Πώς ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγινε μάρτυρας της γενοκτονίας των Ελλήνων

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Hemingway) είδε από πρώτο χέρι, ως νέος δημοσιογράφος, τον εκτοπισμό του Ελληνικού πληθυσμού από τις προγονικές του πατρίδες στον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Το ανήσυχο πνεύμα της περιπέτειάς του τον πήγε σε πολλά μέρη, όπου τόσο συχνά λάμβανε την έμπνευση να γράψει τα διαχρονικά του βιβλία. Πήγε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου τους πολέμου, έζησε στο Παρίσι και πέρασε χρόνο στην Κούβα.

Ωστόσο, νωρίς στην ενήλικη ζωή του, πέρασε δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και μυήθηκε στον Ελληνικό πολιτισμό σε μια τραγική περίοδο για τον Ελληνισμό.

Λίγα είναι γνωστά για το ξεκίνημα του συγγραφέα ως δημοσιογράφου και τα γραπτά του για τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που έλαβε χώρα μεταξύ 1920 και 1922. Ο Χέμινγουεϊ ήταν μόλις 23 ετών όταν, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1922, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ως πολεμικός ανταποκριτής για την κάλυψη του Ελληνοτουρκικού πολέμου για το Toronto Star.

Η ιστορία με τίτλο «Χέμινγουεϊ στην Κωνσταντινούπολη: Τα γραπτά του Έρνεστ Χέμινγουεϊ για τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο το 1922» στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Midwest Quarterly, γραμμένο από τον Πήτερ Λέκουρα είναι πολύ διαφωτιστικό για την πρώτη επαφή του συγγραφέα με τον Ελληνικό πολιτισμό. Το ακαδημαϊκό άρθρο δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Χέμινγουεϊ στην Κωνσταντινούπολη

Φωτογραφία διαβατηρίου του Χέμινγουεϊ του 1923. Εκείνη την εποχή, ζούσε στο Παρίσι με τη σύζυγό του Χάντλεϊ και εργαζόταν ως ξένος ανταποκριτής για το Toronto Star Weekly.


Ο Αμερικανός θρύλος έγραψε συνολικά είκοσι άρθρα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινώντας από την ιστορία «British Can Save Constantinople», με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου του 1922, έως το τελευταίο του άρθρο, «Refugees from Thrace», που έφερε ημερομηνία 14 Νοεμβρίου του 1922.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων, ο Χέμινγουεϊ έγραψε για τον πόλεμο και την πολιτική του, ενώ ταυτόχρονα αλίευσε το ύφος που θα τον έκανε διάσημο συγγραφέα. Οι εμπειρίες του εκεί πέρασαν αναπόφευκτα και στα μεταγενέστερα έργα του. Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, για παράδειγμα, αναφέρεται αξιομνημόνευτα στο "The Snow of Kilimanjaro", το οποίο έγραψε το 1936.

Σύμφωνα με τον Λέκουρα, ο Χέμινγουεϊ έδειξε τη συμπάθειά του για τους μισό εκατομμύριο Θρακιώτες που εκτοπίστηκαν στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο για τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των υπερδυνάμεων της εποχής — δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Για τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου κατηγορεί σε άρθρα του και ο Χέμινγουεϊ τις πολιτικές αποφάσεις της Ελληνικής ηγεσίας. Ακολουθώντας τη γραμμή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού προξενείου στην Άγκυρα, καταδικάζει την Ελληνική υπόθεση και την απόφαση του βασιλιά Κωνσταντίνου να αντικαταστήσει ικανούς αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού με τους φίλους του.

Περιγράφοντας την έξοδο των Ελλήνων από την ανατολική Θράκη

Στους «Πρόσφυγες από τη Θράκη», ο Χέμινγουεϊ παρατηρεί ότι ο Ελληνικός λαός που εγκαταλείπει την Ανατολική Θράκη εγκαταλείπει τους Τούρκους. Περιγράφει με μεγάλη συμπάθεια τους Έλληνες αγρότες που παρελαύνουν χωρίς να ξέρουν πού πάνε, γνωρίζοντας μόνο ότι πρέπει να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους.

Το διήγημα «On the Quai at Smyrna», εμπνευσμένο επίσης από τον χρόνο που ο συγγραφέας πέρασε στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα οδυνηρό έργο για τα φρικτά γεγονότα του 1922. Ο Χέμινγουεϊ περιγράφει με οδυνηρό ρεαλισμό πώς κάηκε η Σμύρνη από επιδρομείς Τούρκους στρατιώτες και πολίτες.

Συνεχίζει να διηγείται την αρρωστημένη ιστορία της σφαγής 125.000 Ελλήνων εκεί και πώς όσοι επέζησαν από τη θηριωδία των Τούρκων αναζήτησαν να διαφύγουν στην προκυμαία της Σμύρνης όπου βρετανικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν κοντά.

Ο Χέμινγουεϊ και το Ελληνικό εστιατόριο στο Σικάγο

Μια ιστορία για τον Χέμινγουεϊ εμφανίστηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Αποφοίτων του Πρίνστον τον Νοέμβριο του 1979 με τίτλο "Friends for Life: An Alum's Recollections of Hemingway" γραμμένο από τον William Horne, Jr.

Όπως γνωρίζουν όλοι οι λάτρεις του Χέμινγουεϊ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει τη χώρα του ως οδηγός στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γουίλιαμ Χορν επίσης αισθάνθηκε ότι έπρεπε επίσης να κάνει κάτι για τον ίδιο σκοπό και επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο στη Νέα Υόρκη που θα τον πήγαινε στο Μπορντό της Γαλλίας.

Ο Χέμινγουεϊ και ο Χορν συναντήθηκαν στα αυστριακά-ιταλικά σύνορα, μεταφέροντας τραυματίες στρατιώτες στις γραμμές ανεφοδιασμού. Αυτή ήταν η αρχή μιας πολύ μακράς φιλίας μεταξύ των ανδρών.

Μετά τον πόλεμο, ο Χορν μετακόμισε στο Σικάγο, όπου εργάστηκε πουλώντας άξονες σε αυτοκινητοβιομηχανία. Στη συνέχεια είπε στον Χέμινγουεϊ ότι θα τον στήριζε οικονομικά ως συγγραφέα γιατί πίστευε στο ταλέντο του. Ο Χορν θυμάται στην ιστορία «Friends for Life»:

«Νοικιάσαμε ένα δωμάτιο στον τέταρτο όροφο σε ένα σπίτι στο 1230 N. State Street. Ήταν το είδος με ένα νιπτήρα στη γωνία και ένα μπάνιο στο διάδρομο. Τα γεύματα δεν περιλαμβάνονταν, οπότε συνήθως τρώγαμε στο Kitso's, ένα Ελληνικό εστιατόριο στην οδό Division.

«Ήταν ένα γρήγορο μεσημεριανό μέρος με τραπέζια, έναν πάγκο και μια τρύπα στον τοίχο για να φωνάζουν εντολές στην κουζίνα. Σέρβιραν αρκετά καλά δείπνα για 65 ή 70 σεντς, και νομίζω ότι από εκεί προήλθε η ιστορία του Έρνι, «The Killers».

Το Ελληνικό εστιατόριο, μια από τις πολλές επιχειρήσεις στην Ανεμώδη Πόλη που διευθύνεται από μέλη της μεγάλης Ελληνικής κοινότητας, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα από τον Χέμινγουεϊ ως το μέρος όπου έγραψε τους «Οι δολοφόνοι». Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε ότι έγραψε ολόκληρη την ιστορία με μια έκρηξη δημιουργικότητας στις 16 Μαΐου του 1926, πριν φάει το μεσημεριανό του σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς.

Η ιστορία είναι για δύο επαγγελματίες δολοφόνους που πηγαίνουν σε μια μικρή πόλη για να σκοτώσουν έναν διάσημο πρώην πυγμάχο. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1927 στο περιοδικό Scribner's Magazine και ο Χέμινγουεϊ έλαβε 200 δολάρια για αυτό - ένα μάλλον πριγκιπικό ποσό εκείνη την εποχή για έναν μαχόμενο συγγραφέα.

Πώς ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγινε μάρτυρας της γενοκτονίας των Ελλήνων Πώς ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγινε μάρτυρας της γενοκτονίας των Ελλήνων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Μαΐου 19, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.