Αριστουργήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων εκτίθενται στη Μασσαλία

13 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου Χανίων εκτίθενται στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM) στη Μασσαλία.

Έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 δεκατρία αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου Χανίων στα οποία αποδίδονται πτυχές του κοινωνικού, θρησκευτικού και πολιτισμικού βίου των ανθρώπων που έζησαν στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, εκτίθενται στον ειδικό εκθεσιακό χώρο «Chambre d'amis» (Αίθουσα των Φίλων) του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM | Μασσαλία).

Η έκθεση ξεκινάει με τον Mινώταυρο, την εμβληματική μορφή της μινωικής θρησκείας, συνεχίζει με υβριδικά όντα, μορφές τελετουργικές και αποτροπαϊκές, για να ακολουθήσουν ο κρανοφόρος πολεμιστής και ο κιθαρωδός. Περνάει στα σκεύη και τα κοσμήματα για τη φροντίδα και τον καλλωπισμό, αλλά και στον κόσμο του παιδιού μέσα από ένα πήλινο παιχνίδι-ταφικό δώρο.

Καταλήγει με το ειδώλιο της θρηνωδού που εκφράζει την οδύνη του θανάτου, επιστρέφει στη μορφή του ταύρου, η οποία κυριαρχεί στους πολιτισμούς που άνθισαν στην Κρήτη, αλλά και σε θεότητες όπως η Αφροδίτη, η Άρτεμις και το ειδώλιο του Έρωτος.

Η έκθεση στο MuCEM πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 3ετούς προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό.

Η έκθεση ξεκινάει με τον μινώταυρο, την εμβληματική μορφή της μινωικής θρησκείας, συνεχίζει με υβριδικά όντα, μορφές τελετουργικές και αποτροπαϊκές, για να ακολουθήσουν ο κρανοφόρος πολεμιστής και ο κιθαρωδός. Περνάει στα σκεύη και τα κοσμήματα για τη φροντίδα και τον καλλωπισμό, αλλά και στον κόσμο του παιδιού μέσα από ένα πήλινο παιχνίδι-ταφικό δώρο.

Το δεύτερο σκέλος της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων με το MuCEM θα είναι μία περιοδική έκθεση που θα διοργανωθεί στο Μουσείο Χανίων το καλοκαίρι του 2022, με θέμα τις όψεις της διαχρονικής πρακτικής του λουτρού (Bath Time).

Αρχαιολογικά ευρήματα και σύγχρονα έργα τέχνης, ιστορικά εκθέματα και αντικείμενα καθημερινής ζωής, που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, μαζί με αντικείμενα από μεγάλα Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας, θα παρουσιάσουν πολύπλευρες όψεις της κουλτούρας του λουτρού στον μεσογειακό χώρο.

Αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης (2ος αι. π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Ειδώλιο θρηνωδού (4ος-3ος αι. π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Πυξίδα με πώμα διακοσμημένη με ανθέμια και άνθη λωτού (525-500 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Τροχήλατο παιδικό παιχνίδι με τη μορφή ταύρου (800-700 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Στατήρας με τον Κύδωνα, τοπικό ήρωα της Κυδωνίας στον οπισθότυπο (270-260/250 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Στατήρας, με την κεφαλή της θεάς Δίκτυννας στον εμπροσθότυπο (270-260/250 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Σφραγίδα με παράσταση υβριδικής μορφής (1300-1250 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Σφραγίδα από αχάτη με παράσταση Μινώταυρου (1450-1350 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Ψευδόστομος αμφορίσκος (1150-1100 π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Ειδώλιο ταύρου (4ος-1ος αι. π.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Ειδώλιο Έρωτα (200-150 μ.Χ.) | Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Πηγή: lifo

Αριστουργήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων εκτίθενται στη Μασσαλία Αριστουργήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων εκτίθενται στη Μασσαλία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Δεκεμβρίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.