Ισραήλ: Ανακτήθηκαν 1.800 νομίσματα και αρχαία αντικείμενα από σύλληψη παράνομου εμπόρου αρχαιοτήτων

Χάλκινο άγαλμα του θεού Ερμή που κατασχέθηκε στις 15 Μαΐου 2022 στο Modi'in. [Credit: Yoli Schwartz/Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]


Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, η μονάδα πρόληψης κλοπών της Ισαρηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) ανέκτησε περισσότερα από 1.800 αρχαία αντικείμενα από έναν έμπορο χωρίς άδεια στην πόλη Modiin του κεντρικού Ισραήλ. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται κυρίως νομίσματα και κοσμήματα, σφηνοειδής πλάκες και χάλκινα αγαλματίδια.

Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν την Κυριακή όταν ο δικαστής εξέδωσε ένταλμα έρευνας στην ιδιωτική οικία του εμπόρου.

Ο Ilan Haddad, επικεφαλής του τμήματος Εμπορίας Αρχαιοτήτων της IAA δήλωσε στους Times of Israel ότι η IAA ελέγχει περιοδικά όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες δημοπρασιών αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του eBay, καθώς και νέα διαδικτυακά καταστήματα εκτός Ισραήλ. Ο ύποπτος με έδρα το Modiin, ένας άνδρας 50-60 ετών, αναγνωρίστηκε μέσω του ηλεκτρονικού του καταστήματος, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με μια ισραηλινή διεύθυνση IP.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της IAA που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, η μονάδα της IAA ερεύνησε την οικία του άνδρα με τη βοήθεια της αστυνομίας του Modiin. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ο ύποπτος παραδέχτηκε την παράνομη εμπορία, το λαθρεμπόριο στο εξωτερικό και την αγορά παράνομα ανασκαμμένων νομισμάτων από λαθρανασκαφές στη Δυτική Όχθη. Εκτιμάται ότι χιλιάδες νομίσματα έχουν ήδη πουληθεί στο εξωτερικό.

Μερικά από τα αρχαία νομίσματα που κατασχέθηκαν στις 15 Μαΐου 2022 στο Modi'in. [Credit: Yoli Schwartz/Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]


Μερικά από τα αρχαία νομίσματα που κατασχέθηκαν στις 15 Μαΐου 2022 στο Modi'in. [Credit: Yoli Schwartz/Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]


Αρχαία νομίσματα ενσωματώθηκαν σε μενταγιόν για να πουληθούν ως κοσμήματα.[Credit:Yoli Schwartz/Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]


Ο Haddad παρομοίασε τη σύλληψη του υπόπτου με αυτή ενός αφεντικού της μαφίας. Το τμήμα της ΙΑΑ εργάζεται για να αποκαλύψει αυτούς που έκαναν τις παράνομες ανασκαφές.

Μεταξύ των κατασχεθέντων ευρημάτων είναι εκατοντάδες σπάνια νομίσματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται στην Περσική και Ασμοναϊκή, ενώ αρκετά κόπηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Ιουδαϊκού Πολέμου (Μεγάλη Επανάσταση), συνδεδεμένα με την θρησκευτική γιορτή του Lag B'Omer, ενώ βρέθηκα και νομίσματα που φέρουν απεικόνιση του Εβραίου ηγέτη Shimon Bar Kochba.

Δεκάδες από τα κατασχεθέντα νομίσματα βρέθηκαν μέσα σε ταχυδρομικούς φακέλους, σε αναμονή αποστολής.

Ο Haddad είπε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα αντικείμενα, αλλά υποθέτει ότι πολλά από τα νομίσματα είναι από τη Δυτική Όχθη. «Εάν δεν συλλάβουμε κάποιον στην τοποθεσία, δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο εύρεσης για τα αρχαία αντικείμενα και κανένας τρόπος να τα χρονολογήσουμε με ακρίβεια», δήλωσε σχετικά.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον συλληφθέντα και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά ο Haddad επιβεβαίωσε ότι η οικία του στο Modiin ήταν η βάση του παράνομου εμπορίου και ότι ο ύποπτος πιθανώς συμμετείχε σε αυτό το εμπόριο εδώ και πολύ καιρό.

«Είναι γνώστης της αρχαιολογίας, ξέρει πώς να καθαρίζει τα νομίσματα και να κοστολογεί τα αντικείμενα. Είναι επαγγελματίας», είπε ο Haddad.

Το νόμισμα Shimon Bar Kochba που κατασχέθηκε στις 15 Μαΐου 2022 στο Modi'in. [Credit: Yoli Schwartz/Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]


Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν είναι ένα ασημένιο «σεκέλ» που κόπηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Επανάστασης το 67 Κ.Χ. Το νόμισμα ανακαλύφθηκε μισοκαθαρισμένο στην οικία του υπόπτου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της IAA. Η μία πλευρά φέρει την επιγραφή «Αγία Ιερουσαλήμ» και ένα μπουκέτο από ρόδια. Η άλλη όψη φέρει την ένδειξη «Shekel Yisrael Year Two» πάνω από ένα τρόπαιο.

Ο Haddad είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρο το αρμόδιο τμήμα πρόληψης κλοπής εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο για να σταματήσουν τους αρχαιοκάπηλους που καταστρέφουν αρχαιολογικούς χώρους, αλλά χωρίς τη νομική αποτροπή, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο Αρχαιοτήτων, ο ύποπτος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών. Αλλά αυτή η ποινή δεν εκδίδεται σχεδόν ποτέ.

«Οι δικαστές τείνουν να είναι επιεικείς. Εξάλλου, δεν μιλάμε για βιασμό ή φόνο. Ελπίζουμε όμως σε μια τιμωρία που θα αποτρέψει άλλους από τη συμμετοχή σε αυτή τη συλλογική κλοπή της κληρονομιάς της χώρας μας και της κληρονομιάς ολόκληρου του εβραϊκού λαού», είπε ο Haddad.

Ασημένιο νόμισμα σεκέλ του 67 ΚΧ κατασχέθηκε στις 15 Μαΐου 2022 στο Modi'in. [Credit: Yoli Schwartz/Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]


Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στο κοινό να βοηθήσει το αρμόδιο τμήμα της ΙΑΑ να σταματήσει το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των πεζοπόρων όταν βλέπουν κάτι ύποπτο στο έδαφος ή άτομα που προσεγγίζονται από έμπορους. Όμως ο πραγματικός του στόχος είναι οι δικαστικές αρχές.

«Εάν μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους δικαστές και τους νομοθέτες σχετικά με τη σημασία αυτών των αρχαιοτήτων για τη χώρα και τον εβραϊκό λαό, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ας σταματήσουμε να αφήνουμε την κληρονομιά μας να πωλείται κάτω από τα πόδια μας. Αυτή είναι η ιστορία μας, αλλά σύντομα δεν θα έχουμε τίποτα άλλο για να την πούμε», είπε ο Haddad.

Πηγή: anaskafi, Times of Israel

Ισραήλ: Ανακτήθηκαν 1.800 νομίσματα και αρχαία αντικείμενα από σύλληψη παράνομου εμπόρου αρχαιοτήτων Ισραήλ: Ανακτήθηκαν 1.800 νομίσματα και αρχαία αντικείμενα από σύλληψη παράνομου εμπόρου αρχαιοτήτων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαΐου 25, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.