Τόσο ως προς το όνομα, όσο και ως προς την ουσία του
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, και πιο συγκεκριμένα το 1997 όταν έκανε την εμφάνισή του το πρώτο μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, το σύμπαν του «Χάρι Πότερ» -που αποτελείται από βιβλία, ταινίες, σκηνικές παραγωγές και κάθε είδους εμπορεύσιμα προϊόντα– αποτελεί μέρος της λαϊκής κουλτούρας, ιδιαίτερα σε αγγλόφωνα έθνη όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι ένα από τα ξόρκια που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» έχει όνομα, αλλά και ουσία, εμπνευσμένο από έναν ελληνικό μύθο;
Χάρι Πότερ: Ο Ελληνικός μύθος στον οποίο οφείλει το όνομα του το ξόρκι στο «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα»
Οι ιστορίες στα βιβλία του Χάρι Πότερ, σύμφωνα με το grunge.com, βασίζονται σε πολλές πηγές από τις οποίες εμπνεύστηκε η συγγραφέας -από ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, από την ίδια της την ζωή, ακόμη και από την καθημερινή πραγματικότητα στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ξόρκι που οφείλει την έμπνευσή του σε έναν Ελληνικό μύθο.
Σύμφωνα με το grunge.com, τα πιο φανταστικά στοιχεία των ιστοριών της Ρόουλινγκ προέρχονται από πηγές με τις οποίες η Ρόουλινγκ θα περίμενε ότι οι αναγνώστες της θα είχαν τουλάχιστον κάποια εξοικείωση, όπως για παράδειγμα τη λαογραφία της Δυτικής Ευρώπης και των Βρετανικών Νήσων. Ανάμεσα στις πηγές έμπνευσης της επιτυχημένης μυθιστοριογράφου, λοιπόν, και η Ελληνική μυθολογία.
Στο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα», λοιπόν, ο Χάρι και οι φίλοι του καταφεύγουν σε μια μικρή απάτη για να πραγματοποιήσουν μυστικές συναντήσεις με το Στρατό του Ντάμπλντορ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους δασκάλους τους. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε άτομο δόθηκε ένα ψεύτικο νόμισμα που θα του έδινε τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται κάθε φορά που ο Χάρι χειριζόταν το κύριο νόμισμα που έλεγχε τα υπόλοιπα. Η όλη διαδικασία ήταν γνωστή ως «Πρωτεϊκή Γοητεία», την οποία πρότεινε η φίλη του Χάρι, Ερμιόνη Γκρέιντζερ.
Ο πραγματικός Πρωτέας, εξηγεί το grunge.com, ήταν ένας θαλάσσιος δαίμονας που άλλαζε σχήματα. Ευλογημένος με την ικανότητα να παρέχει πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον σε οποιονδήποτε τον ρωτούσε, ο Πρωτέας τελικά άρχισε να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για να αλλάζει σχήμα ώστε να ξεφεύγει από αυτούς που τον ενοχλούσαν συνεχώς. Μέχρι σήμερα, η λέξη «protean» παραμένει στα αγγλικά και αναφέρεται σε οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει μορφή συχνά ή εύκολα.
Πηγή: newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια: