Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 τηλεδιάλεξη με θέμα «Πολυχρωμία στην Αρχαία Ελληνική Γλυπτική» και ομιλήτρια τη Δρα Μαίρη Γκικάκη, συντονίστρια της Θεματικής Ενότητας «Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης» του Προγράμματος.
Η τηλεδιάλεξη, με ώρα έναρξης τις 19:00, είναι ανοικτή στο κοινό και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3ebt4exa.
Όταν αναλογίζεται κανείς την αρχαία Ελληνική τέχνη και ιδιαίτερα την αρχαία Ελληνική γλυπτική το απόλυτο λευκό κυριαρχεί στις εικόνες που έχουμε σχηματίσει για χαρακτηριστικά έργα της. Οι εντυπώσεις αυτές καθόρισαν ένα ολόκληρο ρεύμα των νεότερων χρόνων, τον Νεοκλασικισμό, προτού αποδειχθεί ότι πρόκειται περισσότερο για εφεύρημα των ιστορικών τέχνης του 18ου αιώνα. Τα κλασικά αγάλματα, όμως, έφεραν γραπτή διακόσμηση, με χρώματα όχι μόνο στα ενδύματα αλλά και στη σάρκα τους.
Η τηλεδιάλεξη, με αφετηρία έργα, όπως τα αετωματικά γλυπτά του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, την Πεπλοφόρο του Μουσείου Ακρόπολης, την Φρασίκλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τη Μικρή Ηρακλειώτισσα από τη Δήλο και τη Σαρκοφάγο του Αβδαλώνυμου (γνωστή και ως «σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»), θα παρουσιάσει σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης των χρωμάτων και τους πειραματισμούς με τις χρωστικές ουσίες της αρχαιότητας. Αυτή η «πολύχρωμη γλυπτική» προκαλεί σήμερα επανάσταση στις γνώσεις μας για την αρχαιότητα.
Η Μαίρη Γκικάκη έλαβε το διδακτορικό της από το Julius-Maximilians-Universität Würzburg και είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Warwick με το ερευνητικό πρόγραμμα Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Οι μελέτες της για τη νομισματική και τη γλυπτική στην αρχαιότητα έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Πηγή: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια: