Συναγωγή του 7ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη

[Credit: Jonathan Lansey]


Τα ερείπια μιας αρχαίας συναγωγής που χρονολογείται στον 7ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Σίδης, όχι μακριά από το τουριστικό θέρετρο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία.

Ανάμεσα στα κατάλοιπα υπάρχει λίθινη στρογγυλή πλάκα που φέρει σχέδιο της Επτάφωτης λυχνίας (μενορά) και μια επιγραφή στα εβραϊκά και στα ελληνικά, η οποία αναφέρει ότι ανεγέρθηκε από έναν πατέρα προς τιμή του γιου που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Η πλάκα τελειώνει με την εβραϊκή λέξη «Σαλώμ».

[Credit: Jonathan Lansey]


[Credit: Jonathan Lansey]


Η πόλη κατοικούνταν από Εβραίους για αιώνες, αλλά μέχρι την συγκεκριμένη ανακάλυψη υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για την εβραϊκή ζωή πέρα από μερικές καταγραφές από την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Από το 2014, οι τουρκικές αρχές και οι πολίτες της πόλης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μέρος της ιστορίας της.

Εκείνο το έτος ήταν «ένα σημείο καμπής για την Σίδη από άποψη έρευνας και συντήρησης», δήλωσε ο Feriştah Alanyali, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Anadolu που ηγείται των ανασκαφών, σύμφωνα με το τουρκικό εβραϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Avlaremoz. «Έχουν γίνει πολλά έργα που δεν μπορούσαν να γίνουν μέχρι τώρα».

Αν και σήμερα η Σίδη είναι δημοφιλής προορισμός για Ρώσους και Ευρωπαίους τουρίστες, στην αρχαιότητα ήταν σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου. Ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Παμφυλία στην νότια ακτή της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., και άκμασε ιδιαίτερα επί της ρωμαϊκής περιόδου κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.. Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Κύμης στην Αιολίδα κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., και η προστάτιδα θεότητα της ήταν η Αθηνά η παράσταση της οποίας υπήρχε στα νομίσματα της πόλεως. Η ονομασία της πόλης σήμαινε Ρόδι στην τοπική σιδητική γλώσσα της αρχαιότητας, και υπάρχουν αντίστοιχες απεικονίσεις στα νομίσματα. Σταδιακά φαίνεται πως οι κάτοικοι υιοθέτησαν τα ελληνικά και δεν συνέχισαν να χρησιμοποιούν την τοπική γλώσσα. Εγκαταλείφθηκε τον 12ο αιώνα μετά την κατάκτηση της Ανατολίας από τους Σελτζούκους.

[Credit: Jonathan Lansey]


[Credit: Jonathan Lansey]


Η πόλη τελικά ξανακατοικήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από Τούρκους μουσουλμάνους που ήρθαν από την Κρήτη και γνώρισε μια οικοδομική άνθηση κατά τον 20ο αιώνα, χάρη στην άνοδο του τουρισμού στην περιοχή της Αττάλειας.

Η ανεξέλεγκτη δόμηση στην περιοχή κάλυψε πολλά από τα ερείπια της αρχαίας Σίδης, συμπεριλαμβανομένης της συναγωγής, που βρέθηκε κάτω από ένα παλιό σπίτι.

Ο Alanyali ελπίζει ότι όταν απομακρυνθούν περισσότερα παλιά σπίτια στη Σίδη μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια, τα αρχαία κατάλοιπά της, συμπεριλαμβανομένης της συναγωγής, θα συνυπάρχουν με την υποδομή της σύγχρονης πόλης όπως συμβαίνει και σε άλλες αρχαίες πόλεις, π.χ. της Ρώμης.

Πηγή: The Archaeology News Network, anaskafi

Συναγωγή του 7ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη Συναγωγή του 7ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.