Ψηφιδωτό με γεωμετρικά σχέδια 1.800 ετών βρέθηκε στην αρχαία Πέργαμο

Ψηφιδωτό δαπέδου με γεωμετρικά σχέδια αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την Κόκκινη Βασιλική στην αρχαία πόλη της Περγάμου, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εύρημα χρονολογείται στον 2ο - 3ο αιώνα μ.Χ.

Η Πέργαμος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από τη σημερινή ακτογραμμή του Αιγαίου Πελάγους και βορειοδυτικά της σημερινής περιοχής Bergama στην επαρχία της Σμύρνης. Ο αρχαιολογικός χώρος προσελκύει αρκετούς ντόπιους και ξένους τουρίστες με τον μνημειώδη ερειπωμένο ναό του που ονομάζεται Κόκκινη Βασιλική ή Κόκκινη Αυλή, την Ακρόπολη και το Ασκληπιείο. Η Διεύθυνση Μουσείων του Bergama διενεργεί νέες αρχαιολογικές ανασκαφές και γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή.

Τα ψηφιδωτά διακοσμούν το δάπεδο ενός κτηρίου που εκτιμάται ότι ανήκει σε θρησκευτικό χώρο γύρω από την Κόκκινη Βασιλική. Τα ψηφιδωτά αξιολογούνται ως «σπάνια τεχνουργήματα» ενώ διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Ο Nilgün Ustura, διευθυντής του Μουσείου Bergama δήλωσε ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή θα προχωρήσουν κι άλλο και ελπίζουν να συναντήσουν διαφορετικά κτιριακά κατάλοιπα στο πλαίσιο του αρχαίου κτιριακού συγκροτήματος. Ο Ustura ενημέρωσε επίσης ότι θα κάνουν επιστημονική δημοσίευση για τα τελευταία ευρήματα στην αρχαία πόλη της Περγάμου μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών.

Πηγή: anaskafi, DailySabah

Ψηφιδωτό με γεωμετρικά σχέδια 1.800 ετών βρέθηκε στην αρχαία Πέργαμο Ψηφιδωτό με γεωμετρικά σχέδια 1.800 ετών βρέθηκε στην αρχαία Πέργαμο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Μαΐου 31, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.