αλλά περιστασιακά εμφανίζεται κοντά σε νησιά και νησίδες.

Το σχήμα του ρυγχοκαρχαρία μοιάζει με βελόνα και έχει μια μυτερή και μακριά μύτη. Οι ρυγχοκαρχαρίες έχουν ένα πολύ υδροδυναμικό σχήμα. Σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική για τις λαμνίδες αερόβια μυϊκή αναπνοή, ο ρυγχοκαρχαρίας μπορεί να αναπτύξει εντυπωσιακή ταχύτητα και μετακινείται με μεγάλη ευκινησία.

Το ουραίο πτερύγιο έχει σχήμα ημισελήνου. Τα δευτερεύοντα ραχιαία πτερύγια είναι πολύ μικρότερα από ό,τι το πρώτο. Το δέρμα του ρυγχοκαρχαρία έχει πολύ λειαντικά πλακοειδή λέπια για μείωση της τριβής κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, σαν τα λακκάκια μιας μπάλας του γκολφ.

Οι ρυγχοκαρχαρίες συναντώνται σε υπεράκτιες εύκρατες και τροπικές θάλασσες σε όλο τον κόσμο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς, επικίνδυνους και γρήγορους καρχαρίες. Ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι η μεγάλη του ταχύτητα, ενώ περιπλανιέται στην ανοιχτή θάλασσα αρκετά κοντά στην επιφάνεια του νερού και σπάνιες φορές καταδύεται κάτω από τα 150 μέτρα, φθάνοντας μέχρι τα 400 μέτρα.

Χαρακτηριστικό του αποτελεί η τρομακτική οδοντοστοιχία του που αποτελείται από 3 σειρές δοντιών σε κάθε σαγόνι, τα οποία μονίμως ανανεώνονται.

Πρόκειται για είδος που επιτίθεται στον άνθρωπο. Στα Ελληνικά νερά η παρουσία του είναι επιβεβαιωμένη, αλλά πρόκειται πλέον για σχετικά σπάνιο είδος. Ζει κυρίως στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται στο Αιγαίο. Λέγεται και σκυλόψαρο. Φθάνει τα 4 μέτρα μήκος και τα 500 κιλά βάρος. Ζει μέχρι τα 25 χρόνια και κολυμπά σε βάθη από 0-400 μέτρα.

Οι ανακαλύψεις του Νίκου Γουδή φωτίζουν ακόμα περισσότερο πτυχές της φυσικής ιστορίας της Ρόδου παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα είδη που ενδημούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Μοναδική του ανησυχία είναι να ολοκληρωθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο, το οποίο από 2012 παραμένει ημιτελές.

Ο ίδιος φυλάσσει τα ευρήματα σε δικούς του χώρους μέχρι την ολοκλήρωση του Μουσείου και θα παραδώσει τους θησαυρούς του όταν αυτό θα είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει.

Πηγή: in.gr

Ρόδος: Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο δόντι καρχαρία που χρονολογείται πριν από 3.000.000 έτη Ρόδος: Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο δόντι καρχαρία που χρονολογείται πριν από 3.000.000 έτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.