Ψηφιδωτό αφιερωμένο από απελευθερωμένο σκλάβο που ευχαριστεί τον Θεό βρέθηκε σε ανασκαφές στην Τουρκία
Αεροφωτογραφία του χώρου με το ψηφιδωτό στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στο Χατάι της νότιας Τουρκίας. [Credit: ΑΑ]
Ένα ψηφιδωτό που αφιέρωσε ένας σκλάβος για να ευχαριστήσει τον Θεό για την απελευθέρωσή του ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του 6ου αιώνα μ.Χ. στη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας.
Η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων βρέθηκε σε έναν πορτοκαλεώνα στην περιοχή Arpaçiftlik το 2007. Ο Mehmet Keleş κατά την φύτευση δενδρύλλιων πορτοκαλιών στο χωράφι του, βρήκε αρχαία αντικείμενα. Ενημέρωσε τις αρχές και έτσι ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή. Η ανασκαφή αποκάλυψε ψηφιδωτά, ειδώλια ζώων, λίθινους τάφους και σκελετικά κατάλοιπα, με τους αρχαιολόγους να διαπιστώνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Το όνομα του ναού αποκαλύφθηκε σε ελληνική επιγραφή κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, η οποία κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος 1ου βαθμού.
Αεροφωτογραφία της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων που αποκαλύπτεται στο Χατάι της νότιας Τουρκίας. [Credit: AA]
Ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται στην ιστορική εκκλησία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πρόσφατα ένα ψηφιδωτό. Το ψηφιδωτό διακοσμείται με παγώνια και διαθέτει επίσης επιγραφή στα ελληνικά, με την οποία ένας σκλάβος ευχαριστεί τον Θεό μετά την απελευθέρωσή του.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA), η Ayşe Ersoy, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Hatay, δήλωσε ότι η περιοχή ξεχωρίζει για την ιστορία της, τη φύση και τον πολιτισμό της ενώ η θέση Arsuz αποτελεί σημαντική ιστορική θέση ως πόλη λιμάνι από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Η Ελληνική επιγραφή του ψηφιδωτού στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στο Χατάι της νότιας Τουρκίας. [Credit: ΑΑ]
Το ψηφιδωτό διακοσμείται με παγώνια και ίσως αποτελεί σκηνή από τον παράδεισο στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στο Χατάι της νότιας Τουρκίας. [Credit: ΑΑ]
Επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και τα ψηφιδωτά του έχουν μεγάλη σημασία καθώς αποκαλύπτουν την περίοδο μεταξύ 6ου και 12ου μ.Χ. αιώνα στην πόλη, η Ersoy δήλωσε: «Η εκκλησία βρέθηκε τυχαία όταν ένας αγρότης ξεκίνησε να φυτεύει δενδρύλλια πορτοκαλιού. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε η σωστική ανασκαφή από το μουσείο και συνεχίστηκε μέχρι φέτος. Εδώ αποκαλύπτεται σταδιακά μία τρίκλιτη βασιλική.
Το δάπεδο της εκκλησίας διακοσμείται με ψηφιδωτά. Αποκαλύφθηκε επιγραφή και είναι σαφές ότι ο ναός αυτός φέρει το όνομα της Εκκλησίας των τριών Αποστόλων. Άλλος ένας χώρος με ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε κατά τις φετινές ανασκαφές. Το ψηφιδωτό έφτιαξε ένας σκλάβος για να ευχαριστήσει τον Θεό μετά την απελευθέρωσή του. Το ψηφιωτό διακοσμείται με παγώνια ενώ φέρει και επιγραφή. Πιθανόν να απεικονίζει τον παράδεισο».
Δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί εγχώριοι και ξένοι τουρίστες που έρχονται στην πόλη για θαλάσσιο τουρισμό, η Ersoy αναφέρει ότι έχουν στόχο να ανεγείρουν στέγη πάνω από την εκκλησία.
Στην περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία ενδέχεται να υπάρχει και μεγάλος οικισμός, οπότε οι ανασκαφές στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστούν.
Πηγή: Daily Sabah, Arkeofili, anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια: