Πάνω από 100.000 Ελληνικά αντικείμενα φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια του Βρετανικού Μουσείου

Βρετανικό Μουσείο και Γυάλινος Θόλος. Εικόνα: Eric Pouhier, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 /Wikipedia


Πάνω από 100.000 Ελληνικά αντικείμενα φυλάσσονται υπόγεια στους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου, αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM).

Το BCRPM αναφέρει ότι χρησιμοποιώντας τις διατάξεις περί Ελευθερίας της Πληροφορίας, διαπιστώθηκε ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 108.184 Ελληνικά αντικείμενα από τα οποία εκτίθενται μόνο τα 6.493.

Η ανακάλυψη αυτής της τεράστιας κρύπτης αρχαίων Ελληνικών αντικειμένων έχει ωθήσει αξιόλογους υποστηρικτές να γράψουν στους χρηματοδότες και τους χορηγούς του Βρετανικού Μουσείου, αυξάνοντας την επανειλημμένη αποτυχία του ιδρύματος να συμμετάσχει στη συζήτηση για την επανένωση τους, λέει η BCRPM.

«Είναι συγκλονιστικό να πιστεύει κανείς ότι πάνω από 100.000 ελληνικά τεχνουργήματα βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια του Βρετανικού Μουσείου ούτε καν εκτίθενται», ανέφεραν σε δήλωση Τύπου η Janet Suzman, πρόεδρος και ο Paul Cartledge, Αντιπρόεδρος του BCRPM.

Σειρά με σειρά αρχαίων Ελληνικών αντικειμένων που αποθηκεύονται στο Βρετανικό Μουσείο

«Με σειρά επί σειρά αρχαίων Ελληνικών [τεχνουργημάτων] αποθηκευμένα σε υπόγειους θόλους, ούτε καν στη δημοσιότητα, οι φόβοι ότι η επανένωση του σπουδαιότερου έργου της κλασικής αρχαιότητας – τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – θα «άδειαζε» κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο είναι παράλογοι.

Οι ηγέτες του BCRPM πρόσθεσαν ότι «Είναι καιρός το Βρετανικό Μουσείο να ξυπνήσει με την ευθύνη του να επανενώσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κλασικής αρχαιότητας και να εμπλακεί στη διαμεσολάβηση με μεγαλύτερη σοβαρότητα».

Το BCRPM κατακεραύνωσε επίσης το Βρετανικό Μουσείο. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι η επίμονη αποτυχία του Βρετανικού Μουσείου να εμπλακεί σε σοβαρή συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ή ακόμη και να επιτρέψει τη μεσολάβηση της UNESCO στις συνομιλίες, αντανακλά όλο και πιο αρνητικά για το μουσείο συνολικά.

Η Ελλάδα εντείνει την εκστρατεία της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η Ελλάδα έχει εντείνει την εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών, η οποία είδε ένα μαρμάρινο θραύσμα του ναού να επιστρέφεται οριστικά στην Αθήνα από ένα μουσείο στην Ιταλία στις 20 Μαΐου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το «αποκαλούμενο θραύσμα Fagan», το οποίο περιλαμβανόταν στη συλλογή του Βρετανού γενικού προξένου στη Σικελία του 19ου αιώνα, Robert Fagan, θα μπορούσε να «μείνει στην Ελλάδα για πάντα».

«Η Σικελία ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα», δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, προέκυψε ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η UNESCO.

Μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης (ICPRCP) αναφέρει ότι η Μενδώνη και ο Λόρδος Πάρκινσον, υπουργός του Υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να συναντηθούν "σε εύθετο χρόνο".

Πάνω από 100.000 Ελληνικά αντικείμενα φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια του Βρετανικού Μουσείου Πάνω από 100.000 Ελληνικά αντικείμενα φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια του Βρετανικού Μουσείου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Μαΐου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.