COURTESY OF J. DABROWSKI / UNIVERSITY OF WARSAW POLISH CENTRE OF MEDITERRANEAN ARCHAEOLOGY
Ο τάφος ανακαλύφθηκε στην κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ.
Πριν από περίπου 4.300 χρόνια, ένας αρχαίος Αιγύπτιος αξιωματούχος που χειριζόταν μυστικά έγγραφα για τον Φαραώ πέθανε ξαφνικά. Τα συνεργεία προσπάθησαν βιαστικά να διακοσμήσουν τον τόπο ταφής του, αλλά δεν πρόλαβαν χάραξαν τα διακοσμητικά ανάγλυφα των θυσιαζόμενων ζώων στην πρόσοψη.
Αυτό πιστεύουν οι αρχαιολόγοι ότι συνέβη σε έναν τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Σακκάρα, που βρίσκεται Αιγύπτου στην αριστερή όχθη του Νείλου και επεκτείνεται περίπου 20 χλμ νότια του Κάιρου.
Ερευνητές στο Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας πιστεύουν ότι ανήκε σε έναν άνδρα ονόματι Μεχτζεντού. Τα ηρογλυφικά γράμματα στον τάφο δείχνουν χειριζόταν τα «μυστικά έγγραφα» του Φαραώ και υπηρέτησε επίσης ως ιερέας και επιθεωρητής του βασιλικού κτήματος.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε στην κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, το πρώτο πέτρινο κτίριο στην Ιστορία, ύψους 63 μέτρων, που αποτελεί και την παλαιότερη πυραμίδα στον κόσμο, ηλικίας 4.700 ετών.
COURTESY OF A. KOWALSKA / UNIVERSITY OF WARSAW POLISH CENTRE OF MEDITERRANEAN ARCHAEOLOGY
Οι ερευνητές βρήκαν τον τάφο κατά την ανασκαφή της ξηρής τάφρου που περιβάλλει το συγκρότημα της πυραμίδας, όχι μακριά από έναν άλλο χώρο ταφής που ανακάλυψε επίσης η ομάδα - αυτόν του βεζίρη, ή ανώτατου αξιωματούχου, Μερεφνεπεφ. Ο Μεχτζεντού πιθανότατα έζησε περίπου την ίδια εποχή, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της βασιλείας των τριών πρώτων ηγεμόνων της έκτης δυναστείας: Τέτι, Ουζερκαλέ και Πέπι I, λέει ο αρχαιολόγος και διευθυντής της αποστολής Καμίλ Ο. Κουρασκιεβσκι.
Παρά το ημιτελές έργο, οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Μεχτζεντού αναπαύθηκε στον τάφο του. Σκοπεύουν να εξερευνήσουν το εσωτερικό του τάφου, που πιθανότατα περιλαμβάνει τον ταφικό θάλαμο και, πιθανώς, τη μούμια του Μεχτζεντού, αυτό το φθινόπωρο.
«Η διακόσμηση είναι ημιτελής πιθανότατα επειδή ο Μεχτζεντού πέθανε πριν ολοκληρωθεί το έργο και θάφτηκε στον τάφο που είχε τελειώσει βιαστικά».
COURTESY OF J. DABROWSKI / UNIVERSITY OF WARSAW POLISH CENTRE OF MEDITERRANEAN ARCHAEOLOGY
Η Σακκάρα χρησίμευε ως σημαντικός ταφικός χώρος της αρχαίας Αιγύπτου για περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Οι ερευνητές μελετούν τη Σακκάρα από το 1850 και συνεχίζουν να ανακαλύπτουν σημαντικά ευρήματα εκεί. Το 2020, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρκετές «μεγατόμπες» - μεγάλους θαλάμους γεμάτους φέρετρα και μούμιες. Πέρυσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον τάφο του διευθυντή του ταμείου του Αιγύπτιου φαραώ Ραμσή Β’, όπως αναφέρει η Λίβια Γκέρσον στο Smithsonian.
Πηγή: huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια: