Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, χρησιμοποιούμε συνεχώς το υποσυνείδητό μας. Και εκείνο πάντα μας προσέχει!

Η δύναμη αυτού που υπάρχει πίσω από τον καθημερινό τρόπο σκέψης μας είναι πολύ ισχυρή, έτσι δεν είναι;

Είτε το ξέρετε είτε όχι, χρησιμοποιείτε ήδη συνεχώς το υποσυνείδητό σας. Ίσως ανέλαβε το τιμόνι του αυτοκινήτου σας για μια ημίωρη διαδρομή από το γραφείο ως το σπίτι, ενώ το συνειδητό σας ήταν αφιερωμένο σε ένα πρόβλημα που σας απασχολούσε. Ούτε που θυμάστε για πότε επιστρέψατε, κι όμως, με κάποιο τρόπο, το αυτοκίνητό σας έφτασε με ασφάλεια μπροστά στην πόρτα σας. Ίσως για μια ολόκληρη μέρα παλεύατε να θυμηθείτε ένα όνομα, αλλά όσο κι αν προσπαθούσαν τα συνειδητά μέρη του εγκεφάλου σας να ανακτήσουν αυτή την πληροφορία, αυτό ήταν αδύνατον.

Και ξαφνικά, ώρες μετά, το υποσυνείδητό σας έκανε τα μαγικά του και σας εμφάνισε την απάντηση από το πουθενά. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου σας δούλευε σκληρά για λογαριασμό σας όλη αυτή την ώρα, κι εσείς ούτε που το είχατε καταλάβει! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν –εντελώς ξαφνικά– θυμάστε από πού γνωρίζετε κάποιον ενώ έχετε εγκαταλείψει προ πολλού την προσπάθεια. Μα ναι, βέβαια! Ήταν ο σύζυγος μιας φίλης σας, που τον είχατε γνωρίσει σ’ εκείνο το δείπνο πριν από δύο χρόνια. Το υποσυνείδητο επεξεργάζεται τις πληροφορίες γρήγορα, αβίαστα και αυτόματα.

Δεν έχει την ανάγκη να ζυγίζει επιμελώς και προσεκτικά κάθε πληροφορία με τον τρόπο που είναι υποχρεωμένο να το κάνει το συνειδητό όταν καλείται να πάρει μια απόφαση. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που ενδεχομένως αντιλαμβάνεστε περιστασιακά, το σημαντικό όμως είναι ότι μπορείτε να μάθετε να το χαλιναγωγείτε και να το χρησιμοποιείτε για το δικό σας όφελος. Ίσως έχετε παρατηρήσει το υποσυνείδητό σας να ενεργεί για να σας προφυλάξει από κακοτοπιές. Δεν έχετε κάποια χειροπιαστή απόδειξη, αλλά κάποιος που μόλις γνωρίσατε σας δημιουργεί ένα κακό προαίσθημα.

Ή κάτι σας λέει να αποχωρήσετε από μια επιχειρηματική συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή ή να μην περπατήσετε σε ένα σκοτεινό δρομάκι. Τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου σας μπορεί να δημιουργούν συνειρμούς με ξεχασμένες αναμνήσεις ή να αντιλαμβάνονται πληροφορίες που τα συνειδητά μέρη του εγκεφάλου προσπερνούν. Ακριβώς όπως μπορεί να βιώσατε τη σοφία του υποσυνειδήτου όταν «εμπιστευθήκατε το ένστικτό σας» σε αυτές τις καταστάσεις, μπορεί επίσης να επικαλεστήκατε τη δύναμη του υποσυνειδήτου τη νύχτα, όταν «αναβάλατε μια απόφαση μέχρι το επόμενο πρωινό», με αποτέλεσμα να εκπλαγείτε από ένα εξαιρετικά μεστό όνειρο με ουσιαστικές απαντήσεις.

Το υποσυνείδητο λατρεύει τις πρώτες πρωινές ώρες, τότε που είναι ελεύθερο να ζωγραφίζει ιδέες και εικόνες σε λευκούς καμβάδες, απελευθερωμένο από τα δεσμά και τις άμυνες του καθοδηγούμενου από τη λογική συνειδητού μέρους του εγκεφάλου. Δεν σας έχει τύχει να λάβετε έτσι ένα σημαντικό μήνυμα; Ίσως το όνειρο να αφορούσε μια πανανθρώπινη ιδέα, όπως τη συγχώρεση ή την αλήθεια, που σας παρουσιάστηκε με συμβολικό τρόπο από το υποσυνείδητο. Ίσως να σας βοήθησε να δείτε ένα κομμάτι της ζωής σας υπό ένα νέο πρίσμα.

Η παιγνιώδης συμπεριφορά

Το υποσυνείδητο είναι «παιχνιδιάρικο» και σας βοηθά να αντιμετωπίζετε την ανία. Με το ονειροπόλημα, σας μεταφέρει αμέσως στα νησιά Μπόρα Μπόρα, στο Μπαλί ή στη Βαρκελώνη, ενώ έχετε κολλήσει στην κίνηση. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χαρακτηριστική ικανότητα του υποσυνειδήτου «να είστε κάπου» ενώ δεν βρίσκεστε εκεί –ακριβώς όπως όταν ονειροπολείτε– για να επιτύχετε κάθε είδους στόχο.

