Η Σουηδία επιστρέφει στην Ελλάδα Κλεμμένο αρχαίο Μυκηναϊκό δαχτυλίδι

Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι που κλάπηκε από τη Ρόδο απεικονίζει ένα ζευγάρι σφίγγες. Πίστωση: AMNA


Η Σουηδία επέστρεψε στην Ελλάδα ένα χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από τους Μυκηναϊκούς χρόνους, που απεικονίζει ένα ζευγάρι σφίγγες, ασκώντας την πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η παράδοση από το Ίδρυμα Νόμπελ πραγματοποιήθηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το δαχτυλίδι βρέθηκε το 1927, κατά τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Μυκηναϊκή νεκρόπολη της Ιαλυσού της Ρόδου.

Το αρχαίο δαχτυλίδι εκλάπη από τη Ρόδο

Φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, καθώς και όλα τα ευρήματα από τις συστηματικές ανασκαφές στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, το δαχτυλίδι εκλάπη από το μουσείο, μαζί με εκατοντάδες αρχαιότητες, τα περισσότερα νομίσματα και κοσμήματα, δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Το χρυσό δαχτυλίδι της Ρόδου βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου τη δεκαετία του 1950 ή του 1960 αγοράστηκε από τον Ούγγρο νομπελίστα Georg von Békésy.

Μετά τον θάνατό του το 1972, ολόκληρη η συλλογή του von Békésy δωρήθηκε στο Ίδρυμα Νόμπελ και τα έργα τέχνης δωρίστηκαν σε διάφορα μουσεία, ανάλογα με τον τύπο τους.

Το Μυκηναϊκό δαχτυλίδι κατέληξε στο Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Το 1975, ο τότε διευθυντής του Σουηδικού Μουσείου και διακεκριμένος αρχαιολόγος Carl Gustaf Styrenius διαπίστωσε ότι το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Ιαλυσού βρισκόταν στη συλλογή του μουσείου, ενημέρωσε τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές, αλλά το δαχτυλίδι παρέμεινε εκεί για άγνωστους λόγους.

Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την παράνομη αφαίρεσή του, θα εκτεθεί ξανά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Μεγαλώνουν οι πιέσεις στη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την κίνηση της Σουηδίας και του Ιδρύματος Νόμπελ. Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Βρετανία και στο Βρετανικό Μουσείο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αν και η Μενδώνη δεν κατονόμασε τα Μάρμαρα ούτε τον Βρετανό, η δήλωσή της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τους σκοπούμενους παραλήπτες:

«Το Ίδρυμα Νόμπελ και το Σουηδικό Κράτος με την απόφασή τους να επιστρέψουν το Μυκηναϊκό δαχτυλίδι στην Ελλάδα, τη χώρα καταγωγής της, δείχνουν τον σεβασμό τους για τη σύγχρονη Ελλάδα και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», είπε και πρόσθεσε:

«Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη χειρονομία. Είναι ένα παράδειγμα ηθικής και γενναιοδωρίας για άλλα ιδρύματα και μουσειακούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο».

Ο επαναπατρισμός του χρυσού δαχτυλιδιού από τη Σουηδία έρχεται όπως προέκυψε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης (ICPRCP) αναφέρει ότι η Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Λόρδος Πάρκινσον συμφώνησε να συναντηθούν «εν ευθέτω χρόνω».

Η Σουηδία επιστρέφει στην Ελλάδα Κλεμμένο αρχαίο Μυκηναϊκό δαχτυλίδι Η Σουηδία επιστρέφει στην Ελλάδα Κλεμμένο αρχαίο Μυκηναϊκό δαχτυλίδι Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.