Ο δεινόσαυρος με τα πόδια δρεπάνια και τις κινήσεις λεοπάρδαλης

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους δεινοσαύρου που είχε πολύ αποτελεσματικά στο κυνήγι αλλά και την αναρρίχηση στα δέντρα άκρα.


Η Νήσος Ουάιτ στη νοτιοδυτική πλευρά της Αγγλίας είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας και αποτελεί μόνιμο πεδίο παλαιοντολογικών ερευνών αφού ανακαλύπτονται συνεχώς ευρήματα παρουσίας δεινοσαύρων εκεί. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath στη Βρετανία παρουσιάζουν την ανακάλυψη που έκαναν στη Νήσο Ουάιτ. Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου που είχε μέγεθος παρόμοιο με αυτό του λύκου κα εμφάνιση που θυμίζει τα σημερινά πτηνά.

Το είδος που ονομάστηκε Vectiraptor greeni διέθετε γαμψά πόδια που σύμφωνα με τους ερευνητές λειτουργούσαν κυριολεκτικά σαν δρεπάνια και σε συνδυασμό με την πολύ κοφτερή του οδοντοστοιχία του το έκαναν πολύ αποτελεσματικό θηρευτή. H ανατομία των άκρων του ήταν τέτοια που του επέτρεπε να σκαρφαλώνει στα δέντρα με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που σκαρφαλώνουν τα αιλουροειδή και ειδικότερα η λεοπάρδαλη.

Ο δεινόσαυρος ζούσε στο νησί πριν από περίπου 100 εκατ. έτη και θεωρείται πρόγονος των διάσημων από τις κινηματογραφικές ταινίες βελοσιράπτορες οι οποίοι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 75 εκατ. έτη και διέθεταν παρόμοια με το Vectiraptor ανατομικά χαρακτηριστικά που τους έκαναν εξαιρετικά επικίνδυνους ενώ πιστεύεται ότι κυνηγούσαν ένα θήραμα σχηματίζοντας ομάδες αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες εξόντωσης του στόχους τους που μπορεί να ήταν ακόμη και πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος δεινοσαύροι.

Πηγή: naftemporiki

Ο δεινόσαυρος με τα πόδια δρεπάνια και τις κινήσεις λεοπάρδαλης Ο δεινόσαυρος με τα πόδια δρεπάνια και τις κινήσεις λεοπάρδαλης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.