Μίθρα και Χριστός - Η έλευση του φωτός

Η ημερομηνία 25 Δεκέμβρη θεσπίστηκε από τους Χριστιανούς με σκοπό η νέα θρησκεία να υπερισχύσει του περσικού θεού Μίθρα που παρουσίαζε εκείνα τα χρόνια μεγάλη διάδοση στη Ρώμη.

Ο Μίθρα ήταν θεός του ήλιου και του φωτός και στις 25 Δεκέμβρη ήταν η ημέρα της γέννησης του «αήττητου ήλιου» Dies Natalis Solis Invicti.

Έτσι ο Χριστός σχετίστηκε με το φως. Μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και τη μεγαλύτερη νύχτα, αχνοφαίνεται η έλευση του φωτός. "Και το φως εν τη σκοτία φαίνει"

Στην υμνογραφία των Χριστουγέννων φαίνεται η σύνδεση του Χριστού με τον Ήλιο: «Ανέτειλας, Χριστέ, εκ Παρθένου, νοητέ Ήλιε της Δικαιοσύνης». Τα θαυμάσια κάλαντα από διάφορες περιοχές μάς δίνουν ποιητικά γλαφυρή περιγραφή της γέννησης του Χριστού.

Σε κάλαντα της Δυτική Θράκης εξιστορείται η γέννηση του χριστού σαν τη γέννηση ενός απλού παιδιού:

Χριστός γεννάται χαρά στον κόσμο. Χαρά στον κόσμο στα παλικάρια. Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες κι η Παναγιά μας κοιλοπονούσε. Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε Όλους τους Aγιους, τους Αϊ-Αποστόλους. Οι Αποστόλοι μαμμή γυρεύουν... Ώστου να πάνε κι ώστου να έρθουν, η Παναγιά μας ξελευτερώθη. Μέσα στις δάφνες, μες στα λουλούδια, κάνει τον ήλιο και το φεγγάρι.

Από τη Μακεδονία:

‘Πόψα Χριστός γεννήθηκε κι ο κόσμος δεν το νιώθει κι ο κόσμος και τα οικούμενα κι ο βασιλιάς Ηρώδης. Κι’ εκεί που ακούμπησε ο Χριστός χρυσό δενδράκι βγήκε χρυσό κλωνί χρυσό δεντρί χρυσό μαργαριτάρι. Το δέντρο ήταν ο Χριστός τα κλώνια οι αποστόλοι και τα γαρουφαλάκια του ήταν οι προφητάδες. Που προφητούσαν κι έλεγαν για του Χριστού τα πάθη κι εμείς Χριστό τραγ’δήσαμε Χριστός να μας φυλάει. Όσα άστρα έχει ο ουρανός και φύλλα από τα δέντρα τόσα καλά να δώσ’ Θεός σ’αυτό το νοικοκύρη.

Ράνια Τζεν

Πηγή: https://www.facebook.com/TheMythologists/photos/a.266687670100436/3951682078267625/

Μίθρα και Χριστός - Η έλευση του φωτός Μίθρα και Χριστός - Η έλευση του φωτός Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.