Δύο νέες αφίξεις και τέσσερις σταθερές παρουσίες στην περίφημη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια που καταρτίζει κάθε χρόνο ο οδηγός Michelin.
Ο φετινός Οδηγός Michelin για την Αθήνα δημοσιεύθηκε και μας επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις, αφού αυξήθηκαν τα Ελληνικά εστιατόρια που κέρδισαν το πολυπόθητο αστέρι. Τα δύο νέα εστιατόρια που μπαίνουν στο χορό των αστεριών είναι το CTC και το Pelagos. Άλλα τέσσερα διατήρησαν τις προηγούμενες διακρίσεις τους: η Σπονδή τα δύο της αστέρια και τα Botrini’s, Hytra και Varoulko Seaside, από ένα αστέρι.
Τα νέα αστέρια
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
CTC
«Το CTC προστέθηκε στον Οδηγό Michelin πριν από 5 χρόνια και πρόσφατα μετακόμισε σε νέα τοποθεσία. Ο έμπειρος σεφ-ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Τσιοτίνης οδηγεί τους καλεσμένους σε ένα “Ταξίδι” 11 πιάτων που λαμβάνει υπόψη τη μαγειρική ιστορία της Ελλάδας και συνδυάζει τολμηρές γεύσεις με καινοτομία και πρωτοτυπία. Η ενθουσιώδης ομάδα του σέρβις συμβάλλει επίσης στη δημιουργία μιας πραγματικά αξέχαστης εμπειρίας» αναφέρει η ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο της Michelin.
«Είναι κάτι για το οποίο προσπαθούσαμε καιρό και μας γεμίζει ικανοποίηση» δήλωσε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Μια ιστορία που ξεκίνησε το 2015! Ένας αγώνας καθημερινός με ήττες και νίκες… Χαρές και λύπες, μια προσπάθεια που αν δεν την είχε αγκαλιάσει κάθε μέλος της ομάδας από την πρώτη μέρα, σήμερα δεν θα ήμασταν στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε το αστέρι μας (…). Μια ευκαιρία για όλους να θέσουμε νέους στόχους, να διεκδικήσουμε νέες επιτυχίες και να βρούμε νέους τρόπους να κάνουμε αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ. Να μαγειρεύουμε!» έγραψε ο γνωστός σεφ του CTC σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram ευχαριστώντας και τα μέλη της ομάδας του εστιατορίου και συγχαίροντας τα υπόλοιπα αθηναϊκά εστιατόρια που διακρίθηκαν.»
A #MICHELINStar is awarded to CTC, where chef-owner Alexandros Tsiotinis leads guests on an 11 course ‘Voyage’ which takes in Greece’s culinary history and blends bold flavours with subtle innovation#Athens #Greece #MICHELINGuideATH #MICHELINStar21 pic.twitter.com/MICswT2FBk
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) November 19, 2021
Pelagos
Η κουζίνα του με βάση τα θαλασσινά συνδυάζει εκλεπτυσμένες γαλλικές τεχνικές με εξαιρετικές μεσογειακές πρώτες ύλες
To εστιατόριο Pelagos του Astir Palace Hotel στη Βουλιαγμένη κερδίζει επίσης για πρώτη φορά ένα αστέρι: «Στο Pelagos επικεφαλής είναι ο σεφ Luca Piscazzi, ο οποίος στο παρελθόν ηγήθηκε της ομάδας στο διάστερο La Dame de Pic του Λονδίνου. Αυτό το κομψό, διακριτικό εστιατόριο βρίσκεται στο Astir Palace Hotel, στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, και προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Η κουζίνα του με βάση τα θαλασσινά συνδυάζει εκλεπτυσμένες γαλλικές τεχνικές με εξαιρετικές μεσογειακές πρώτες ύλες και χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, κομψότητα και τολμηρές αλλά αρμονικές γεύσεις» σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της Michelin.
