Κατεβαίνοντας από την πλευρά του ηφαιστείου Ροκαμονφίνα (Roccamonfina) στη βόρεια Ιταλία, ίχνη αποτυπωμάτων θεωρούνταν από καιρό το αποτύπωμα του Διαβόλου, γιατί έγιναν σίγουρα όταν η πλαγιά του ηφαιστείου ήταν λιωμένη.
Και ποιος άλλος εκτός από τον Διάβολο θα μπορούσε να περπατήσει πάνω σε ρέουσα λάβα χωρίς να κάψει τα πόδια του; Από την ανακάλυψη στα τέλη του 18 ου αιώνα, οι κάτοικοι υποτίθεται ότι πίστευαν ότι πρόκειται για (πατημασιές του διαβόλου) που ήταν απόδειξη ότι κάποιος δαίμονας βγαίνει από την κόλαση μέσα από τον κρατήρα του ηφαιστείου. Αυτή η θεωρία ίσχυε για πάνω από δύο αιώνες μέχρι το 2003, όταν δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγοι έφεραν το μονοπάτι στην προσοχή του κόσμου.
Τα «ίχνη του διαβόλου»- οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές- έχουν ηλικία 345.000 ετών (με απόκλιση 6.000 ετών).
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το γαλλικό Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών που μελέτησε το εύρημα, το οποίο ανακαλύφθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους το 2003 στην ηφαιστειακή τέφρα, στην κορυφή του αδρανούς πλέον ιταλικού ηφαιστείου Ροκαμονφίνα, στην περιοχή της Καμπανίας.
Η αρχική εκτίμηση ήθελε τα ίχνη να χρονολογούνται πριν από 325.000 με 385.000 χρόνια, ανάλογα με την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου. Η νέα μέτρηση, όμως, δεν δίνει απλώς πιο σαφή χρονολόγηση, αλλά επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τα ίχνη ανήκουν στον Άνθρωπο της Χαϊδελβέργης (Ηomo heidelbergensis).
Ηφαίστειο Roccamonfina, Ιταλία
Οι ερευνητές, ωστόσο, αναμένουν και νέα ευρήματα στις προγραμματισμένες ανασκαφές, καθώς σε απόσταση 3 χλμ. υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων- ανάλογης ηλικίας αποτυπωμάτων. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε θα μπορούν να μιλάνε για ένα προϊστορικό μονοπάτι, που οδηγούσε προς το ηφαίστειο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ίχνη προήλθαν από ανθρωποειδή με ανεξάρτητο βάδισμα, από είδη προ-σάπιεν, πιθανώς έναν ύστερο ευρωπαϊκό Homo Erectus ή Homo Heidelbergensis, έναν πρόδρομο του Νεάντερταλ. Τα ίχνη είναι περίπου 8 ίντσες (20 cm) μήκος και 4 ίντσες (10 cm) πλάτος. Ο μέσος διασκελισμός είναι περίπου 4 πόδια (1,2 m) και η μέση απόσταση μεταξύ των δύο ποδιών είναι περίπου δύο πόδια (0,6 m). Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ειδικοί μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είχαν ύψος περίπου 5 πόδια (1,5 μέτρο).
Μοντέλο του κεφαλιού και των ώμων ενός ενήλικα αρσενικού Homo heidelbergensis που εκτίθεται στο Hall of Human Origins στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσιγκτον, DC
Τα «ίχνη του διαβόλου» θεωρούνται τα αρχαιότερα ασφαλή ανθρώπινα που έχουν εντοπιστεί, καθώς τα αποτυπώματα που είχαν βρεθεί, επίσης σε ηφαιστειακή τέφρα, στο Νότιο Μεξικό έχουν ηλικία 1,3 εκατ. ετών πολύ παλιά σε σχέση με την εμφάνιση του ανθρώπου στην περιοχή.
Σήμερα, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τι έκαναν οι άνθρωποι στο ηφαίστειο. Δεδομένου ότι όλα τα ίχνη οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση - μακριά από τον κρατήρα του ηφαιστείου - μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει ότι τα ανθρωποειδή κατέβαιναν από το ηφαίστειο για να γλιτώσουν από την έκρηξη, κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης μεταξύ ενός γεγονότος έκρηξης και της επόμενης. Στη συνέχεια, πολλά ανθρωποειδή περπάτησαν πάνω στην σχετικά ψυχρή επιφάνεια, αφήνοντας τα ίχνη του περάσματός τους»
Δεν υπάρχουν σχόλια: