Θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδίδονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που ενισχύει το πάγιο Ελληνικό αίτημα για την επανένωση τους

Επιθυμώντας να ενισχύσει την πάγια θέση της Ελλάδος αλλά και πολλών ακόμη χωρών και παγκόσμιων οργανισμών πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να βρίσκονται ενωμένα στον φυσικό τους χώρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προχωρά σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αποδίδει στο Μουσείο της Ακρόπολης δέκα παρθενώνια θραύσματα τα οποία φιλοξενούσε μέχρι προσφάτως στην συλλογή του.

Πρόκειται για μικρά θραύσματα που προέρχονται από τα Γλυπτά που κοσμούσαν τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, με μέγιστο ύψος 32 εκατοστά, τα οποία, κατά το παρελθόν, είχαν ταυτοποιηθεί από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη. Ανάμεσά τους και ένα θραύσμα κεφαλής νεανικής μορφής το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην επετειακή έκθεση με τίτλο «δι’αυτά πολεμήσαμεν», που πραγματοποίησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορτασμών επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ένα θραύσμα κεφαλής νεανικής μορφής από τη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι ανάμεσα στα δέκα συνολικά που αποδίδονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η πρωτοβουλία για την απόδοση των παρθενώνιων θραυσμάτων ανήκει στον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Νίκο Σταμπολίδη ο οποίος και κατέθεσε το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα μέλη του Συμβουλίου, πριν από περίπου έναν μήνα, γνωμοδότησαν υπέρ του αιτήματος και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσής τους.

Πρωταρχικός στόχος, όπως εκφράστηκε προσφάτως και επίσημα διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. παραμένει να επαναπατριστούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα θραύσματά τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα μουσεία του κόσμου με τα περισσότερα, βεβαίως, στο Βρετανικό Μουσείο.

Πηγή: protothema

Θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδίδονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης Θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδίδονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.