Συλοσώντας της Σάμου

Εικόνα: Νόμισμα της Σάμου την εποχή του Συλοσων, περίπου 500-494 π.Χ.


Ο Συλοσών κυβέρνησε τη Σάμο ως υποτελής ηγεμόνας για λογαριασμό της Αχαιμενιδικής Περσικής Αυτοκρατορίας. Διορίστηκε από τον βασιλιά Δαρείο Α' και ήταν αδελφός του Πολυκράτη της Σάμου.

Όταν ο Πολυκράτης έγινε τύραννος της Σάμου εξόρισε τον Συλοσώντα. Ο Συλοσων πήγε στην Αίγυπτο , όπου έμεινε μέχρι που ένας «φλογόχρωμος μανδύας» που πουλούσε τον έφερε σε επαφή με τον Δαρείο Α' της Περσίας. Την εποχή εκείνη ο Δαρείος Α΄ της Περσίας ήταν ακοντιστής στον Καμβύση Β΄ του στρατού της Περσίας. Ο Συλοσων είδε πόσο άρεσε στον Δαρείο ο μανδύας και του τον έδωσε δωρεάν.

Όταν ο Δαρείος ανήλθε στην εξουσία, ο Συλοσώντας πήγε να τον επισκεφτεί στα Σούσα. Ο Δαρείος του πρόσφερε χρυσό και ασήμι για την καλοσύνη του στο παρελθόν με τον μανδύα αλλά ο Συλοσων αρνήθηκε. Ήθελε πίσω την πατρίδα του τη Σάμο. Είπε στον βασιλιά:

"Αντί να μου δώσεις χρυσάφι ή ασήμι, δώσε μου πίσω τη Σάμο, την πατρίδα μου. Από τότε που ο Οροιτης σκότωσε τον αδελφό μου τον Πολυκράτη, είναι στα χέρια ενός από τους σκλάβους μας. Δώσε μου τη Σάμο, αλλά χωρίς αίμα ή υποδούλωση. » Ο Δαρείος διέταξε μια δύναμη υπό τον Οτανη να κάνει ό,τι είχε ζητήσει ο Συλοσων.

Την εποχή που ο Συλοσών θα επέστρεφε στη Σάμο, κυβερνούσε ο Μαιάνδριος, ο έμπιστος γραμματέας του Πολυκράτη, που αποφασίζοντας να δώσει πίσω την εξουσία στους Σαμιώτες εγκαθίδρυσε δημοκρατία. Είχε στήσει και ένα βωμό στον Δία σημαδεύοντας έναν περίβολο γύρω του. Τώρα κατείχε την εξουσία στη Σάμο, και έτσι δήλωσε στους πολίτες ότι δεν θα ασχοληθεί με καμία δραστηριότητα για την οποία κάποτε επέκρινε άλλους. Δήλωσε πώς ο Πολυκράτης κακομεταχειριζόταν τους ανθρώπους ακόμη και στο δικό του πολιτικό επίπεδο, και κήρυξε κατάσταση ισότητας, τοποθετώντας όσους είχαν τόση πολιτική εξουσία όπως ο ίδιος σε ίση θέση με τον εαυτό του, διεκδικώντας μόνο για τον εαυτό του 6 τάλαντα που του είχε αφήσει ο Πολυκράτης προσωπικά. Ένας άντρας, ωστόσο, που ονομαζόταν Τελεσαρχος, ισχυρίστηκε με πείσμα ότι ο Μαιάνδριος δεν άξιζε να είναι στην εξουσία, αφού ήταν χαμηλών τόνων, και ότι δεν είχε να επιδείξει λογαριασμό για τα χρήματα που διαχειριζόταν. Ο Μαιάνδριος ανησυχώντας ότι το να φύγει από τη θέση του στην εξουσία θα οδηγούσε μόνο στο να αποκτήσει κάποιος άλλος αυτή τη θέση, πήγε στην ακρόπολη της πόλης, και έβαζε μέσα τους ανθρώπους έναν προς έναν, θέλοντας και καλά να τους δείξει τον λογαριασμό των χρημάτων του. Εκεί τους συλλάμβανε.

Ενώ ήταν φυλακισμένοι, ο Μαιάνδριος αρρώστησε πολύ. Τα αδέρφια του Λυκαρετος και Χαριλαος προσπάθησαν και οι δύο να κατακτήσουν τη Σάμο.Ο Λυκαρετος σκότωσε όλους τους αιχμαλώτους για να διευκολυνθεί να ανέλθει στην ανώτατη εξουσία στη Σάμο χωρίς αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι κρατούμενοι δεν είχαν ούτως ή άλλως επιθυμία ελευθερίας. Αυτό όμως, συνέπεσε με την απόβαση των περσικών δυνάμεων υπό τον Οτάνη με σκοπό να επαναφέρουν τον Συλοσων στην εξουσία. Όταν ο στρατός αποβιβάστηκε, κανείς δεν ξεσηκώθηκε εναντίον τους. Υπό εκεχειρία, ο Μαιάνδριος και οι οπαδοί του δήλωσαν ότι θα εγκαταλείψουν ολόκληρο το νησί.

Ο Μαιάνδριος ελευθέρωσε τον άλλον αδερφό τον Χαριλαο, ο οποίος είχε φυλακιστεί για κάποιο αδιευκρίνιστο αδίκημα. Ήταν επίσης μισότρελος για αυτό ίσως τον είχαν κλείσει μόνο σε ένα μπουντρούμι. Μαθαίνοντας ​​για τους Πέρσες, φώναξε, δηλώνοντας ότι ήθελε να μιλήσει στον Μαιάνδριο. Ο Μαιάνδριος επέτρεψε στον αδερφό του να ανέβει και ο Χαριλαος του φώναξε για να τον προκαλέσει να επιτεθεί στους Πέρσες, αποκαλώντας τον «δειλό». Ο Μαιάνδριος, που σιχαινόταν τον Συλοσων, πείστηκε απο τον αδελφό του να στείλει μισθοφόρους να επιτεθούν στους Πέρσες. Με τη σκέψη ότι η πρόκληση των Περσών θα εκτόξευε την οργή τους στην ίδια την πόλη, αποφάσισε να παραδώσει την πόλη σε εξασθενημένη τουλάχιστον κατάσταση και δραπέτευσε από το νησί μέσω μιας μυστικής διόδου.

Έτσι ο Μαιάνδριος δραπέτευσε στην ακτή και ο Χαριλαος παρέδωσε όπλα στους μισθοφόρους, άνοιξε τις πύλες της πόλης και αιφνιδίασε τους Πέρσες εκεί, σκοτώνοντάς τους. Αυτό, ωστόσο, έφερε πάνω τους το υπόλοιπο περσικό εκστρατευτικό σώμα, μέχρι που οι μισθοφόροι έμειναν καθηλωμένοι στην ακρόπολη. Όταν ο Οτανης είδε τα επακόλουθα της επίθεσης, αγνόησε τις οδηγίες του Δαρείου να μην υποδουλώσει κανέναν Σάμιο και παρέδωσε το νησί στον Συλοσων διατάζοντας τους στρατιώτες του να σκοτώσουν όποιον άντρα, γυναίκα ή παιδί βρήκαν. Έτσι οι Πέρσες μετά τη γενική σφαγή των Σαμιων παρέδωσαν στον Συλοσων μια άδεια νησιωτική πόλη, έγινε κυβερνήτης, και ο Μαιάνδριος έφυγε εξόριστος και έπλευσε στη Σπάρτη. Τον Συλοσωντα διαδέχθηκε ο γιος του Αιακός Β.

Πηγές:

Ηρόδοτος, «Οι Ιστορίες»

Oswyn Murray, «Πρώιμη Ελλάδα»

Robin Osborne, "Greece in the Making"

https://www.publish0x.com/.../tyrants-of-greece-athens...

WIKIPEDIA

Πηγή

Συλοσώντας της Σάμου Συλοσώντας της Σάμου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιανουαρίου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.