Γιατί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατασκευάσουμε έναν εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή

Προς το παρόν, ο «εγκέφαλος ως υπολογιστής» παραμένει απλώς μια μεταφορά.

Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν τον εγκέφαλο ως υπολογιστή, σαν οι νευρώνες να είναι υλικό και το μυαλό λογισμικό. Αλλά αυτή η μεταφορά είναι λανθασμένη. Ένας υπολογιστής κατασκευάζεται από στατικά μέρη, ενώ ο εγκέφαλός μας συνεχώς επανασυνδέεται καθώς μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε.

Ένας υπολογιστής αποθηκεύει πληροφορίες σε αρχεία που ανακτώνται με ακρίβεια, αλλά ο εγκέφαλος δεν αποθηκεύει πληροφορίες με καμία κυριολεκτική έννοια. Η μνήμη μας είναι μια συνεχής κατασκευή από ηλεκτρικές ώσεις και χημικές ουσίες που στροβιλίζονται, και η ίδια μνήμη μπορεί να επανασυναρμολογηθεί με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Οι εγκέφαλοι κάνουν επίσης κάτι πολύτιμο που οι υπολογιστές σήμερα δεν μπορούν να κάνουν. Ένας υπολογιστής μπορεί να εκπαιδευτεί μέσω χιλιάδων φωτογραφιών να αναγνωρίζει μια πικραλίδα ως φυτό με πράσινα φύλλα και κίτρινα πέταλα. Εσείς, όμως, μπορείτε να κοιτάξετε μια πικραλίδα και να καταλάβετε ότι αυτό το φυτό έχει διαφορετική σημασία σε διαφορετικές καταστάσεις. Μια πικραλίδα στον λαχανόκηπό σας είναι ζιζάνιο, αλλά σε μια ανθοδέσμη από το παιδί σας, είναι ένα απολαυστικό λουλούδι. Μια πικραλίδα σε μια σαλάτα είναι φαγητό, αλλά οι άνθρωποι καταναλώνουν πικραλίδες και ως φυτικά φάρμακα.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός σας κατηγοριοποιεί αβίαστα τα αντικείμενα με βάση τη λειτουργία τους και όχι μόνο με βάση τη φυσική τους μορφή. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η απίστευτη ικανότητα του εγκεφάλου, που ονομάζεται ad-hoc κατασκευή κατηγοριών, μπορεί να είναι θεμελιώδης για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Επίσης, σε αντίθεση με έναν υπολογιστή, ο εγκέφαλός σας δεν είναι ένα μάτσο εξαρτήματα σε μια άδεια θήκη. Ο εγκέφαλός σας κατοικεί σε ένα σώμα, έναν πολύπλοκο ιστό συστημάτων που περιλαμβάνει πάνω από 600 μύες σε κίνηση, εσωτερικά όργανα, μια καρδιά που αντλεί 7.500 λίτρα αίματος την ημέρα, και δεκάδες ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες πρέπει να συντονίζονται, συνεχώς, για να χωνεύουν την τροφή, να αποβάλλουν τα απόβλητα, να παρέχουν ενέργεια και να καταπολεμούν τις ασθένειες.

Η πιο σημαντική εργασία του εγκεφάλου μας είναι να ρυθμίζει τα συστήματα του σώματός μας, ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί και όχι μόνο. Αυτός είναι πιθανώς ένας σημαντικός λόγος που ο εγκέφαλος εξελίχθηκε εξαρχής. Με την πάροδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, τα σώματα των ζώων έγιναν πολύπλοκα, με δεκάδες συστήματα προς εξισορρόπηση, και χρειάζονταν έναν κεντρικό ελεγκτή για να μεταφέρει το αίμα, το νερό, το αλάτι, το οξυγόνο και άλλους σωματικούς πόρους για την επιβίωση.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ένα σώμα

Ο έλεγχος του σώματός μας από τον εγκέφαλό μας βρίσκεται στον πυρήνα της νοητικής μας δραστηριότητας. Κάθε σκέψη που κάναμε, κάθε έννοια που μάθαμε, κάθε συναίσθημα που βιώσαμε και κάθε τι που είδαμε, ακούσαμε, μυρίσαμε, δοκιμάσαμε ή αγγίξαμε περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του σώματός μας.

Αν θέλουμε έναν υπολογιστή που να σκέφτεται, να αισθάνεται, να βλέπει ή να ενεργεί όπως εμείς, πρέπει να ρυθμίζει ένα σώμα – ή κάτι σαν σώμα – με μια πολύπλοκη συλλογή συστημάτων που πρέπει να διατηρεί σε ισορροπία για να συνεχίσει να λειτουργεί, και με αισθήσεις για να κρατά αυτή τη ρύθμιση υπό έλεγχο. Οι σημερινοί υπολογιστές δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά ίσως κάποιοι μηχανικοί μπορέσουν να επινοήσουν κάτι που να μοιάζει αρκετά με ένα σώμα ώστε να παρέχει αυτό το απαραίτητο συστατικό.

Προς το παρόν, ο «εγκέφαλος ως υπολογιστής» παραμένει απλώς μια μεταφορά. Οι μεταφορές μπορεί να είναι θαυμάσιες για την εξήγηση πολύπλοκων θεμάτων με απλούς όρους, αλλά αποτυγχάνουν όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη μεταφορά ως εξήγηση. Οι μεταφορές παρέχουν την ψευδαίσθηση της γνώσης.

Πηγή: www.sciencefocus.com/future-technology/can-we-build-brain-computer, https://enallaktikidrasi.com/2021/09/giati-den-mporesoume-kataskevasoume-egkefalo-se-ipologisti/

Γιατί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατασκευάσουμε έναν εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή Γιατί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατασκευάσουμε έναν εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.