Η γλώσσα των αγγέλων, οι σημειώσεις του John Dee και η Ιερογλυφική μονάδα, το ευαγγέλιο του Ενώχ, η μαντική τέχνη της Γεωμαντείας

Ο John Dee εκτελεί ένα πείραμα μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ Ι. Ελαιογραφία του Χένρι Γκίλαρντ Γκλέντονι. 1913


Συλλογή επεξεργασία από το Ζάχο Σκαφίδα

Η Ενωχιανή είναι μια μυστηριώδης γλώσσα που κατέγραψαν στο προσωπικό τους ημερολόγιο οι αποκρυφιστές του16ου αιώνα John Dee και Edward Kelley. Ισχυρίστηκαν ότι αυτή η «ουράνια γλώσσα» επέτρεψε στους μάγους και τους αποκρυφιστές να επικοινωνούν με αγγελικές διαστάσεις.

Το έτος 1581, οι αποκρυφιστές John Dee και Edward Kelley, ισχυρίστηκαν ότι είχαν επικοινωνίες με τους αγγέλους, οι οποίοι τους παρείχαν τα θεμέλια μιας γλώσσας με την οποία θα επικοινωνούσαν με την «άλλη πλευρά». Αυτή η «αγγελική» γλώσσα περιείχε το δικό της αλφάβητο, γραμματική και σύνταξη, την οποία έγραψαν τις σημειώσεις τους. Η νέα γλώσσα ονομαζόταν «Ενωχιανή» και προέρχεται από τον ισχυρισμό του Τζον Ντι ότι ο Βιβλικός Πατριάρχης Ενώχ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που γνώριζε τη γλώσσα.

John Dee, ο επιρροής αποκρυφιστής

Ο Δρ John Dee, 1527-1609, ήταν ένας αποκρυφιστής, μαθηματικός, αστρονόμος και αστρολόγος που έζησε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Mort Lake του Δυτικού Λονδίνου. Ήταν ένας μορφωμένος άντρας που σπούδασε στο St. John's College στο Κέιμπριτζ, και έγινε τελικά δεκτός στους κύκλους της επικρατούσας ελίτ λειτουργώντας ως επιστημονικός σύμβουλος και έμπιστος της βασίλισσας Ελισάβετ Ι. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της ζωής του, ο Dee είχε λίγο ενδιαφέρον για το υπερφυσικό. Αργότερα, απογοητεύτηκε με την επιστήμη και άρχισε να πειραματίζεται με τη μαγεία και τον αποκρυφισμό. Ο Dee ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη πνευματική γνώση και να ανακτήσει τη σοφία που πίστευε ότι ήταν κρυμμένη στα αρχαία βιβλία. Μεταξύ αυτών των βιβλίων ήταν το τότε μυθικό βιβλίο του Ενώχ, το οποίο θεώρησε σαν το βιβλίο που περιγράφει το μαγικό σύστημα που χρησιμοποίησε ο Πατριάρχης της Βίβλου.

Ο Ενώχ ήταν ένας Πατριάρχης του εβραϊκού λαού στην Παλαιά Διαθήκη. Ήταν Γιος του Κάιν και όπως λένε οι Γραφές: Ο Ενώχ περπάτησε με το Θεό και δεν πέθανε, δείγμα του ήταν ένας μεγάλος μύστης.

Το έργο Βιβλίο του Ενώχ θεωρείται συλλογή γραπτών διάφορων αποκρυφιστών και κάποιοι το τοποθετούν μεταξύ 2ου και 1ου αι. π.Χ. Σ’ αυτό παρουσιάζεται ότι οι εκπεσόντες άγγελοι συνουσιάστηκαν με τις κόρες των ανθρώπων και τους μετέφεραν τα βασικά μυστικά της μαγείας και του Αποκρυφισμού (ένας προμηθεϊκός μύθος). Οι άγγελοι του Ντι αναφέρθηκαν σ’ αυτή τη γλώσσα των κλειδιών σαν τη γλώσσα του βιβλίου του Ενώχ.

Η ενασχόληση αυτή του Ντι είχε δύο άμεσα αποτελέσματα : α) την προσέλκυση πολλών μελετητών στη μελέτη της μαγείας, και β) την καταστροφή του σπιτιού του από έναν φανατισμένο όχλο, στα πλαίσια του κυνηγίου των μαγισσών.

Το πορτρέτο του John Dee που ζωγράφισε τον 17ο αιώνα ένας άγνωστος καλλιτέχνης. Προέρχεται από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς. 1609

Ενωχιανή, η γλώσσα των Αγγέλων

Ο όρος Ενώχια προέρχεται από τη βιβλική φιγούρα του Ενώχ, η οποία ήταν πηγή κρυμμένης μυστικής γνώσης που ανελήφθη στον ουρανό.

Από το 1581 έως το 1585, ο Dee άρχισε να εκτελεί μια μακρά σειρά μαγικών τελετών. Το 1581, σε ηλικία 54 ετών, ο Dee έγραψε στο προσωπικό του σημειωματάριο ότι ο Θεός έστειλε τους «Καλούς αγγέλους» για να επικοινωνήσουν απευθείας με την ανθρωπότητα. Μέχρι το 1582, συνεργάστηκε με συναδέλφους αποκρυφιστές και διορατικούς όπως ο Edward Kelley (1555-1597) για να επικοινωνήσουν με τους αγγέλους. Εκατοντάδες πνευματικές συνομιλίες καταγράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ισχυρίστηκαν ήταν μια αγγελική γλώσσα που ονομάζεται Ενώχια, αποτελούμενη από μη αγγλικά γράμματα.

Το Ενωχιανό αλφάβητο αποκαλύφθηκε στον Δρ. John Dee και τον Edward Kelley κατά τη διάρκεια των «συνεδριών καθρεφτομαντείας, κρυσταλλομαντείας», όταν διάφορα κείμενα και πίνακες ελήφθησαν από τους αγγέλους. Η καθρεφτομαντεία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους διορατικούς, τους ψυχικούς και τους μάγους για να προφητεύσει το μέλλον και περιλαμβάνει το βλέμμα σε μια ανακλαστική επιφάνεια για τη λήψη μηνυμάτων.

Μαγικά αντικείμενα και ουράνια ομιλία

Έχει τεκμηριωθεί ότι ο Dee και ο Kelley χρησιμοποίησαν ορισμένα αντικείμενα, όπως έναν μαύρο καθρέφτη οψιδιανού και μια κρυστάλλινη σφαίρα για να βιώσουν αυτά τα οράματα. Ο Dee απάγγειλε τις προσευχές στον Θεό και στους Αρχάγγελους για 15 λεπτά έως μια ώρα. Στη συνέχεια, τοποθετούσαν μια πέτρα σε ένα τραπέζι, και καλούσαν τους αγγέλους να εκδηλωθούν.

Ο Dee και ο Kelly παρακολουθούσαν την πέτρα και κατέγραφαν ό, τι είδαν και άκουγαν. Οι άγγελοι τους είπαν ότι η μαγεία θα έδινε υπεράνθρωπες δυνάμεις σε όσους την εξασκούσαν, θα άλλαζε την πολιτική δομή της Ευρώπης, και θα ήταν προάγγελος της Αποκάλυψης.

Ο Dee πίστευε ότι αυτό που έκανε θα ωφελούσε τις μελλοντικές γενιές και τεκμηρίωσε τις πληροφορίες με μια σειρά χειρόγραφα και βιβλία. Ποτέ δεν περιέγραψε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριών ως «Ενωχιανή», αλλά προτίμησε να την αποκαλέσει «Αγγελική», ή «Ουράνια Ομιλία», ή «Πρώτη Γλώσσα του Θεού-Χριστού», και ιδιαίτερα «Αδαμική», επειδή υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Αδάμ στον Κήπο της Εδέμ για να ονομάσει όλα τα πλάσματα του Θεού.

Πολλά πνεύματα εμφανίζονταν κατά καιρούς, αλλά η Madimi έκανε σταθερές εμφανίσεις. Ο βιογράφος του Ντι, Richard Deacon, γράφει ότι η Madimi μεγάλωσε και έφτασε στην ηλικία ώριμης γυναίκας στα 7 χρόνια που εμφανίζονταν στον Ντι. Σ’ ένα χειρόγραφο του Ντι υπάρχει ένα σχέδιο της Madimi, όπου διακρίνεται με ασάφεια σαν ενήλικη γυναίκα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο Ντι τη ζωγράφισε όπως την φαντάζονταν αφού δεν είχε την ικανότητα να τη δει. Οι πρώτες επικοινωνίες του Ντι, είναι καταγραμμένες στο έργο του Libri Mysteriorum. Περιέχουν συνομιλίες με δύο αγγέλους : τον Αναήλ και τον Αριήλ, οι οποίοι τον καθοδήγησαν για την κατασκευή των μαγικών αντικειμένων που απαιτούνταν για την επικοινωνία.

Ενωχιανό αλφάβητο

Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις του Ενωχιανού αλφαβήτου με ένα σενάριο ελαφρώς διαφορετικό το ένα από το άλλο. Η πρώτη έκδοση βρίσκεται στο Dee's Manuscript, τα πρώτα πέντε Βιβλία των Μυστηρίων (John Dee's Five Books of Myster – Joseph). H. και η δεύτερη, και γενικά πιο αποδεκτή έκδοση, είναι στο Liber Loagaeth, που έγινε από τα πρωτότυπα σχέδια του Kelley.

Το γράμματα είναι γραμμένο από δεξιά προς τα αριστερά και μπορεί να περιλαμβάνουν τόνους. Τα Ενωχιανά γράμματα αντιστοιχίζονται σε αγγλικά ισοδύναμα γράμματα με μερικά από τα ονόματα των γραμμάτων προφέρονται όπως θα ήταν στα αγγλικά, αλλά πολλά προφέρονται διαφορετικά.

Το αλφάβητο χρησιμοποιείται στην πρακτική της Ενωχιακής Μαγείας σε Αγγελικά ή Ενωχιανά Κλειδιά. Παραλήφθηκαν μέσω του Edward Kelley το 1584, στην Κρακοβία της Πολωνίας. Εκείνη τη χρονιά έγραψε στα ημερολόγιά του μια σειρά από δεκαεννέα μαγικές παραστάσεις. Τα πλήκτρα περιλαμβάνουν 48 ποιητικούς στίχους και αντιστοιχούν σε διάφορες λειτουργίες του συστήματος της Ενωχιακής μαγείας. Δίδονται στην πρωτότυπη Ενωχιακή Γλώσσα και μια Σύγχρονη Αγγλική μετάφραση, με βάση τις παλιές αγγλικές εκδόσεις του John Dee.

Τα Enochian γράμματα διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά, έχουν γράμματα, ονόματα γραμμάτων και μερικά αγγλικά ισοδύναμα. Είναι γραμμένα από το ημερολόγιο του John Dee

Ερμηνεία

Λόγω της απώλειας τμημάτων των πρωτότυπων χειρογράφων του John Dee, έχουν προκύψει ερμηνείες σχετικά με το νόημα, την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα της ενωχιανής γλώσσας.

Μερικοί μάγοι ισχυρίστηκαν ότι είναι η παλαιότερη γλώσσα στον κόσμο, που προηγείται όλων των άλλων ανθρώπινων γλωσσών.

Σε ορισμένους κύκλους θεωρείται από τις ισχυρότερες μορφές της μαγείας και είναι μια μέθοδος επικοινωνίας με νοημοσύνη από άλλες διαστάσεις. Οι επικριτές έχουν επισημάνει ότι η σύνταξη της Ενωχιανής γλώσσας έχει έντονη ομοιότητα με τη φυσική γλώσσα της Αγγλίας, του Dee και του Kelley.

Τέτοιες ομοιότητες περιλαμβάνουν τη λέξη luciftias, έναν όρο που σημαίνει "φωτεινότητα", που συνδέεται με τον Lucifer, του οποίου το όνομα σημαίνει ο φέρων το φως. Η λέξη Londoh, η ενώχια λέξη για το βασίλειο, μπορεί απλώς να σημαίνει τη σύνδεση του Dee σαν προστατευόμενο από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Η ανάλυση υπολογιστών έδειξε επίσης ότι η Ενωχιανή έχει γραμματική σχέση με τα Αγγλικά. Τα κείμενα στο Liber Loagaeth (Λόγος από τον Θεό) παρουσιάζουν φωνητικά χαρακτηριστικά που δεν εμφανίζονται σε φυσικές γλώσσες. Τα φωνητικά χαρακτηριστικά σχετίζονται περισσότερο με τη γλωσσολαλία. Η άλλη σειρά κειμένων Enochian ελήφθη μέσω του Kelley περίπου ένα χρόνο αργότερα, στην Κρακοβία.

Οι σύγχρονοι αποκρυφιστές δυσκολεύτηκαν να ανακατασκευάσουν το ενωχιανό σύστημα, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος μελετώντας τα πρωτότυπα χειρόγραφα που βρέθηκαν στη συλλογή Sir Hans Sloane. Από αυτές τις μελέτες, διάφορες ομάδες και συγγραφείς έχουν δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα μαγείας.

Την Ενωχιανή γλώσσα πήραν και δίδασκαν οι αποκρυφιστές, του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ο Aleister Crowley, ο Israel Regardie και ο Anton LaVey, ιδρυτής της εκκλησίας του Σατανά. Πολλοί σατανιστές έχουν συμπεριλάβει ακόμη και τα Ενωχιανά κλειδιά στις τελετές τους, μερικοί υιοθετούν ολόκληρη τη γλώσσα για χρήση.

Η Ενωχιανή γλώσσα μελετήθηκε επίσης από τον Αμερικανό επιστήμονα πυραύλων Jack Parson του OTO. Το 1994, τα Ενωχιανά γράμματα χρησιμοποιήθηκαν ως ανάγλυφα στη γωνία της αψίδας στην ταινία «Stargate», ένα χρόνο πριν προβληθεί στις ΗΠΑ, η ταινία.

Μια άλλη πτυχή της σύγχρονης ενωχιανης μαγείας είναι το Ενωχιανό τύπου σκάκι. Είναι ένα παιχνίδι και ένα εργαλείο μαντείας, που προέρχεται από τα αρχικά δισκία του John Dee. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που απαιτεί ισχυρή βάση στη μελέτη της Καββάλα και οι αραβικές μαγικο-αλχημικές εργασίες, γεωμαντεία και αστρολογία. Πολλά από τα πρωτότυπα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι Dee και Kelley βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Από τον Bryan Hilliard

Πηγή: Enochian: The Mysterious Lost Language of Angels, skafidaszaxos

Βιβλιογραφικές αναφορές

"Ενόχια μαγεία." Ενώχ. 16 Νοεμβρίου 2009. http://enochian.info/enochian-magic/

"Ενώχια κλειδιά." Ενώχ. 16 Νοεμβρίου 2009. Πρόσβαση στις 20 Μαΐου 2015. http://enochian.info/enochian-keys

"Ενοχιακό αλφάβητο." Ενόχια. 21 Νοεμβρίου 2009. http://enochian.info/enochian-alphabet

"John Dee - Αστρολόγος στη βασίλισσα." John Dee - Αστρολόγος στη βασίλισσα. http://www.bibliotecapleyades.net/bb/john_dee.htm

Τζόουνς, Ντέιβιντ. "Τζον Ντε και η ενωχιανή αποκάλυψη." New Dawn το πιο ασυνήθιστο περιοδικό στον κόσμο. 8 Σεπτεμβρίου 2012.

"Ενωχιανό αλφάβητο." Ενωχιανό αλφάβητο. http://www.omniglot.com/writing/enochian.htm

"Ενώχ." Ενώχ. http://self.gutenberg.org/articles/enochian

"HEXEN2039." ΕΞΕΝΕ2039. http://ensemble.va.com.au/tableau/suzy/TT_ResearchProjects/Hexen2039/JohnDee/JohnDee.html

Η γλώσσα των αγγέλων, οι σημειώσεις του John Dee και η Ιερογλυφική μονάδα, το ευαγγέλιο του Ενώχ, η μαντική τέχνη της Γεωμαντείας Η γλώσσα των αγγέλων, οι σημειώσεις του John Dee και η Ιερογλυφική μονάδα, το ευαγγέλιο του Ενώχ, η μαντική τέχνη της Γεωμαντείας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.