Ικαρία: Ένα εκπληκτικό νησί πολλών μύθων

Η Ικαρία είναι ένα πολύ γνωστό Ελληνικό νησί που βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο. Η Ικαρία φιλοξενεί μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα, καθώς και αμέτρητα φυσικά θαύματα.

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών νησιών, ωστόσο, δεν είναι περισσότερο γνωστό για τα εκπληκτικά τοπία και τα τιρκουάζ νερά του.

Είναι κυρίως γνωστό λόγω της μακροζωίας των κατοίκων του και της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά Ικαριώτικης διατροφής.

Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επαναφορτιστείτε και να κάνετε ένα διάλειμμα από την ταραχώδη καθημερινή ρουτίνα που διέπει τη ζωή μας.

Ικαρία. Εικόνα: Rosa-Maria Rinkl /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Το νησί έχει μια χαλαρή ατμόσφαιρα και οι άνθρωποι γενικά συμφωνούν ότι οι κάτοικοί του δεν παίρνουν τη ζωή πολύ στα σοβαρά.

Η Ικαρία θα σας δώσει την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Και αυτός, ίσως, είναι ένας από τους λόγους που η ζωή είναι μεγαλύτερη εκεί.

Η άγρια, φυσική ομορφιά του νησιού κόβει την ανάσα σε κάθε μέτρο. Δραματικά φαράγγια, βραχώδη βουνά, γραφικές παραλίες, μονοπάτια πεζοπορίας και αγροτικά χωριά δημιουργούν το σκηνικό για ονειρεμένες και χαλαρωτικές διακοπές.

Η μυθική ιστορία της Ικαρίας

Σύμφωνα με τον αρχαίο Ελληνικό μύθο, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας είχε προσλάβει τον Δαίδαλο και τον γιο του Ίκαρο για να χτίσουν τον περίφημο Λαβύρινθο, έναν τεράστιο λαβύρινθο. Ο λαβύρινθος χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον Μινώταυρο, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος, μισός ταύρος.

Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος ήταν οι μόνοι θνητοί που ήξεραν πώς να ξεφύγουν από τον Λαβύρινθο, γι' αυτό ο Μίνωας τους απαγόρευσε να φύγουν από την Κρήτη από φόβο μήπως διαρρεύσουν τα μυστικά του Λαβύρινθου.

Ο Δαίδαλος κατασκεύασε φτερά από κερί προκειμένου ο ίδιος και ο γιος του να ξεφύγουν από το νησί.

Ο Ίκαρος, ωστόσο, πιστεύοντας ότι μπορούσε να είναι τόσο δυνατός όσο οι θεοί και να πετάξει τόσο ψηλά όσο εκείνοι, αγνόησε τη σοφή συμβουλή του πατέρα του να μην πετάξει πολύ κοντά στον Ήλιο.

Η υπερηφάνεια ή η ύβρις του (ένα κοινό θέμα της Ελληνικής μυθολογίας) τον έκανε απρόσεκτο και είχε ως αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του και στη συνέχεια να βουτήξει στη θάλασσα όπου πέθανε.

Ο Ίκαρος πέφτει στη θάλασσα. Το Flight of Icarus (1635–1637) του Jacob Peter Gowy. Εικόνα: Wikimedia Commons/Δημόσιος Τομέας


Η περιοχή πήρε το όνομά της από αυτό το δύσμοιρο αγόρι που τόλμησε πάρα πολύ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μινώταυρος θα καταβρόχθιζε επτά νεαρούς άντρες και επτά νεαρές κοπέλες που στάλθηκαν από την Αθήνα ως αντίποινα για το θάνατο του γιου του Μίνωα Ανδρόγεου, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Αθήνα.

Αυτό το γεγονός επαναλαμβανόταν κάθε ένα, επτά ή εννέα χρόνια και κράτησε μέχρι που ο Θησέας εντάχθηκε στην τρίτη ομάδα των θυμάτων και σκότωσε το τέρας με τη βοήθεια της κόρης του Μίνωα, της Αριάδνης.

Πήρε τη συμβουλή του Δαίδαλου για το πώς να ξεφύγει από τον Λαβύρινθο, δίνοντας στον Θησέα μια μπάλα από κλωστή για να μπορέσει να βρει το δρόμο του πίσω από τον λαβύρινθο.

Αφού δολοφόνησε το θηρίο, ο Θησέας χρησιμοποίησε τη κλωστή για να ξεφύγει από τον Λαβύρινθο, παίρνοντας μαζί του την Αριάδνη. Κάνοντας μια στάση στο νησί της Νάξου, ο Θησέας είδε ένα όνειρο όπου ο θεός Διόνυσος του είπε να αφήσει την Αριάδνη στο νησί, γιατί θα ήταν δική του.

Γεμάτος αγωνία, ο Θησέας ξέχασε να σηκώσει τα κανονικά λευκά πανιά του σκάφους του, σηκώνοντας αντ' αυτού τα μαύρα. Αυτό έκανε τον πατέρα του, τον βασιλιά Αιγέα, να πιστέψει ότι ήταν νεκρός.

Ο πατέρας του πήδηξε από τον γκρεμό του Σουνίου και στη θάλασσα, αυτοκτονώντας και με αποτέλεσμα αυτό το υδάτινο σώμα να ονομαστεί Αιγαίο Πέλαγος.

Αξιοθέατα στο όμορφο Ελληνικό νησί της Ικαρίας

Ιστορική αρχαία κατοικία στη θέση Δράκανον Ικαρίας. Εικόνα: PanosMtln /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Όπως πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου, η Ικαρία βασανίστηκε από πειρατές και ξένους εισβολείς κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Οι Ικαριώτες είχαν τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσουν τα σπίτια τους με τρόπο που έκανε τα σπίτια να μοιάζουν απλά με μεγάλους βράχους από απόσταση για να προστατευτούν από τους εισβολείς.

Αυτά τα σπίτια κατασκευάστηκαν με τεράστιες πέτρες τουλάχιστον στη μία πλευρά, χωρίς καμινάδες και χαμηλά ταβάνια, έτσι ώστε να μην φαίνεται καπνός, που θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπους.

Το Βυζαντινό Ωδείο, ή μικρό θέατρο, στην Ικαρία

Χτισμένο τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το Βυζαντινό Ωδείο (μικρό θέατρο) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ικαρίας και βρίσκεται στο πιο εύφορο μέρος του νησιού, την αρχαία Οινόη.

Κατασκευάστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως τα ρωμαϊκά θέατρα, χωρίστηκε σε τρία κύρια τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της σκηνής, της ορχήστρας και του κοίλου.

Η κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συνάντησης όπου οι ευγενείς της Οινόης μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να απολαύσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Ο Ναός της Αρτέμιδος στο Νας

Ο ναός της Αρτέμιδος στο Νας, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., λέγεται ότι χτίστηκε από τους κατοίκους της Ικαρίας για να τιμήσουν τη θεά Άρτεμη, που ήταν προστάτιδα των κυνηγών και των άγριων ζώων, καθώς και προστάτιδα των ναυτικών.

Ικαριώτες γκρέμισαν ένα μεγάλο μέρος των λιθόκτιστων του ναού κάποια στιγμή γύρω στο 1830 με το οποίο έκτισαν εκκλησία. Τώρα, έχουν απομείνει μόνο τα θεμέλια του ναού.

Ο χώρος όπου βρίσκεται ο Ναός της Αρτέμιδος. Εικόνα: Wikimedia Commons/Δημόσιος Τομέας


Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, το άγαλμά του της θεάς Άρτεμης ήταν κρυμμένο κάπου στο γειτονικό ποτάμι.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα στα ανοιχτά της ακτής και να συναντήσουν τις τεράστιες στήλες του πρώην ναού κάτω από το νερό.

Στην Ικαρία υπάρχουν αρχαίες ιαματικές πηγές

Η Ικαρία έχει πάρα πολλές ιαματικές πηγές, μεταξύ των οποίων μερικές από τις καλύτερες που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε στον κόσμο.

Τα Θέρμα στην Ικαρία είναι ένα πολύ γνωστό μέρος ειδικά για υδροθεραπεία από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τα ερείπια των αρχαίων λουτρών σώζονται ακόμη και μαρτυρούν την ύπαρξη των ιαματικών πηγών στην αρχαιότητα.

Οι θερμές πηγές λέγεται ότι θεραπεύουν μια σειρά από ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η νευραλγία, οι ρευματισμοί, ακόμη και η στειρότητα.

Τα Θέρμα έχουν επίσης γραφικό κόλπο και μικρό κολπίσκο για κολύμπι.

Πού να κολυμπήσετε στην Ικαρία

Παραλία Λιβάδι

Το χωριό Αρμενιστής Ικαρίας. Εικόνα: Rosa-Maria Rinkl /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Το Λιβάδι βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρμενιστής, 48 χλμ. (30 μίλια) βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, της πρωτεύουσας της Ικαρίας, και διαθέτει ψιλή, απαλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Η πλούσια φυτική ζωή γύρω από την παραλία και μια στρογγυλή πισίνα που μοιάζει με λιμνοθάλασσα συμπληρώνουν το όμορφο τοπίο.

Μπορείτε να βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση και μια καντίνα που προσφέρει σνακ και αναψυκτικά.

Στον κεντρικό δρόμο πάνω από την παραλία θα βρείτε μια σειρά από ταβέρνες και καταλύματα.

Παραλία Μεσσακτής

Τα καθαρά νερά της Ικαρίας. Εικόνα: Mary.d.aga /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Κοντά στην παραλία Λιβάδι, 47 χλμ. (29 μίλια) βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, η παραλία στη Μεσσάκτη έχει χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Δύο μικρά ποτάμια χωρίζουν την παραλία, σχηματίζοντας όμορφες μικρές λιμνοθάλασσες.

Στην παραλία διατίθεται καντίνα, καθώς και ξαπλώστρες και ομπρέλες που διατίθενται προς ενοικίαση.

Εστιατόρια, κλαμπ, καφετέριες, ξενοδοχεία και διανυκτερεύσεις θα βρείτε στον κεντρικό δρόμο κοντά στην παραλία του Ελληνικού νησιού.

Παραλία Νας

Βρίσκεται περίπου 55 χλμ (34 μίλια) βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, το Νας είναι μια υπέροχη αμμώδης παραλία που βρίσκεται μέσα σε έναν γραφικό όρμο.

Μπορείτε να δείτε δάση με καταρράκτες και ρυάκια λίγα μόλις μέτρα πίσω από την παραλία.

Παραλία Νας, Ικαρία. Εικόνα: Σωτηρία Παχαράκη /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Στη μία πλευρά της παραλίας βρίσκονται επίσης τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη.

Μερικές υπέροχες ταβέρνες βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού πάνω από τη θάλασσα και προσφέρουν εκπληκτική θέα στη θάλασσα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Παραλία Σεϋχελλών

Παραλία Συχελλών, Ικαρία. Εικόνα: Zouzouloo /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0


Σε έναν γραφικό, παρθένο όρμο, 20 χλμ. (12 μίλια) νοτιοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, αυτή η παραλία θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και διάσημες στο Ελληνικό νησί της Ικαρίας.

Περιτριγυρισμένη από πανύψηλους βραχώδεις σχηματισμούς, η παραλία αποτελείται από βράχους και βότσαλα, και μπορεί να υπερηφανεύεται για άψογα τιρκουάζ νερά για κολύμπι.

Ικαρία: Ένα εκπληκτικό νησί πολλών μύθων Ικαρία: Ένα εκπληκτικό νησί πολλών μύθων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.