Αρχαία επιγραφή στα Ελληνικά, απαγορεύει την είσοδο σε εβραϊκό ναό της Ιερουσαλήμ, με ποινή θανάτου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτή η αποσπασματική πινακίδα φέρει μια προειδοποίηση, γραμμένη στα Ελληνικά, το πλήρες κείμενο της οποίας λέει:

«Κανένας ξένος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον προαύλιο χώρο και στο κιγκλίδωμα γύρω από το ιερό. Όποιος συλληφθεί θα κατηγορηθεί μετέπειτα εις θάνατον».

“No foreigner shall enter ...,” Greek inscription forbidding entry to the Temple

Jerusalem Herodian period, 1st century BCE Limestone

H: 49; W: 31; D: 27 cm

Israel Antiquities Authority IAA: 1936-989

Archaeology/Hellenistic, Roman and Byzantine Periods, https://www.imj.org.il/en/collections/191538

Είναι μία από τις πολλές παρόμοιες πινακίδες – σήματα, που τοποθετήθηκαν στα σύνορα γύρω από τον Ναό της Ιερουσαλήμ, οι οποίες χώριζαν εκείνες τις περιοχές που επιτρέπονταν σε όλους από την «ιερή» περιοχή, στην οποία επιτρέπονταν μόνον οι εβραίοι.

Το θραύσμα (49 Χ 31 Χ 27 εκατ.) αυτό, από ασβεστόλιθο, είναι ένα από τα λίγα κατάλοιπα από τον περίβολο του Δεύτερου Ναού. Ανήκει στην λεγομένη Ηρώδειο περίοδο, του 1ου αιώνα π.Χ.

Όπως λέει ο εβραίος ιστορικός Φλ. Ιώσηπος «σε αυτό το κιγκλίδωμα στήνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα πλάκες, που προειδοποιούσαν, άλλες με ελληνικά, άλλες με λατινικούς χαρακτήρες, για τον νόμο της κάθαρσης, για να μην επιτρεπόταν σε κανέναν ξένο να εισέλθει στον ιερό τόπο…» (Flavius Josephus, «Jewish War», V, v, 2).

Πηγή: Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ΙΑΑ, 1936-989, arxeion-politismou

Αρχαία επιγραφή στα Ελληνικά, απαγορεύει την είσοδο σε εβραϊκό ναό της Ιερουσαλήμ, με ποινή θανάτου! Αρχαία επιγραφή στα Ελληνικά, απαγορεύει την είσοδο σε εβραϊκό ναό της Ιερουσαλήμ, με ποινή θανάτου! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.