Η κρυφή στοά και οι θρύλοι γύρω από αυτήν
Η Αθήνα είναι γεμάτη με μύθους και θρύλους που γεννιόντουσαν κατά περιόδους στα βάθη των αιώνων. Η ιστορία πολλές φορές μπλεκόταν με το μύθο και τη φαντασία ενώ σε αυτό βοηθούσαν συχνά συγκεκριμένα πρόσωπα, κτήρια ή παράξενες τοποθεσίες. Μια από αυτές είναι και η Τρύπα της Μοίρας στην καρδιά της πόλης. Κι όμως πολλοί δεν ξέρουν πού βρίσκεται.
Το Καλλιμάρμαρο και η κατασκευή της Τρύπας της Μοίρας
Το Καλλιμάρμαρο, δηλαδή το Παναθηναϊκό Στάδιο έχει κατασκευαστεί στη θέση του αρχαίου Σταδίου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του άρχοντα Λυκούργου το 330-329 π.Χ. Τι σημείο αποτελούσε ιδανική τοποθεσία. Στην περιοχή του Παγκρατίου ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού, δια των οποίων διερχόταν ο ιερός ποταμός, Ιλισσός.
Εκεί, κατά την αρχαιότητα, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια τα Παναθήναια. Επρόκειτο για την μεγάλη γιορτή της Αθήνας που ήταν αφιερωμένη στη θεά Αθηνά. Τα πρώτα χρόνια στάδιο ήταν χωμάτινο και έτσι οι θεατές κάθονταν στο έδαφος. Υπήρχαν, ωστόσο, μόνο μερικά ξύλινα εδώλια για τους άρχοντες της πόλης. Κάτω όμως από το ανατολικό ανάλημμα υπήρχε μία υπόγεια σήραγγα. Από αυτήν εισέρχονταν στο στίβο οι αθλητές. Παρά τις συνεχείς ανακατασκευές του σταδίου, η συγκεκριμένη στοά αποτέλεσε το μοναδικό κομμάτι του αρχαίου σταδίου που διατηρήθηκε αλώβητη μέχρι σήμερα. Αυτή λοιπόν η στοά είναι γνωστή και ως «Τρύπα της Μοίρας». Η στοά κατέληγε στο βάθος του Σταδίου, στην αριστερή πλευρά του πετάλου, κι είχε μήκος 57 μέτρων και πλάτος 4 μέτρων.
Η ιστορία και οι θρύλοι για την στοά στην Αθήνα
Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, η σήραγγα ήταν διακοσμημένη από μαρμάρινα και χρυσά αγάλματα και δωρικούς κίονες. Όταν τα Ρωμαϊκά χρόνια το Στάδιο μετατράπηκε σε αρένα, όπου γίνονταν θηριομαχίες και μονομαχίες μέσα από τη στοά περνούσαν τα ζώα που θα αγωνίζονταν στην αρένα. Το Μεσαίωνα, ωστόσο, άρχισε να συνδέεται με διάφορες δοξασίες. Ακουγόταν ότι η στοά αποτελούσε χώρου που επέλεγαν οι μάγισσες. Διάφορες λαϊκές προλήψεις, μάλιστα, ανέφεραν ότι εκεί κατοικούσαν οι Μοίρες και γίνονταν «μαντολόγια». Ποτέ δεν αναφέρθηκε, βέβαια, κάποιο συγκεκριμένο συμβάν ούτε καν αποκύημα φαντασίας. Υπήρχε όμως αυτή η γενική αίσθηση ότι κάτι κρυφό και μαγικό συμβαίνει σε αυτή τη στοά στην Αθήνα. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, ονομάστηκε «τρύπα της μοίρας».
Αργότερα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896, πάνω από τη στοά δημιουργήθηκαν αποδυτήρια για τους αθλητές.
Η «Τρύπα της Μοίρας» σήμερα
Σήμερα η συγκεκριμένη στοά είναι άγνωστη στους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας και όχι μόνο. Πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται το Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της. Ωστόσο, η κρυφή σήραγγα του Καλλιμάρμαρου εξακολουθεί να στέκεται άθικτη από το πέρασμα του χρόνου και κρατάει το πέπλο μυστηρίου της που δημιουργήθηκε στο πέρασμα των αιώνων.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: www.wikiwand.com, exploringgreece.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια: