Χώμα από την αρχαία Ολυμπία στάλθηκε στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού

Οι εκπρόσωποι του Γαλλικού Terre de Jeux 2024 συνέλεξαν χώμα από την Αρχαία Ολυμπία. Εικόνα: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή


Το Παρίσι βρίσκεται στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και, για συμβολικούς λόγους, οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν στραφεί στην αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του Γαλλικού Terre de Jeux 2024 συνέλεξαν χώμα από την Αρχαία Ολυμπία και το μετέφεραν πίσω στη Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Οι εκπρόσωποι συνέλεξαν μια μικρή ποσότητα χώματος από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές κοντά στην ανατολική στοά του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Θανάσης Βασιλειάδης, συνόδευσε τη Γαλλική αποστολή και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Επικεφαλής της συλλογής του χώματος ήταν η μπασκετμπολίστρια Emilie Gomis, η οποία κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με τη Γαλλική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Τη γαλλική αποστολή συνόδευε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης. Εικόνα: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή


Η Γαλλική αντιπροσωπεία συγκέντρωσε πάνω από δύο κιλά χώματος για να μεταφερθεί πίσω στο Παρίσι και η συλλογή γυρίστηκε για τους σκοπούς ενός ντοκιμαντέρ. Η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει σύμφωνα με την παράδοση στην Αρχαία Ολυμπία και θα μεταφερθεί στη Γαλλία με πλοίο.

Επικεφαλής της συλλογής του χώματος ήταν η μπασκετμπολίστρια Emilie Gomis. Εικόνα: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή


Το Γυμνάσιο επιλέχθηκε για συμβολικούς λόγους

Η ανατολική στοά του Γυμνασίου προφανώς επιλέχθηκε γιατί το Γυμνάσιο —μαζί με την παλαίστρα, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του προς τα νότια— εξυπηρετούσε τις ανάγκες των αθλητών και των συνοδών τους. Αυτό όμως έγινε μόνο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αφού η προετοιμασία των αθλητών γινόταν στα Γυμνάσια της Ήλιδας.

Επιπλέον, το συγκρότημα κατασκευάστηκε σταδιακά κατά τα Ελληνιστικά χρόνια και η σημερινή του μορφή χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Φαίνεται ότι ήταν αμιγώς αθλητικό κτίριο αφού οι εγκαταστάσεις του δεν αξιοποιήθηκαν για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Γυμνάσιο κάλυπτε έναν ορθογώνιο χώρο διαστάσεων 220 x 120 μέτρων, ο οποίος ήταν υπαίθριος και περιβαλλόταν από στοές κατά μήκος και των τεσσάρων πλευρών του.

Χώμα από την αρχαία Ολυμπία στάλθηκε στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού Χώμα από την αρχαία Ολυμπία στάλθηκε στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.