Γάλανθος: Το βότανο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να γλιτώσει από τα μαγικά φίλτρα της Κίρκης

Γάλανθος, το βότανο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα.

Ο Γάλανθος, είναι βολβόδες φυτό αυτοφυές φυτό της Ελλάδος, το οποίο κατάγεται από την ανατολική Μεσόγειο. Ονομάζεται Γάλανθος διότι τα άνθη του είναι λευκά σαν το γάλα. Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών, και είναι γνωστό και με το κοινό όνομα Καμπανούλες.

Είναι ένα απ’ τα πιο σπάνια και πιο όμορφα λουλούδια που ανθοφορούν ακόμα και μέσα στον χειμώνα, καθώς τα άνθη του ξεπηδούν κυριολεκτικά μέσα από το χιόνι.

Σύμφωνα με την Οδύσσεια ο γάλανθος είναι πολύ πιθανό να είναι το βότανο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να γλιτώσει από τα μαγικά φίλτρα της Κίρκης, το ομηρικό φυτό μώλυ (από το ρήμα μωλύω που σημαίνει αδυνατίζω, παραλύω), καθώς «διαθέτει άσπρα άνθη, μαύρη ρίζα και ξεριζώνεται εύκολα.

Ο Διοσκουρίδης σ’ένα από τα πέντε βιβλία του «Περί ύλης Ιατρικής», γραμμένο το 70 – 77 μ.Χ., αναφέρει τη θεραπευτική δράση της δρόγης Galanthus nivalis ως βελτιωτική της μνήμης.

Αλληγορικά λέγεται πως η μαύρη ρίζα του συμβολίζει τα σκοτεινά χρόνια πάθη της ανθρώπινης ψυχής, ενώ το πάλλευκο άνθος, την πνευματική τελείωση, που με εσωτερικούς αγώνες επιτυγχάνεται.

Την ίδια άποψη υποστήριξε, ότι δηλαδή είναι αλληγορική η έννοια του φυτού και ο φιλόσοφος Κλεάνθης που ήταν μαθητής του Ζήνωνα και δάσκαλος του Χρυσίππου.

Όπως υποστήριξε ο Κλεάνθης με το μώλυ, μωλύονται τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου, δηλαδή αποδυναμώνονται. Κι έτσι έχουμε εισαγωγή στη Φιλοσοφία των όρων: Μώλυ, και μωλύειν.

Πηγή: Μυθαγωγία

Γάλανθος: Το βότανο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να γλιτώσει από τα μαγικά φίλτρα της Κίρκης Γάλανθος: Το βότανο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να γλιτώσει από τα μαγικά φίλτρα της Κίρκης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.