Η δύναμη αυτού που υπάρχει πίσω από τον καθημερινό τρόπο σκέψης μας είναι πολύ ισχυρή, έτσι δεν είναι;

Όταν το υποσυνείδητο εργάζεται, τα εγκεφαλικά κύματα που παρατηρούνται είναι αργά και διαφέρουν από τα γρήγορα εγκεφαλικά κύματα του συνειδητού που καταγράφονται όταν δουλεύετε στον υπολογιστή σας.

Από πολλές απόψεις, τα κανάλια του συνειδητού εγκεφάλου μας, με τις εξαιρετικά ανεπτυγμένες αναλυτικές ικανότητες που διαθέτουν, μπορούν να θεωρηθούν ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα για όλους μας. Το συνειδητό επιλύει προβλήματα που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ζώα ή τα μικρά παιδιά, όμως μαζί με αυτό το χάρισμα προκύπτουν και αγχώδεις διαταραχές που είναι μοναδικές για το ανθρώπινο είδος. Το συνειδητό σηκώνει στην ουσία πολλά βάρη.

Προκειμένου να καταλήξει σε μια απόφαση, πρέπει να ζυγίσει επιμελώς και προσεκτικά κάθε πληροφορία, ενώ αντίθετα το υποσυνείδητο παίρνει αστραπιαίες, «ενστικτώδεις» αποφάσεις. Το συνειδητό είναι υποχρεωμένο να καταναλώσει πολλή ενέργεια και δύναμη θέλησης για να κάνει υγιεινές επιλογές, ενώ το υποσυνείδητο τις παρουσιάζει σαν να έγιναν αβίαστα και «εντελώς από μόνες τους». Τα αργά εγκεφαλικά κύματα του υποσυνειδήτου μάς κάνουν να νιώθουμε πολύ ωραία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ένα ποτό μετά τη δουλειά μάς βοηθά να χαλαρώσουμε.

Το αλκοόλ είναι βέβαια ένας τρόπος ν’ αλλάζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μυαλό μας, δεν θα ήταν όμως καλύτερα να μαθαίναμε πώς να κάνουμε αυτή τη διαδρομή χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε κάτι; Δεν θα σας άρεσε απλώς να κλείνετε τα μάτια σας και να επιβραδύνετε τον εγκέφαλό σας ώστε να μεταβαίνει σε μια ονειρική, εκστατική κατάσταση όποτε θέλετε; Όταν μάθετε πώς να δαμάζετε το υποσυνείδητό σας, αυτή η μεταλλαγμένη, χαλαρή κατάσταση θα αποτελεί για εσάς πολύ περισσότερα από έναν τρόπο διαφυγής.

Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το υποσυνείδητό σας για να δημιουργήσετε την πιο ευτυχισμένη και υγιή εκδοχή του εαυτού σας. Το υποσυνείδητο έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να «φορτίσετε» το μέλλον σας με την υποβολή θετικών ιδεών. Ποια από τις πεποιθήσεις σας πιστεύετε ότι σας προετοίμασε για τις επιτυχίες που ήδη έχετε στη ζωή σας; Η δύναμη των πεποιθήσεων είναι απίστευτα ισχυρή, έτσι δεν είναι; Οι πεποιθήσεις μπορούν να σας παγιδεύσουν και να σας οδηγήσουν στην αποτυχία, αλλά μπορούν επίσης να σας εμψυχώσουν ώστε να πετύχετε τον σκοπό σας, οπότε καλό είναι να τις αντιμετωπίζετε προσεκτικά.

Οι άνθρωποι με τα ισχυρότερα υποσυνείδητα είναι στην πραγματικότητα οι πιο δεκτικοί στην υποβολή, ενώ οι εγκέφαλοί τους εμφανίζουν μεγαλύτερη αφθονία αργών εγκεφαλικών κυμάτων. Οι πεποιθήσεις έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις ζωές αυτών των ανθρώπων απ’ ό,τι σε έναν μέσο άνθρωπο.

Τα άτομα με εξαιρετική ευφυΐα και διαίσθηση, που μπορούν να βυθιστούν σε βιβλία, θεατρικά έργα, ταινίες, έργα τέχνης, στη μουσική ή στον αθλητισμό, τείνουν να έχουν ισχυρά υποσυνείδητα με υψηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα ονειρικών εγκεφαλικών κυμάτων.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου” του Dr. Mike Dow. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πηγή: enallaktikidrasi

Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, χρησιμοποιούμε συνεχώς το υποσυνείδητό μας. Και εκείνο πάντα μας προσέχει! Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, χρησιμοποιούμε συνεχώς το υποσυνείδητό μας. Και εκείνο πάντα μας προσέχει! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.