Βρετανικός: Το μεγαλύτερο ναυάγιο του Αιγαίου μεταξύ Μακρονήσου και Κέας

Ο Βρετανικός (Britannic), αδελφός πλοίο του Τιτανικού, βυθίζεται στο Αιγαίο στο στενό μεταξύ Μακρονήσου και Κέας στις 21 Νοεμβρίου 1916, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους. Περισσότεροι από 1.000 άλλοι διασώθηκαν.

Στον απόηχο της καταστροφής του Τιτανικού στις 14 Απριλίου 1912, η White Star Line έκανε αρκετές τροποποιήσεις στην κατασκευή του ήδη προγραμματισμένου αδελφού πλοίου της. Πρώτον, το όνομα άλλαξε από Gigantic σε Britannic (πιθανώς επειδή φαινόταν πιο ταπεινό) και ο σχεδιασμός του κύτους άλλαξε για να γίνει λιγότερο ευάλωτος στα παγόβουνα. Επιπλέον, δόθηκε εντολή να υπάρχουν αρκετές σωσίβιες λέμβους στο πλοίο για να φιλοξενήσουν όλους τους επιβάτες, κάτι που δεν είχε συμβεί με τον Τιτανικό.

Το πολυτελές σκάφος σχεδόν 50.000 τόνων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, καθελκύστηκε το 1914, αλλά σύντομα επιτάχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για να χρησιμεύσει ως πλοίο νοσοκομείου κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτή την ιδιότητα, ο καπετάνιος Τσάρλι Μπάρτλετ οδήγησε τον Britannic σε πέντε επιτυχημένα ταξίδια φέρνοντας τραυματισμένους Βρετανούς στρατιώτες πίσω στην Αγγλία από διάφορα λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Βρετανικός ήταν καθ' οδόν για να παραλάβει περισσότερους τραυματίες στρατιώτες κοντά στον Αθηναϊκό Κόλπο, όταν στις 8:12 π.μ., μια βίαιη έκρηξη συγκλόνισε το πλοίο. Ο καπετάνιος Μπάρτλετ διέταξε να κλείσουν οι στεγανές πόρτες και έστειλε σήμα κινδύνου. Ωστόσο, η έκρηξη είχε ήδη καταφέρει να πλημμυρίσει έξι ολόκληρα διαμερίσματα με ακόμη πιο εκτεταμένες ζημιές από αυτές που βύθισαν τον Τιτανικό. Ωστόσο, ο Britannic είχε προετοιμαστεί για μια τέτοια καταστροφή και θα είχε παραμείνει εν πλω αλλά υπήρχαν δύο κρίσιμα ζητήματα.

Αρχικά, ο καπετάνιος Μπάρτλετ αποφάσισε να προσπαθήσει να προσαράξει τον Βρετανικό στο κοντινό νησί Κέα. Αυτό μπορεί να ήταν επιτυχές, αλλά, νωρίτερα, το νοσηλευτικό προσωπικό του πλοίου είχε ανοίξει τα φινιστρίνια για να αερίσουν τους θαλάμους ασθενών. Το νερό μπήκε μέσα από τα φινιστρίνια καθώς ο Britannic κατευθυνόταν προς την Κέα. Δεύτερον, η καταστροφή επιδεινώθηκε όταν μερικοί από το πλήρωμα προσπάθησαν να καταβάσουν σωσίβιες λέμβους χωρίς εντολές. Δεδομένου ότι το πλοίο εξακολουθούσε να κινείται όσο πιο γρήγορα μπορούσε, οι βάρκες αναρροφήθηκαν στις προπέλες, σκοτώνοντας όσους επέβαιναν.

Λιγότερο από 30 λεπτά αργότερα, ο Μπάρτλετ συνειδητοποίησε ότι το πλοίο επρόκειτο να βυθιστεί και διέταξε να το εγκαταλείψουν. Οι σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν και παρόλο που ο Βρετανικός βυθίστηκε στις 9:07, λιγότερο από μία ώρα μετά την έκρηξη, σχεδόν 1.100 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν από το πλοίο. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους 30 νεκρούς βρίσκονταν πρόωρα στις σωσίβιες λέμβους. Το 1976, ο διάσημος εξερευνητής των ωκεανών Jacques Cousteau βρήκε το Britannic να βρίσκεται στο πλάι 400 πόδια κάτω από την επιφάνεια του Αιγαίου. Η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι χτύπησε σε νάρκη.

Βρετανικός: Το μεγαλύτερο ναυάγιο του Αιγαίου μεταξύ Μακρονήσου και Κέας Βρετανικός: Το μεγαλύτερο ναυάγιο του Αιγαίου μεταξύ Μακρονήσου και Κέας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.