Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας

By Georgios Kritsotakis shutterstock


Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Είναι η Αρχαία Ολυμπία, το δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, εκεί όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το μέρος, που σήμερα σε καλεί σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο.

By Leonid Andronov shutterstock

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην ονομαζόμενη και «Κοιλάδα των θεών», άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα, στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης και συνεδρίων.

By Georgios Kritsotakis shutterstock

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, καθώς και οικοδομήματα κοσμικού χαρακτήρα.

By Benny Marty shutterstock

Η Άλτις, το ιερό άλσος, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και μέσα σε αυτή αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου. Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας.

By Pablo Joanidopoulos shutterstock

Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το στάδιο, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων όταν διέμενε στην Ολυμπία, προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες.

By Mark and Anna Photography shutterstock

Εκεί, βρίσκεται και το μουσείο της Ολυμπίας, όπου θα δείτε από κοντά αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, τη Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη.

By Mark and Anna Photography shutterstock

By Michael Avory shutterstock

By Andronos Haris shutterstock

By Ververidis Vasilis shutterstock

By Ververidis Vasilis shutterstock

Το βίντεο του Χρήστου Μαυρίδη (fab drone) αναδεικνύει το μεγαλείο του αρχαιολογικού χώρου από ψηλά

Πηγή: dinfo, eleftheriaonline

Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.