Περίπλοκα χαραγμένη ασημένια πλάκα με Σκύθη θεά ανακαλύφθηκε στη Ρωσία

Μια περίπλοκα χαραγμένη ασημένια πλάκα που δείχνει τη φτερωτή Σκύθη θεά ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Ρωσία ως μέρος των τάφων που ήταν θαμμένα στον τάφο ενός πολεμιστή.

Αν και ο τάφος του άνδρα είχε λεηλατηθεί στην αρχαιότητα, η οροφή του είχε υποχωρήσει αργότερα, σώζοντας ειρωνικά ότι είχε απομείνει από τις λεηλασίες των ταφικών ληστών στο πέρασμα των αιώνων.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον χώρο υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρουν ότι η πλάκα δείχνει τη θεά της γονιμότητας Αργκίμπασα που περιβάλλεται από άλλα μυθικά πλάσματα.

Η ασημένια πλάκα, μήκους 34,7 εκατοστών και πλάτους 7,5 εκ. δείχνει την Αργκίμπασα μαζί με γρύπες και άλλα ζώα. Φαίνεται να φοράει ένα πιθανό στέμμα.

Πληθώρα μορφών στο αντικείμενο είναι «απόδειξη συγχώνευσης πολιτιστικών παραδόσεων μεταξύ της Μικράς Ασίας και της Αρχαίας Ελλάδας»

Οι ερευνητές λένε ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν ποια μπορεί να είναι τα άλλα πλάσματα που απεικονίζονται στην πλάκα από ασήμι, όπως "φτερωτοί γρύπες με κεφάλι αετού" και άλλα πλάσματα γύρω της.

Η ύπαρξη από τους γρύπες και των άλλων μορφών λένε οι αρχαιολόγοι, είναι «απόδειξη μιας συγχώνευσης πολιτιστικών παραδόσεων μεταξύ της Μικράς Ασίας και της Αρχαίας Ελλάδας».

Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιμήκης πλάκα μπορεί να ήταν κάτι καλό ταφικό για τον πολεμιστή, πολύ λίγες τέτοιες ασημένιες πλάκες έχουν βρεθεί σε πολλές άλλες σκυθικές ταφικές τοποθεσίες που έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα.

Ο Valeriy Gulyaev, ο αρχαιολόγος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, είπε σε δήλωση του ότι υπάρχει «μεγάλη δουλειά που πρέπει να γίνει για τη μελέτη και την ερμηνεία μιας τόσο ασυνήθιστης θεϊκής φιγούρας».

Και πρόσθεσε: «Η ανακάλυψη συνέβαλε σημαντικά στις αντιλήψεις μας για τις σκυθικές πεποιθήσεις. Πρώτον, ένας αριθμός θεοτήτων απεικονίζεται ταυτόχρονα σε ένα αντικείμενο. Δεύτερον, ως το πρώτο παράδειγμα αντικειμένου που βρέθηκε τόσο μακριά από τα κύρια Σκυθικά κέντρα».

Σκυθικό αντικείμενο δείχνει την Αργιμπάσα, θεά της γονιμότητας και του πολέμου

Το αρχαίο νεκροταφείο όπου βρισκόταν ο τάφος του πολεμιστή βρίσκεται στην περιοχή Ostrogozhsky της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Το σκεύος απεικονίζει την Αργιμπάσα, μια θεά που σχετίζεται με τη γονιμότητα των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και με τον πόλεμο. Βρισκόταν λίγο πιο μακριά από άλλα ταφικά αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί, μακριά από το σώμα του πολεμιστή.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρονολογείται μεταξύ 900 π.Χ. και 200 π.Χ., όταν οι Σκύθες, ένας ημινομαδικός λαός που ήταν διάσημοι πολεμιστές και ιππείς, κυριαρχούσαν στην περιοχή.

Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε πολλές φορές για τους Σκύθες, σημειώνοντας στο έργο του «Οι Ιστορίες» ότι «Κανείς που τους επιτίθεται δεν μπορεί να ξεφύγει και κανείς δεν μπορεί να τους πιάσει αν θέλει να μην τους βρουν». Οι Σκύθες ήταν διάσημοι για τα περίπλοκα χρυσά κοσμήματα και τα έργα τέχνης τους, τα οποία απεικόνιζαν πολλά διαφορετικά θέματα, όπως πολεμιστές, θεές, άλογα και άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων αφηρημένων σχεδίων.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του πολεμιστή, με τον σκελετό του να βρίσκεται δίπλα σε αυτόν ενός άλλου ατόμου. Ο πολεμιστής ήταν στα σαράντα του όταν πέθανε, δήλωσαν. Στο νεκροταφείο υπάρχουν συνολικά 19 ταφικοί τύμβοι, ή κουργκάν.

Άλλα αντικείμενα που ανακάλυψε η ομάδα περιλαμβάνουν ημικυκλικά χάλκινα μάγουλα, ένα κύπελλο, ένα βάζο, μενταγιόν από κόκκαλο και το σαγόνι μιας αρκούδας, που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη λατρείας της αρκούδας που θα μπορούσε να ήταν μέρος του συστήματος πεποιθήσεων του πολεμιστή.

Η ανακάλυψη του οστού της πλευράς ενός αλόγου μπορεί να υπονοεί αυτό που λένε οι αρχαιολόγοι θα μπορούσε να ήταν μια «τελετουργική προσφορά φαγητού» την εποχή της ταφής του άνδρα.

Περίπλοκα χαραγμένη ασημένια πλάκα με Σκύθη θεά ανακαλύφθηκε στη Ρωσία Περίπλοκα χαραγμένη ασημένια πλάκα με Σκύθη θεά ανακαλύφθηκε στη Ρωσία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.