Μήδεια: Η μεγάλη μάγισσα της Ελληνικής μυθολογίας

Μήδεια: Η μεγάλη μάγισσα της Ελληνικής μυθολογίας, η οποία είχε καταπλήξει με τις δυνατότητες της τους ανθρώπους της εποχής της, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε η φήμη της επηρέασε ακόμα και τον μεγάλο Ευριπίδη που την έκανε τραγωδία.

Η Μήδεια κατά την παράδοση ήταν θυγατέρα του βασιλέως της Κολχίδος Αιήτη ( μεγάλου μάγου και αυτού κατά την μυθολογία), όπου ταξίδεψε με την Αργώ ο Ιάσων για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Η Μήδεια αγάπησε τον Ιάσονα και τον ακολούθησε στην Ελλάδα, αλλά όταν ο Ιάσων την εγκατέλειψε και εννυμφεύθει την Γλαύκη, τότε η Μήδεια σκότωσε και τα δύο παιδιά της, τον Φέρητα και Μέρμερον. Αυτά μας λέει ο Ευριπίδης, γράφοντας την τραγωδία του, αλλά η πραγματικότης σχετικά με την Μήδεια, την μεγάλη αυτή μάγισσα είναι τελείως διαφορετική.

Η Μήδεια είχε δυνάμεις που μόνο οι προικισμένοι ερευνητές μπορούν να έχουν. Με τις δυνάμεις αυτές, βοήθησε τον Ιάσονα που τον αγάπησε να φέρει σε πέρας την αποστολή του ενάντια στον πατέρα της, για αυτό και τον ακολούθησε στην Ελλάδα. Γνώστρια των φίλτρων και των συνεπειών τους επάνω στον ανθρώπινο οργανισμό, των ακτινοβολιών που καταστρέφουν, της τηλεκινησίας, του υπνωτισμού και του ζωικού μαγνητισμού, της εξαϋλώσεως του ανθρώπινου σώματος κ.α δυνατοτήτων που εξουσίαζε, κατέπληξε με τα επιτεύγματα της τους κοινούς θνητούς της εποχής της, εκτός φυσικά των Μυστών.

Και αυτό το όνομα της ακόμα αποδίδει την δύναμη της μαζί με τις δυνατότητες της, αφού " Μήδευμα" ( το, είναι ποιητική λέξη) σημαίνει το "στρατήγημα", την "σκέψη", την "εφεύρεση", το "σχέδιο", τον "σκοπό". " Μήδεια", λοιπόν, σύμφωνα με τα πιο πάνω, σημαίνει ουσιαστικά η "εφευρετική ", αυτή που σκέφτεται, αυτή που σχεδιάζει. Και το όνομα αυτό πράγματι αποδίδει στις πραγματικές του διαστάσεις τις επιστημονικές ( μαγικές κατά αμύητους) δυνατότητες της μεγάλης Μήδειας.

Αναφέρουμε πολύ συνοπτικά μερικά περιστατικά από την δράση της Μήδειας. Η μάγισσα υπόσχεται στον Αιγέα τον βασιλέα της Αθήνας παιδιά με μαγικά βότανα που γνωρίζει μόνο αυτή. Και μας πληροφορεί ο Ευριπίδης ( πρβλ.Ευρ.Μηδ.716-717):" Παύσω γε σ' όντ' άπαιδα καί παίδων γονάς, σπείραί σε θήσω. Τοιάδ' οίδα φάρμακα", δηλαδή," θα σε πάψω από του να είσαι άτεκνος και θα σε κάνω να αποκτήσεις παιδιά. Εγώ γνωρίζω δυνατά φίλτρα".

Επίσης ( πρβλ.στίχ.981-990) στον Ευριπίδη, σύμφωνα με τον οποίο η Μήδεια έστειλε χρυσό στεφάνι και πέπλο στην νύφη ( και στίχ. 1214-1215) όπου ο αγγελιοφόρος λέγει στην Μήδεια " Ολωλεν η τύραννος αρτίως κόρη Κρέων θ' ο φύσας φαρμάκων των σών ύπο", δηλαδή," μόλις πέθανε η βασιλοπούλα και ο Κρέων χάθηκε από τα βοτάνια σου".

Ακόμα (1165-1221) όπου αναφέρεται το περιστατικό πως η βασιλοπούλα μόλις φόρεσε το στεφάνι αυτό πέταξε φλόγες και άρχισε να καίγεται, το δε πέπλο κόλλησε στο κορμί της, την θανάτωνε, ο πατέρας της την αγκάλιασε αλλά το αραχνοΰφαντο πέπλο κόλλησε και σε αυτόν το κορμί και του ξέσκιζε τις σάρκες όταν αυτός προσπαθούσε να το βγάλει από πάνω του.

Τα πιο πάνω περιστατικά αποδεικνύουν γνώσεις της Μήδειας τρομερές που μόνον ορισμένοι μάγοι κατέχουν γι' αυτό και η Μήδεια έμεινε υπό "μυθικήν μορφήν" στην ιστορία των Ελλήνων.

Από το βιβλίο του ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ "ΜΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ" Εκδόσεις: ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ

Μήδεια: Η μεγάλη μάγισσα της Ελληνικής μυθολογίας Μήδεια: Η μεγάλη μάγισσα της Ελληνικής μυθολογίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιανουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.