Δύο μικρά ειδώλια πιθήκων από φριτ φέροντα το περιέλιγμα (καρτούς)του Αμενχοτέπ II έχουν βρεθεί σε επίπεδα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στις Μυκήνες και την Τίρυνθα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Εξετάζονται τα θέματα του σημείου εύρεσης του ειδωλίου των Μυκηνών και της Αιγυπτιακής ή Συριακής προέλευσης του ειδωλίου της Τίρυνθας.
Εξετάζεται επίσης η χρησιμότητα των δύο ειδωλίων σε μελέτες χρονολόγησης και πιθανές εξηγήσεις για το σκοπό και την παρουσία τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Άλλες εμφανίσεις μορφών πιθήκων σε ειδώλια, στην Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο περιλαμβάνονται για συγκριτικούς σκοπούς στη μελέτη.
Μυκήνες
Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., οι Μυκήνες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας ένα ισχυρό στρατιωτικό φρούριο που δέσποζε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας. Η περίοδος της Ελληνικής ιστορίας μεταξύ 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ. ονομάζεται «μυκηναϊκή», αναφερόμενη στις Μυκήνες. Στο απόγειο της δόξας τους, το 1350 π.Χ., το κάστρο και η κάτω πόλη είχαν 30.000 κατοίκους και ήταν έκτασης 32 εκταρίων. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».
Τίρυνθα
Η Τίρυνθα είναι πόλη της Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1884-1885 από τον Ερρίκο Σλήμαν, που έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. (Όμηρος, Β 559)
Ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της πόλης ήταν ο Προίτος, αδελφός του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους. Στη μυθολογία, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του ήρωα Ηρακλή. Η Τίρυνθα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Αργείους τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο πληθυσμός της εξορίστηκε.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:
cambridge.org, elhalflashbacks, el.wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια: