Σπανιότατο: Αρχαίο νόμισμα της Θράκης, δεν αναφέρει την πόλη, αλλά τον θεό της, τον Απόλλωνα Ιατρό!

Του Γιώργου Λεκάκη

Πολύ ενδιαφέρον νόμισμα, και νομισματική περίπτωση...

Προέρχεται από την αρχαία θρακική πόλη της Απολλωνίας Ποντικής, η οποία βρίσκεται στην θρακική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, την σύγχρονη Σωζόπολη [εκ του Σωτήρος ιατρού Απόλλωνος], σε εδάφη που κατέχει σήμερα η Βουλγαρία.

Εικονίζεται ένα τιμημένο κεφάλι του θεού Απόλλωνος και όρθιος, γυμνός, κρατώντας τόξο και βέλη στο ένα χέρι και κλαδί δάφνης, στο οποίο σκαρφαλώνει ένα πουλί (ίσως περιστέρι).

Αλλά το παράξενο είναι ότι σε αντίθεση με τόσα αρχαία νομίσματα, από τόσα πολλά διαφορετικά αρχαία νομισματοκοπεία, η επιγραφή σε αυτό το νόμισμα δεν μας δίνει το όνομα των κατοίκων της πόλης (Απολλώνιοι – Απολλωνίων), αλλά, μάλλον, το όνομα του ίδιου του θεού: Απόλλων Ιατρός - στην γενική Απόλλων[ος] Ιατρού!!!

Ο Απόλλων Ιατρός ήταν γνωστός μόνον στους ελληνικούς οικισμούς στις δυτικές και βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι ήταν όλοι αποικίες εκ Μιλήτου. Αλλά είναι… άγνωστος στην Μίλητο με αυτό το επίθετο!

Από πού, λοιπόν, προέρχεται;

ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

- Είτε λοιπόν, στην περιοχή κατοίκησαν και άλλοι Έλληνες, πλην Μιλησίων,

- Είτε ήταν ένα νόμισμα αποκλειστικώς για χρήση / πληρωμή στο θεραπευτήριόν του!!!

- Είτε επειδή οι Θράκες (και τα παρακλάδια τους, οι Γέτες και οι Σκύθες) είχαν ήδη ένα αρκετά περίτεχνο σύστημα μύθων για θεραπευτές θεούς (πιο γνωστός ο μαθητής του Πυθαγόρα, Ζάλμοξις, και ο Σκύθης Άβαρις), οι Μιλήσιοι Έλληνες, κατά μήκος της δυτικής ακτής του Πόντου ενθουσιασμένοι με αυτές τις τοπικές θρακικές θεότητες, σύντομα τις συνδύασαν με τον δικό τους θεό της Ιατρικής, τον Απόλλωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ σχετικά: Y. Ustinova «Apollo Iatros: A Greek God of Pontic Origin», στο K. Stähler και G. Gudrian (επιμ.) «Griechen und ihre Nachbarn am Nordrand des Schwarzen Meers», Eikon τ. 9, Münster, 2009.

Το νόμισμα είναι του 3ου - 2ου αιώνα π.Χ., χάλκινο, 22 χλστ., 8,21 γραμμ.

Κατά τα άλλα, το αρχαίο θρακικό νόμισμα δυστυχώς δημοπρατείται από τον οίκο Obolos, 21.

ΠΗΓΗ: HGC 3.2, 1338. Löbbecke, ZfN 15 (1887), 38. SNG BM Μαύρη Θάλασσα -. Topalov 93. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις - Θράκη». arxeion-politismou

Σπανιότατο: Αρχαίο νόμισμα της Θράκης, δεν αναφέρει την πόλη, αλλά τον θεό της, τον Απόλλωνα Ιατρό! Σπανιότατο: Αρχαίο νόμισμα της Θράκης, δεν αναφέρει την πόλη, αλλά τον θεό της, τον Απόλλωνα Ιατρό! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.