© Φωτογραφία : dailysabah.com
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μαρμάρινο αγαλματίδιο 8.500 ετών στη νεολιθική περιοχή Çatalhöyük στην κεντρική επαρχία Κόνια.
Σύμφωνα με τον Ali Umut Türkcan, επικεφαλή των ανασκαφών, αγαλματίδιο βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο νότιο ανάχωμα Çatalhöyük, ένα από τα πρώτα μοντέλα αστικοποίησης στην Ανατολία. Απεικονίζει μια ανθρώπινη φιγούρα ύψους 5 εκατοστών σε πρισματική μορφή.
Ο Türkcan ο οποίος είναι επίσης καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anadolu της Τουρκίας, ανέφερε ότι «το μαρμάρινο αγαλματίδιο είναι σπάνιο κομμάτι και ότι δεν υπάρχουν σημάδια φύλου». Ωστόσο, ανέφερε, το εύρημα «θυμίζει ειδώλια που αναγνωρίστηκαν ως αρσενικά που γέρνουν ελαφρώς τα οποία ομοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν σε ανασκαφές στο παρελθόν».
Ο Türkcan εξήγησε ότι το σχήμα της κεφαλής του μαρμάρινου ειδώλου είναι ελαφρώς διαφορετικό από το κλασικό που βρίσκεται στο Çatalhöyük. «Το κεφάλι είναι επιμηκυμένο και απεικονίζεται σε τριγωνική μορφή ως προέκταση του σώματος. Στο λαιμό του ειδώλου, είναι επίσης ορατές πολύ λεπτές λεπτομέρειες κεντήματος», πρόσθεσε.
© Φωτογραφία : dailysabah.com
Το Çatalhöyük, ένας αρχαίος χώρος 9.000 ετών στη σημερινή κεντρική Τουρκία, συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012. Ο χώρος μαρτυρεί «την εξέλιξη της κοινωνικής οργάνωσης και των πολιτιστικών πρακτικών ως ανθρώπων προσαρμοσμένων σε καθιστική ζωή», όπως αναφέρει η UNESCO.
Το Çatalhöyük, ένας από τους παλαιότερους γνωστούς ανθρώπινους οικισμούς στον κόσμο, φιλοξενούσε 8.000 ανθρώπους κατά τη νεολιθική περίοδο. Είναι πλέον ένας αρχαιολογικός χώρος όπου οι ειδικοί ερευνούν την κοινωνική δομή, τη διατροφή και τα ρούχα των αρχαίων ανθρώπων. Οι αρχικές ανασκαφές στην περιοχή έγιναν το 1960 από τον αείμνηστο Βρετανό αρχαιολόγο James Mellaart.
Σημαντικές ανακαλύψεις έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια κατά τη διάρκεια ανασκαφών με επικεφαλής τον Ian Hodder, καθηγητή ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας dailysabah.com.
Πηγή: sputniknews
Δεν υπάρχουν σχόλια: