Τζαμί Φαΐκ Πασά (Ιμαρέτ) - Το παλιότερο τέμενος στην Ήπειρο

Το Τζαμί Φαΐκ Πασά, γνωστό και ως Ιμαρέτ, είναι το παλαιότερο Οθωμανικό τέμενος της Ηπείρου.

Ο Φαΐκ υπήρξε ο πρώτος διοικητής της Άρτας μετά την παράδοση της πόλης στους Οθωμανούς το 1449. Ο πασάς είχε ορίσει ιμάμη στο τζαμί αλλά μετά τον θάνατό του δεν έβρισκε άξιο αντικαταστάτη, αποφάσισε να αποσυρθεί από το αξίωμα του και να γίνει ο ίδιος ιμάμης.

Το Τζαμί Φαΐκ Πασά, γνωστό και ως Ιμαρέτ, είναι μνημείο Οθωμανικής περιόδου στην περιοχή Μαράτι, πολύ κοντά στην πόλη της Άρτας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αράχθου και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας.

Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας, με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από το ναό της Παρηγορήτισσας, την αρχαία Νικόπολη και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν να είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Αποτελείται από μία απλή μονόχωρη αίθουσα προσευχής με τρούλο, τετράγωνης κάτοψης. Το 1938 με βασιλικό διάταγμα το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.

Το τζαμί του Φαΐκ Πασά μαζί με το Φεϋζούλ τζαμί είναι ένα από τα δύο σωζόμενα τζαμιά της Άρτας.

Τζαμί Φαΐκ Πασά (Ιμαρέτ) - Το παλιότερο τέμενος στην Ήπειρο Τζαμί Φαΐκ Πασά (Ιμαρέτ) - Το παλιότερο τέμενος στην Ήπειρο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.