Δεινόσαυροι τανκ ήταν κωφοί και ζούσαν μια αργοκίνητη και μοναχική ζωή

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιέννης μελέτησε τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου που ζούσε πριν από περίπου 80 εκατ. έτη σε μια περιοχή της σημερινής Αυστρίας.

Ο Struthiosaurus austriacus ήταν ένας φυτοφάγος δεινόσαυρος που ανήκε στην οικογένεια των νοδόσαυρων δεινόσαυρων που με την σειρά της ανήκει στο γένος των αγκυλόσαυρων, των φυτοφάγων δεινόσαυρων που είχαν εξελιχθεί έτσι ώστε να αναπτύξουν ως αμυντικό μηχανισμό ένα σώμα πραγματική πανοπλία.

Ανάμεσα στα απολιθώματα ήταν και το κρανίο του δεινόσαυρου όπου το νευροαισθητηριακό ακουστικό του σύστημα βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ερευνητές κατάφεραν και πραγματοποίησαν υψηλής ανάλυσης τομογραφίες με αποτέλεσμα να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του δεινοσαύρου και να τον μελετήσουν καλύτερα.

Μπόρεσαν επίσης να μελετήσουν τον τρόπο λειτουργίας του αυχένα του δεινόσαυρου, γεγονός που τους έδωσε σημαντικά στοιχεία για το επίπεδο της κινητικότητας του.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα των ερευνών τους. Όπως λένε ο S. austriacus ήταν κωφός και δεδομένου ότι ο μηχανισμός των αυτιών ελέγχει την ισορροπία το σώματος, ο δεινόσαυρους είχε και τέτοιου είδους προβλήματα.

Έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές ο δεινόσαυρος είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερα αργοκίνητο και μοναχικό τρόπο ζωής. Η απώλεια ακοής και οι αργές κινήσεις του τον έκαναν όπως είναι ευνόητο ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιθέσεις των αντιπάλων του και των θηρευτών και έτσι βασιζόταν για την προστασία τους στην πανοπλία του. η οποία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεινόσαυροι τανκ ήταν κωφοί και ζούσαν μια αργοκίνητη και μοναχική ζωή Δεινόσαυροι τανκ ήταν κωφοί και ζούσαν μια αργοκίνητη και μοναχική ζωή Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιανουαρίου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.