Στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν περισσότερα χρυσά και αργυρά νομίσματα από ποτέ

Νομίσματα με το πρόσωπο του μεγάλου στρατηλάτη υπήρχαν στην Αραβία ακόμη και 600 χρόνια μετά το θάνατό του.

Νομισματικές έρευνες αναδεικνύουν ότι στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου είχαν κοπεί μεγαλύτερες ποσότητες από χρυσό και ασήμι για νομίσματα από κάθε άλλη περίοδο της ιστορίας, μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, από τις έρευνες προκύπτει ότι νομίσματα με το πρόσωπο του μεγάλου στρατηλάτη υπήρχαν στην Αραβία ακόμη και 600 χρόνια μετά το θάνατό του, συμβολίζοντας την ισχύ.

Κάποιες από τις νομισματικές έρευνες θα ανακοινωθούν στις Αιγές, στο συνέδριο «Πέρα από τη Μακεδονία: ξαναδιαβάζοντας και αναθεωρώντας την πολυεπίπεδη ελληνιστική οικουμένη» (27 Μαΐου-2 Ιουνίου 2022).

«Εκείνη την εποχή υπήρχαν σε κυκλοφορία ποσότητες νομισμάτων όσα δεν υπήρξαν ποτέ πριν στην ιστορία, αλλά ούτε μέχρι σήμερα», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, εξηγώντας ότι αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στην οικονομία και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων από την Ινδία μέχρι την Αλγερία, τα Βαλκάνια και την Ιταλία.

«Το κεφάλι του Αλέξανδρου στα νομίσματα αποτελούσε για αιώνες εγγύηση για τους μισθοφόρους που πληρώνονταν με αυτά συμβολίζοντας ότι το χρήμα αξίζει. Έχουμε πολλά νομίσματα τα οποία έκοψε ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ νομίσματα που συνέχιζαν να κόβονται για αιώνες από την Αραβία μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν και μέχρι τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο, στο όνομα του Αλέξανδρου και στα ονόματα των εκάστοτε ηγεμόνων, δίνουν έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών για την κάθε εποχή», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

Μακεδονικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο

Ένα μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένο στη μακεδονική αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση για τα μακεδονικά στοιχεία στο Άι Χανούμ, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 325 π.Χ. στο Αφγανιστάν, «ένα πολύ σημαντικό ανασκαμμένο κέντρο», όπως υπογραμμίζει η κ. Κοτταρίδη.

Πολλές ομιλίες θα επικεντρωθούν και στους Σελευκίδες, το βασίλειο που κληρονόμησε το κράτος του Αλέξανδρου, το οποίο ξεκινούσε από τη Μικρά Ασία και έφτανε μέχρι το Πακιστάν.

Το συνέδριο επικεντρώνεται στη διερεύνηση σύνθετων φαινομένων, με βασικούς άξονες την οικονομία, την αρχιτεκτονική και την οργάνωση του χώρου, την εξέλιξη της τέχνης και των πολιτιστικών ρευμάτων, αλλά και στη συνθετική παρουσίαση των ανασκαφών και των ευρημάτων του αχανούς ελληνιστικού κόσμου, από το Πακιστάν μέχρι τη δυτική Μεσόγειο, δίνοντας λόγο σε διαφορετικές προσεγγίσεις και νέες τάσεις της αρχαιογνωστικής επιστήμης.

Υποδοχή στο νέο Μουσείο

Το συνέδριο γίνεται στο πλαίσιο της υποδοχής του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση του και αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο καλοκαίρι του 2022, καθώς όπως εξηγεί η κ. Κοτταρίδη, «το ίδιο το Μουσείο θα είναι εισαγωγή στον ελληνιστικό κόσμο και έτσι κρίναμε σκόπιμο να το παρουσιάσουμε στους κατεξοχήν ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα σε όλο τον κόσμο, αφού θα φιλοξενήσει εκεί όχι μόνον τα ευρήματα των Αιγών, της βασιλικής μητρόπολης των Μακεδόνων, αλλά και τον ψηφιακό Αλέξανδρο».

Η επιστημονική έρευνα για την Ελληνιστική οικουμένη έχει ενταθεί τα τελευταία 20-30 χρόνια, «μέσα από μεγάλα ανασκαφικά έργα και από την ανάγνωση χιλιάδων επιγραφών αρχίσαμε να πλησιάζουμε και να γνωρίζουμε καλύτερα αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο που έχει ακόμη πολλά να μας διδάξει σε όλα τα επίπεδα», όπως σημειώνει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας.

«Θέλουμε εδώ, στις Αιγές, όπου σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ξεκίνησε την εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος την Άνοιξη του 334 πΧ, να συζητήσουμε το συγκλονιστικό φαινόμενο της ελληνιστικής οικουμένης, φαινόμενο που επηρέασε την ιστορία πολλών κρατών μέχρι σήμερα», τονίζει η κ. Κοτταρίδη, ενώ τα ιστορικά δεδομένα και τις νέες τάσεις της έρευνας θα συνοψίσει στο τέλος του συνεδρίου ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον.

Το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο που έχει πραγματοποιηθεί με αυτή τη θεματική περιλαμβάνει 56 ανακοινώσεις από 60 καταξιωμένους ερευνητές και θα πραγματοποιηθεί στο νέο μουσείο των Αιγών, από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2022, στα αγγλικά, με τίτλο: «Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered».

Το συνέδριο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών - Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο - Φάση Β'» που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: lifo

Στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν περισσότερα χρυσά και αργυρά νομίσματα από ποτέ Στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν περισσότερα χρυσά και αργυρά νομίσματα από ποτέ Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Μαΐου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.