Του Γιώργου Λεκάκη
Θραύσματα αρχαίας τοιχογραφίας, που απεικονίζει το κεφάλι της Μέδουσας, αρχαίο αποτροπαϊκό της ελληνικής παραδόσεως, έργο του 2ου αιώνα μΧ, ευρέθη στο αρχαίο Σίρμιο / Sirmium, νυν Sremska Mitrovica, στην περιοχή Srem, της βόρειας Σερβίας.
Το μνημειακό κεφάλι της γυναίκας απεικονίζεται μέσα σε μια κυκλική καφέ ταινία με μπλε λουλούδια, σε ανοικτό πράσινο φόντο. Έχει ελαφρώς σγουρά καστανά μαλλιά, με μια μπούκλα-φίδι, να πέφτει πάνω από το μάγουλο μπροστά από το αριστερό αυτί. Τα μάτια απεικονίζονται μεγάλα και ορθάνοιχτα, η μύτη είναι λεπτή, ενώ το στόμα μικρό, γεμάτο και μισάνοικτο. Στο δεξί αυτί εικονίζεται κυκλικό χρυσό ενώτιο / σκουλαρίκι, στο οποίο είναι προσαρτημένα δύο μαργαριτάρια, το ένα μεγαλύτερο και το άλλο μικρότερο.
Το σύμβολο της Μέδουσας, χρησιμοποιείτο ως αποτροπαϊκό, προφυλακτικό και για τον υπνωτισμό των εχθρών.
Η τοιχογραφία (διαστάσεων 96 x 72 εκατ.) είναι ζωγραφισμένη με την τεχνική fresco-secco, με απαλές και υποβλητικές πινελιές.
Ανήκει στην συλλογή του Μουσείου του Σρεμ στην Σρέμσκα Μιτρόβιτσα στη Σερβία.
Θυμίζω πως κατά τον Έλληνα γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο στην περιοχή του Δουνάβεως / Δανούβιο οι εξής πόλεις:
Κούρτα, Σολούα, Κάρπις, Ακούινκον, Σαλίνον Λοσσόνιον, Λουγίωνον Τευτοβούργιον, Κόρνακον, Ακούμινκον, Ρίττιον, Ταύρουνον, Βερβίς, Σερβίτιον Ιούβαλλον, Κέρτισσα Μουρσελλα, Κιβαλίς, Μαρσονία, Ουακόντιον, Μουρσία κολωνία[1], Σαλδίς, Βασσιάνα, Τάρσιον, και Σίρμιον[2]. «Το Σίρμιον ἔχει τὴν μεγίστην ἡμέραν 15 ὡρῶν, καὶ διέστηκεν Ἀλεξανδρείας πρὸς δύσεις ὥρᾳ α ιεʹ».[3]
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Κολωνία = αποικία.
[2] Κλ. Πτολεμαίος «Γεωγρ.» 1-3, {0363.009}.
[3] Κλ. Πτολεμαίος «Astrol. et Math. Geographia» 4-8, {0363.014}.
Πηγή: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ArcheoSerbia. arxeion-politismou
Δεν υπάρχουν σχόλια: