Κατά ειρωνικό τρόπο, η Ελληνική μυθολογία είναι η ίδια το αντικείμενο πολλών μύθων που πιστεύονται ευρέως από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ορισμένες από αυτές τις παραπληροφορίες προέρχονται από τις γεμάτες δράση ταινίες του Χόλιγουντ, ενώ άλλοι τέτοιοι μύθοι για τη μυθολογία έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
Ανεξάρτητα από το πώς λέγονται οι ιστορίες, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο - η στερεότυπη προσωποποίηση των αρχαίων θεών και πλασμάτων συχνά απέχει πολύ από την αλήθεια.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο παρεξηγημένους αρχαίους Έλληνες θεούς και μυθικά πλάσματα.
1. Η Μέδουσα δεν ήταν η μόνη γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα με φίδια για μαλλιά
Όταν σκέφτεστε τη Μέδουσα, φαντάζεστε αμέσως τα φρικτά μαλλιά της φτιαγμένα από φίδια. Ωστόσο, η Μέδουσα λανθασμένα ξεχωρίζει ως η μόνη γυναίκα στην Ελληνική μυθολογία που μοιάζει με αυτό.Μην ξεχνάτε ότι η Μέδουσα ήταν απλώς η μόνη θνητή από τις τρεις αδερφές Γοργόνες. Οι άλλες δύο αδερφές, η Σθένω και η Ευρυάλη, είχαν επίσης ερπετοειδείς μαλλιά.
2. Δίας: Ο κατά συρροή γυναικάς της Ελληνικής μυθολογίας
Ο Δίας ήταν γνωστός στην εποχή του πολύ περισσότερο από τον πατέρα των θεών. Ήταν επίσης γυναικάς, και με αυτόν τον τρόπο, απέκτησε πολλούς, πολλούς απογόνους!
Έπαιρνε την μορφή από διάφορα ζώα για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του. Επομένως, τα 'παιδιά' του είναι αρκετά ενδιαφέροντα.
Συνολικά, αποπλάνησε τόσο τη Δήμητρα όσο και την κόρη της Περσεφόνη, γοήτευσε επίσης την Αστέρια και την Αιγινή ενώ είχε τη μορφή αετού, την Ευρώπη ως ταύρο — και μάλιστα κορόιδεψε μερικές γυναίκες για να τις αφήσουν να πιστέψουν ότι ήταν ο σύζυγός τους!
Ο Δίας κοιμήθηκε επίσης με την δισέγγονή του, την Αλκμήνη, μεταμφιεσμένη στον άντρα της Αμφιτρύωνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ηρακλή, ο οποίος θα βασανιζόταν από τη γυναίκα του Δία Ήρα για το υπόλοιπο της ζωής του.
3. Η Πανδώρα είναι η γιαγιά της ανθρωπότητας
Η Πανδώρα αναφέρεται συχνά σε σχέση με το διαβόητο κουτί.
Ωστόσο, η Πανδώρα είναι στην πραγματικότητα η γιαγιά του ανθρώπινου γένους! Δεν συζητιέται συχνά. Ωστόσο, η Πανδώρα ήταν σύζυγος του Επιμηθέα και μητέρα μιας θνητής κόρης, της Πύρρας.
Όταν η Πύρρα παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, τον Δευκαλίωνα, οι θεοί έστειλαν μια τεράστια πλημμύρα για να καταστρέψει τη Γη και τους θνητούς.
Ωστόσο, η Πύρρα και ο Δευκαλίων κατάφεραν να επιβιώσουν και αφού ζήτησαν βοήθεια από το Μαντείο στους Δελφούς, τους είπαν να ρίξουν τα οστά της μητέρας τους στο έδαφος για να ξανακατοικηθεί ο κόσμος.
Σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Οβίδιο, ορθά υπέθεσαν ότι το Μαντείο σήμαινε τα οστά της «Μητέρας Γης», έτσι πέταξαν πέτρες πίσω τους, κατοικώντας με επιτυχία τη Γη.
4. Η ιστορία των πρώτων αθανάτων
Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν με το Χάος, τον πατέρα της Γαίας (μητέρα Γη) και τον Έρωτα (αγάπη).
Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά μετά η Γαία γέννησε τον Ουρανό, τη θάλασσα και τα βουνά.
Γίνεται περίπλοκο, καθώς αργότερα παντρεύτηκε τον Ουρανό και γέννησε τον Τιτάνα Κρόνο.
Ο Κρόνος παντρεύτηκε την αδελφή του, Ρέα, γεννώντας τους αρχικούς Ολύμπιους αθάνατους: Ποσειδώνα, Δήμητρα, Ήρα, Εστία, Άδη και Δία. Και αυτή είναι η περίπλοκη, αληθινή εκδοχή αυτής της ιστορίας!
5. Ο Θησέας ήταν λίγο τρελός
Παρά τη φήμη του ότι σκότωσε τον Μινώταυρο στην Κρήτη και διαχειριζόταν τη δύσκολη έξοδο του Λαβύρινθου, που κόστισε πολλές ζωές, ο Θησέας είχε επίσης την τάση να παίρνει αποφάσεις με βάση αυτό που τον εξυπηρετούσε καλύτερα τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ένα παράδειγμα είναι όταν πήρε μαζί του την πριγκίπισσα Αριάδνη από το σπίτι της στην Κρήτη όταν έφυγε από το νησί για να την εγκαταλείψει αργότερα στο νησί της Νάξου.
Επίσης, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν θεμελίωσε την πόλη των Αθηνών, ανέλαβε να την γεμίσει κόσμο βιάζοντας γυναίκες.
6. Η Άρτεμις κρατούσε κακία και μπορούσε να σκοτώσει για αυτήν
Είναι γνωστή για την εξυπνάδα της και το ότι προστάτευε τα ζώα. Ωστόσο, ενώ είναι γνωστή και ως θεά της γέννησης, είναι επίσης γνωστή ως καταστροφέας νεαρών γυναικών. Βασικά, σκότωσε έξι από τις κόρες της Νιόβης, επειδή προσέβαλαν τη μητέρα της, Λητώ.
7. Ο Άρης δεν ήταν τόσο σκληρός
Ο θεός του πολέμου είχε ένα αδύνατο σημείο, την αδερφή του Αθηνά. Ο Άρης υπάκουε στις εντολές της αδερφής του, η οποία ήταν θεά της άμυνας και της δίκαιης μάχης. Αυτό το βλέπουμε στην Ιλιάδα, όταν η Αθηνά συχνά επεμβαίνει για να διασφαλίσει μια δίκαιη μάχη και ο Άρης πάντα υπακούει στις προσταγές της.
8. Ο Άδης δεν ήταν τόσο… τέρας!
Ο θεός του θανάτου και του κάτω κόσμου δεν ήταν και τόσο κακός. Συγκεκριμένα, δεν ήταν επιλογή του να κυβερνήσει τον κάτω κόσμο. Εξάλλου, δεν ήταν αυτός υπεύθυνος για τη λύτρωση των ψυχών. Γι’ αυτήν ήταν υπεύθυνοι οι τρεις ημίθεοι, Μίνωας, Αιακός και Ραδάμανθυς.
9. Υπάρχει μία μητέρα πολλών τεράτων
Αν και υπάρχουν πολλά τέρατα στην Ελληνική μυθολογία, ωστόσο, τα περισσότερα έχουν την ίδια μητέρα, την Έχιδνα. Ήταν αδερφή της Μέδουσας και σύζυγος του Τυφώνα, ο οποίος ήταν δράκος με εκατό κεφάλια. Από τα πλέον γνωστά τέρατα που γέννησε ήταν το λιοντάρι της Νεμέας, ο Κέρβερος, η Ύδρα, ο Λάδων, η Χίμαιρα, η Σφίγγα, η Σκύλα κτλ.
10. Η Αφροδίτη είχε μια κρυφή πλευρά
Η θεά του έρωτα και της ομορφιάς είχε μια κρυφή πλευρά, λόγω της ερωτικής σχέσης της με τον Άρη, τον θεό του πολέμου. Από τη σχέση αυτή γέννησε τρία παιδιά, τον Έρωτα, τον Φόβο και τον Δείμο.
Πηγή: Greek Reporter
Δεν υπάρχουν σχόλια: