Βατραχονήσι: Μια νησίδα του ποταμού Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας

Είναι σε όλους γνωστά τα νησιά που έχει η Αττική αλλά ήξερες ότι κάποτε υπήρχε ένα νησί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Και όμως δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα νησί που όχι μόνο υπήρξε αλλά είχε και όνομα. Το έλεγαν Βατραχονήσι. Και φυσικά πάνε χρόνια που δεν υπάρχει πλέον μαζί με πολλά άλλα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Το Βατραχονήσι βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα στον ποταμό Ιλισό. Η ιστορία του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το Βατραχονήσι, λοιπόν, ήταν μια νησίδα του ποταμού Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα κάτω από το Ζάππειο, στην περιοχή του Ολυμπιείου. Στην πραγματικότητα ήταν μια καταπράσινη λωρίδα γης η οποία βρισκόταν στον Ιλισό ποταμό.

Ένας ποταμό που πλέον δεν περνά πάνω από την πόλη και για τον οποίο σου έχουμε μιλήσει παλιότερα. Το Βατραχονήσι, το άγνωστο «νησί» της Αθήνας, εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος.

Τι υπήρχε σε αυτή τη νησίδα όμως; Τα πιο παλιά χρόνια εκεί υπήρχαν ιερά ενώ αργότερα χριστιανικοί ναοί. Στη νησίδα αυτή, υπήρχαν ιερά της αρχαιότητας και χριστιανικοί ναοί. Στα νεότερα χρόνια η περιοχή ήταν αδόμητη. Το νησί και μαζί η συνοικία η οποία σταδιακά δημιουργήθηκε πέριξ ονομάστηκε Βατραχονήσι. Το 1908 η γειτονιά μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου – Ιλισσού.

Εδώ και πολλά χρόνια το Βατραχονήσι δεν υπάρχει, καθώς ο Ιλισός, όπως είπαμε, έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του.

Άγνωστες γωνιές της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια

Εκτός από το Βατραχονήσι, η Αθήνα είχε πολλά αξιοθέατα και γωνιές που δεν υπάρχουν πια ή έχουν αλλάξει πολύ. Ούτως ή άλλως η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ ειδικά όταν σε σχέση με όταν είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό.

Το Βατραχονήσι είναι, λοιπόν, ένα από τα πολλά που ίσως δεν γνωρίζουμε για την Παλιά Αθήνα, την ιστορία και τα αξιοθέατά της.

Πηγή: exploringgreece

Βατραχονήσι: Μια νησίδα του ποταμού Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας Βατραχονήσι: Μια νησίδα του ποταμού Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.