Ηρακλής και Άτλας - Αποσυμβολισμός

Όταν ο Ηρακλής, εκτελώντας έναν από τους άθλους του, χρειάστηκε να φέρει στον Ευρυσθέα, βασιλέα των Μυκηνών, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, συναντήθηκε στη μακρινή δύση με τον Άτλαντα, και δέχτηκε να κρατήσει αυτός για λίγο τον ουράνιο θόλο, ώσπου να του φέρει τα μήλα ο γίγαντας.

Στην επιστροφή ο Άτλαντας αρνήθηκε να ξαναπάρει τον ουρανό στους ώμους του και προθυμοποιήθηκε να φέρει αυτός τα μήλα στον Ευρυσθέα. Ο Ηρακλής υποκρίθηκε ότι δέχεται την επιθυμία του Άτλαντα, τον παρακάλεσε όμως να πάρει πάλι για λίγο τον ουρανό πάνω στους ώμους του για να κατασκευάσει ένα "μαξιλαράκι" για την κεφαλή του. Ο Άτλας έπεσε στη παγίδα, και ο Ηρακλής πήρε τα μήλα και έφυγε.

Έτσι ο Άτλας ανέλαβε και πάλι το καθήκον του. Κάτοχος των μήλων, ο ήρωας επέστρεψε στις Μυκήνες, εκεί τα παρέδωσε στον Ευρυσθέα. αυτός όμως του τα δώρισε. Κατόπιν τούτου ο Ηρακλής τα έδωσε στη "θεά" Αθηνά, η οποία τα επανέφερε στο κήπο των Εσπερίδων" διότι δεν επιτρέπονταν να ευρίσκονται πουθενά αλλού".

Ό Ησίοδος αναφέρει στη "Θεογονία" ότι ο Ηρακλής ταξίδεψε στις Εσπερίδες, μέσα σ' ένα χάλκινο πιθάρι που έπλεε στη θάλασσα. Οδηγός του ήταν ο Νηρέας, γιος του Πόντου ή του Ποσειδώνα, που παρέλαβε τον Ηρακλή από τη Μεσόγειο, πέρασαν από τις Κρόνου Στήλες (έτσι έλεγαν τότε το Γιβραλτάρ, αργότερα τ' ονόμασαν Στήλες του Ηρακλή), έπλευσαν στον Ατλαντικό, κι' έφτασαν στα νησιά των Εσπερίδων.

Ο Ηρακλής εκπροσωπεί τον μη τελειοποιημένο άνθρωπο, ο οποίος παίρνει στα χέρια του την κατώτερη φύση του, και την υποβάλλει μέσα από τις δοκιμασίες και άθλους, πρόθυμα σε αυτο -πειθαρχία και αυτό- γνωσία, καταστάσεις οι οποίες θα προκαλέσουν τελικά, την ανάδυση της θείας φύσης εντός του.

Από ένα ατελές αλλά ένθεο ανθρώπινο ον, το οποίο αρχικά χρησιμοποιεί μόνο την σωματική του δύναμη, σταδιακά αρχίζει να "γνωρίζει" με τη νου και την ψυχή, την επίπονη εργασία που πρέπει ο ήρωας να επιτελέσει ώστε να "πάρει" τους ώμους του, τα δεινά της ανθρωπότητας, κάτι που επιτελεί συμβολικά όταν παίρνει την υδρόγειο στους ώμους του (εικ.) από τον Άτλαντα, ώστε να καταστεί τελικά ένας παγκόσμιος σωτήρας.

εικ. Statue of Hercules in the Italianate village of Portmeirion in Snowdonia, North Wales

Πηγή: https://www.facebook.com/M2.agogia/photos/a.556326337748398/4734128863301437

Ηρακλής και Άτλας - Αποσυμβολισμός Ηρακλής και Άτλας - Αποσυμβολισμός Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.