A #MICHELINStar goes to stylish Pelagos for Luca Piscazzi’s seafood-centric cooking, which is characterised by creativity, sophistication and bold yet harmonious flavours #Athens #Greece #MICHELINGuideATH #MICHELINStar21 pic.twitter.com/iWd8VohYUo
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) November 19, 2021
H ομάδα της Σπονδής
Τα εξής εστιατόρια διατηρούν και φέτος τις θέσεις τους στον οδηγό: η Σπονδή με δύο αστέρια Michelin και τα Botrini’s, Hytra και Varoulko Seaside με ένα αστέρι έκαστο.
«Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον Άλεξ και τον Luca, τα νέα παιδιά που κέρδισαν φέτος αστέρι. Έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια και αξίζουν με το παραπάνω τη βράβευση. Όσον αφορά το Botrini’s, χαιρόμαστε και προχωράμε. Δεν υπάρχει χρόνος για γιορτές, είναι ωστόσο μια σημαντική διάκριση, ένα χτύπημα στην πλάτη. Τα εστιατόρια δεν είναι μόνο οι σεφ τους, είναι μια μεγάλη οικογένεια από ανθρώπους που προσπαθούν όλοι μαζί, από το σέρβις και την προετοιμασία, μέχρι τους προμηθευτές και τους παραγωγούς. Και είναι μια διάκριση που τη χαιρόμαστε όλοι» είπε σχετικά με το αστέρι που απέσπασε για άλλη μια χρονιά το Botrini’s o head chef του εστιατορίου, Νίκος Μπίλλης.
Botrini’s
Varoulko Seaside
Οι υπόλοιπες διακρίσεις
Δύο εστιατόρια – το Nolan και το Oikeîo – διατηρούν τη διάκριση Michelin Bib Gourmand για το 2021. Στην ίδια κατηγορία προστίθεται φέτος και το Cerdo Negro 1985.
«Σε αυτή τη μικρή ταβέρνα, τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Γιώργος συνδύασαν την ελληνική τους κληρονομιά με το πάθος για την ισπανική κουζίνα. Τα πιάτα τους, οικονομικά και με γενναιόδωρες μερίδες, είναι κυρίως μαγειρεμένα σε ξυλόφουρνο και γεμάτα γεύση. Τα αδέρφια είναι υπέροχοι οικοδεσπότες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σχετικά με το εστιατόριο.
Buzzy taverna Cerdo Negro 1985 is a awarded a #BibGourmand – here, brothers Konstantinos and Yiorgos combine their Greek heritage with a passion for Spanish cuisine and love of cooking over open flames.#Athens #Greece #MICHELINGuideATH pic.twitter.com/DeCDrSKRUG
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) November 19, 2021
Le Pavillon
Πέντε ακόμα εστιατόρια προστίθενται στις επιλογές του οδηγού
-Aleria
-Le Pavillon
-Okio
-Athénée
-Annie Fine Cooking
5 restaurants are added to the #MICHELINGuide selection Athens:
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) November 19, 2021
Aleria, Le Pavillon, Okio, Athénée and Annie Fine Cooking impressed the #MICHELINInspectors to earn themselves a place in the Guide#Athens #Greece #MICHELINGuideATH pic.twitter.com/2g3wTWjT7v
Η Αθήνα τα πάει περίφημα και χαιρόμαστε να βλέπουμε τα εστιατόριά μας και τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά γι’ αυτά, να επιβραβεύονται και να ακούγονται σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε πολύ ο έγκριτος οδηγός να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ελλάδα για να μπορέσει να αναδείξει τις εξαιρετικές γαστρονομικές προσπάθειες που γίνονται και εκτός πρωτεύουσας όπως στην «αδικημένη» Θεσσαλονίκη, στα νησιά και όχι μόνο.
Με πληροφορίες από: guide.michelin.com
Πηγή: gastronomos
Δεν υπάρχουν σχόλια: