Η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο, στην Κρήτη. Εικόνα: Dimitra Damian/Greek Reporter
Η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης. Το αιωνόβιο δέντρο είναι ηλικίας 3000 ετών, όπως προσδιορίστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Η αρχαία ελιά στις Βούβες έχει κορμό με περίμετρο 12,5 μέτρα (41 πόδια), και διάμετρο 4,6 μέτρα (15 πόδια). Ανήκει στην τοπική δεντρική ποικιλία τσουνάτη και μπολιάστηκε σε ύψος τριών μέτρων σε αγριελιά.
Λόγω του εμβολιασμού, ο κορμός του έχει διαμορφωθεί τόσο όμορφα από τη φύση που θυμίζει γλυπτό. Το 1990, μετά από ομόφωνη απόφαση στο νομό Χανίων, η Ελιά Βουβών ανακηρύχθηκε Μνημείο της Φύσης μεγάλης σημασίας λόγω της ιδιότητάς της ως του γηραιότερου δέντρου στον κόσμο στο είδος της.
Η ελιά εξακολουθεί να παράγει ελιές υψηλής ποιότητας
Οι καρποί της αρχαίας ελιάς παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, καθιστώντας την περιοχή κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί της Κρήτης. Ο κορμός του δέντρου είναι πλέον κούφιος καθώς δεν υπάρχει εγκάρδιο, έτσι η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το εγκάρδιο σταδιακά σαπίζει.
Δεδομένου ότι η ελιά ανανεώνει συνεχώς το ξύλο της, χρησιμεύει ως σύμβολο αθανασίας από την αρχαιότητα.
Εικόνα: Dimitra Damian/Greek Reporter
Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το εντυπωσιακό δέντρο κάθε καλοκαίρι για να το θαυμάσουν και να μάθουν την ιστορία του. Κυρίως εντυπωσιάζονται από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού αλλά και από το ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια.
Η τοποθεσία της ελιάς, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του λόφου στον οποίο βρίσκονται πολλά χωριά, έχει χιλιάδες ελαιόδεντρα και τα χωριά πιστεύεται ευρέως ότι παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.
Γιατί η Ελιά είναι Σημαντική στην Ελλάδα;
Η ελιά έχει συνδεθεί με την Ελλάδα εδώ και χιλιετίες.
Συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και την ελπίδα της ανάστασης και της ευημερούσας ζωής. Το καθαρά μεσογειακό Ελληνικό τοπίο είναι διάσπαρτο από αυτά τα δέντρα και οι Έλληνες ανά τους αιώνες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με αυτό.
Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα από τα δύο πιο σεβαστά μυθικά δέντρα, μαζί με τη βελανιδιά.
Αυτή η βαθιά ριζωμένη αγάπη και σεβασμός που έδειξαν οι Έλληνες επιβίωσε ανά τους αιώνες.
Ελληνικό ελαιόλαδο
Το Ελληνικό ελαιόλαδο, ή «Υγρός Χρυσός», όπως το ονόμασε ο Όμηρος, αποτελεί μέρος της ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Αποτελεί αναντικατάστατο διατροφικό συστατικό της Ελληνικής διατροφής.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης το ελαιόλαδο ως μέρος της προσπάθειάς τους να απολαύσουν μια υγιή ζωή και να προωθήσουν τη μακροζωία, και το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Σήμερα, το Ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τους περισσότερους ως το καλύτερο στον κόσμο.
Η ιστορία της χρήσης της ελιάς από την ανθρωπότητα χρονολογείται από την αρχαία ιστορία. Στο έργο του «Origin des plantes cultivees», ο βοτανολόγος Augustin Pyrame de Candole γράφει ότι η καλλιέργεια του δέντρου ξεκίνησε κάποια στιγμή γύρω στο 4000 π.Χ.—και ότι η προέλευσή του είναι από τις ακτές της Μικράς Ασίας.
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια ελαιόδεντρα — εκ των οποίων περίπου το 95 τοις εκατό καλλιεργούνται στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία έχει τις καλύτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια της ελιάς.
Η ελιά καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα. Η καλλιέργειά της, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος καρποφόρου δέντρου, καταλαμβάνει περίπου το 15 τοις εκατό της καλλιεργούμενης γεωργικής Γης και το 75 τοις εκατό των δενδρωδών καλλιεργειών στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: