«Μετάλλια του Αγώνα» στο Νομισματικό Μουσείο

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει τη νέα λαμπρή περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου, «Μετάλλια του Αγώνα», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα [Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα].

Η έκθεση, με την οποία το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Ελλάδα 21» για τον Εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την απελευθερωτική Επανάσταση του 1821, αποτελεί ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από τον Αγώνα του 1821 και τους ήρωές του, που αποθησαυρίζονται στο Μουσείο, και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δεκαεπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν με έργα τους εμπνευσμένα από τα «Μετάλλια του Αγώνα», οι γλύπτες Αφροδίτη Λίτη, Σταύρος Παναγιωτάκης, Στέλιος Γαβαλάς, Γιώργος Σταματόπουλος, Γιώργος Μπαρδάκας και Ανδρέας Βερναρδάκης, οι χαράκτες Βίκυ Τσαλαματά, και Μαρία Κομπατσιάρη, οι ζωγράφοι Μαρία Μαραγκουδάκη, Κατερίνα Βράκα, Χριστίνα Λάππα, Εριέττα Βορδώνη, Νίκος Τσιαπάρας και Κωνσταντίνος Κωστούρος, ο εικαστικός, Μηνάς Μαυρικάκης, καθώς και οι εικαστικοί κοσμημάτων Ελένη Δασκαλάκη και Αθηνά Παπά.

Καλάβρυτα 25η Μαρτίου 1821.


Γερμανός, Αρχιεπίσκοπος Πατρών.


Κομβικό έκθεμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία αποτελεί η αναμνηστική σειρά δώδεκα ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον Αγώνα του 1821, έργο του επίσημου χαράκτη του ελληνικού νομισματοκοπείου επί Όθωνος, Konrad Lange (1806-1856), που συνιστά ένα ισχυρό μέσο αναγνώρισης, προβολής και μνήμης του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο κοινό και οι μοναδικές μήτρες των εν λόγω μεταλλίων, δείγματα της εξαιρετικής καλλιτεχνίας του χαράκτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, η νομισματοκοπία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, οι «φοίνικες» του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, και οι μοναδικές χαλύβδινες μήτρες από το πρώτο νομισματοκοπείο στην Αίγινα. Ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της περιόδου αποτελεί η παρουσία του συνόλου της πλούσιας νομισματικής παραγωγής επί Όθωνος, τα Αριστεία των Αγωνιστών του 1821, τα Βραβεία ηθικής αμοιβής, οι άγνωστες μέχρι σήμερα χαλύβδινες μήτρες μεταλλίων, Αριστείων και νομισμάτων από τα νομισματοκοπεία των Αθηνών, του Μονάχου και των Παρισίων που αποτυπώνουν εύγλωττα τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια λειτουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους. Επετειακά και αναμνηστικά μετάλλια, κέρματα και χαρτονομίσματα συμπληρώνουν μια πινακοθήκη με τους ήρωες του ΄21 και τα σπουδαία γεγονότα της Επανάστασης.

Μάρκος Βότζαρης.


Νεμέα Αύγουστος 1822.


Μοθώνη, 1η Μαϊου 1825.


Από το σύνολο των εκθεμάτων, επτακόσια σαράντα τρία (743) αντικείμενα προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, τέσσερα (4) από την Τράπεζα της Ελλάδος, τέσσερα (4) από το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ και ένα (1) από Ιδιωτική Συλλογή στη Θεσσαλονίκη. Η Έκθεση λαμβάνει χώρα στην εμβληματική αίθουσα του δευτέρου ορόφου, την άλλοτε βιβλιοθήκη του Ερρίκου Σλήμαν, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου «Μάντω Οικονομίδου», σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιλίου Μελάθρου. Επίσης, θα συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικό και αγγλικό) κατάλογο υπό την επιμέλεια των Δρ. Γεωργίου Κακαβά, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου και Παναγιώτη Τσέλεκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκδοση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), καθώς και βίντεο σε virtual reality. Τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό της Έκθεσης έχει ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς. Την επιστημονική επιμέλεια και μουσειολογική μελέτη της Έκθεσης υπογράφουν ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς και οι Αρχαιολόγοι-Νομισματολόγοι του Μουσείου, Αλέξανδρος Ανδρέου, Αντωνία Νικολακοπούλου και Δρ. Βασιλική Στεφανάκη.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια εμπνευσμένα από την ηρωϊκή επανάσταση του 1821 καθώς και γνωστές άριες και ντουέτι του κλασικού ρεπερτορίου με την υψίφωνο Λαμπρινή Καρτάλη, τον τενόρο Χρήστο Λάζο, τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη σε συνοδεία στο πιάνο από τον Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

Ανδρέας Μιαούλης, Ναύαρχος.


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Αρχιστράτηγος και Νικήτας Σταματ(ελ)όπουλος, Στρατηγός.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματιών και Αξιών (ΙΕΤΑ), του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), της Συμμαχίας για την Ελλάδα, του Μουσικού Οίκου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ, του Επιμορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Οι Αινιάνες» και της «Μουσείων Εστίαση Α.Ε.» που λειτουργεί το ΚΑΦΕ στον κήπο του Μουσείου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα», θα δοθεί το νέο αναμνηστικό μετάλλιο του Νομισματικού Μουσείου του 2022, δημιουργία του βραβευμένου χαράκτη του ελληνικού ευρώ Γιώργου Σταματόπουλου και θα προσφερθεί σλοβένικος οίνος και ελληνικά γλυκίσματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου του 2022 και αποσκοπεί να εορτάσει με λαμπρότητα το βαρυσήμαντο για το ελληνικό έθνος ιστορικό γεγονός, αλλά και να παρουσιάσει τη θαυμαστή διαχρονία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

«Μετάλλια του Αγώνα» στο Νομισματικό Μουσείο «Μετάλλια του Αγώνα» στο Νομισματικό Μουσείο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιανουαρίου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.