Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής. Εικόνα: Raed Mansour/Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Οι Έλληνες παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραδόσεις τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το φαγητό, τις διακοπές, τα οινοπνευματώδη ποτά, τους χορούς και τις τέχνες, που διατηρούνται για χιλιάδες χρόνια. Οι πολιτιστικές πρακτικές που τους βοήθησαν στην επούλωση ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας αναφέρονται ως Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική.
Της Ρέιτσελ Τόμας
Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί αφεψήματα από βότανα, θρεπτικά τρόφιμα, μασάζ, αρωματοθεραπεία, ασκήσεις, θεραπείες με νερό και πολλά άλλα. Λειτουργεί καθαρίζοντας τα συστήματα οργάνων, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τις θεραπευτικές ικανότητες του ίδιου του σώματος.
Η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική είναι παρόμοια με άλλα αρχαία ιατρικά συστήματα. Διαγνώνει μέσω της παρατήρησης, λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία της φύσης στο σώμα και βασίζεται σε ισχυρά φαρμακευτικά φυτά.
Αν και η παραδοσιακή ιατρική δεν είναι ευρέως αποδεκτή στο κυρίαρχο ιατρικό σύστημα στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που συνδυάζουν την αρχαία σοφία τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες επαγγελματίες ευεξίας μπορούν να βρουν σχολές ασιατικών θεραπευτικών τεχνών, όπως η γιόγκα ή ο βελονισμός, πιο εύκολα από ότι μπορούν να βρουν σχολές της δικής τους προγονικής θεραπευτικής κληρονομιάς.
Σπιτικές θεραπείες και παραδοσιακή Ελληνική ιατρική
Ελληνικό τσάι του βουνού, ένα παραδοσιακό φάρμακο για ασθένειες. Εικόνα: Kimchifan/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0
Φυσικά, πολλοί Έλληνες ασκούν την παραδοσιακή ιατρική χωρίς ειδικά μαθήματα. Οι σπιτικές θεραπείες εξακολουθούν να είναι κοινές στην Ελλάδα. Διδάσκονται κυρίως από γιαγιάδες και άλλους ηλικιωμένους με βάση την εμπειρία των γενεών.
Βασίζονται σε συστατικά που είναι εύκολο να βρεθούν και γενικά ασφαλή για χρήση. Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κοινών, ήπιων παθήσεων όπως στομαχικές διαταραχές, πονοκεφάλους, κρυολογήματα και πόνους στις αρθρώσεις.
Ο πιο κοινός τύπος οικιακής θεραπείας είναι ένα τσάι που παρασκευάζεται από φαρμακευτικά φυτά. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πηγαίνουν σε ένα κοντινό βουνό ή φυσική περιοχή για να συλλέξουν τα φυτά που χρειάζονται για τα τσάγια.
Οι άνθρωποι γενικά γνωρίζουν πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή τους, καθώς και ποιο μέρος των φυτών να χρησιμοποιήσουν—λουλούδια, φύλλα, ρίζες, φρούτα ή φλοιό. Αν δεν μπορούν να βρουν τα φυτά που χρειάζονται κοντά, οι Έλληνες συχνά καλλιεργούν τα δικά τους σε γλάστρες ή σε κήπους.
Τα τσάγια που παρασκευάζονται από μέντα, φασκόμηλο ή τσάι του βουνού είναι πολύ δημοφιλή, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι χρήσης φαρμακευτικών φυτών. Τα άνθη τους εμποτίζονται με ελαιόλαδο για να δημιουργήσουν μια θεραπεία για το δέρμα.
Το σκόρδο τρώγεται ολόκληρο ή προστίθεται στα τρόφιμα για να ενισχύσει το σώμα ενάντια στις ασθένειες, ενώ τα αρωματικά άνθη χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη διάθεση και να ανυψώσουν τα πνεύματα. Μουλιάζοντας τα λουλούδια σε ελαιόλαδο το κάνει σκούρο κόκκινο.
Αυτή η κοινή σπιτική θεραπεία στην Ελλάδα είναι γνωστή ως σπαθόλαδο (στα Ελληνικά), που στα αγγλικά ονομάζεται λάδι σπαθιού. Χρησιμοποιείται για την επούλωση όλων των ειδών πληγών, ιδιαίτερα των πληγών από μαχαίρι.
Κλινικό φάρμακο
Όταν οι θεραπείες στο σπίτι είναι ανεπαρκείς, βασίζονται σε θεραπευτικές θεραπείες που μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες προηγμένες τεχνολογίες.
Αυτό ονομάζεται κλινική ιατρική. Ασκείται από γιατρούς, μαίες και άλλους που έχουν γίνει ειδικοί στον τομέα τους μέσω εκτεταμένης μελέτης.
Ο πιο διάσημος γιατρός ήταν ο Ιπποκράτης, ο οποίος γεννήθηκε στο Ελληνικό νησί της Κω το 460 π.Χ. Μελέτησε υπάρχουσες μορφές ιατρικής, δημιούργησε περίπλοκες θεωρίες για τη θεραπεία και τις δοκίμασε χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο.
Ο Ιπποκράτης δεν ήταν ο πρώτος γιατρός που κατέγραψε γραπτώς τις γνώσεις του. Μερικοί αιγυπτιακοί ιατρικοί πάπυροι προϋπήρχαν κατά μια χιλιετία.
Αντίθετα, είναι γνωστός για την ανάπτυξη της μεθόδου για την άσκηση της ιατρικής που βρίσκεται στη βάση της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης για σχεδόν 2.500 χρόνια.
Ο Ιπποκράτης διέγνωσε παρατηρώντας τις σωματικές λειτουργίες και βασίστηκε στα θεραπευτικά μέσα της διατροφής, στις θεραπείες με βότανα και σε άλλες φυσικές θεραπείες που θεωρούνται πλέον εναλλακτικά φάρμακα.
Πίστευε ότι τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, φωτιά και αέρας) υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Ομοίως, πολλές άλλες ιατρικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο είναι της ίδιας πεποίθησης.
Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως χυμική θεωρία, χρησιμοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους γιατρούς μέχρι που αντικαταστάθηκε πριν από μερικούς αιώνες από τη θεωρία των μικροβίων. Από τότε, οι αρχαίες Ελληνικές παραδόσεις έχουν ως επί το πλείστον αποκλειστεί από τη μελέτη της ιατρικής.
Ο Ιπποκράτης ανέπτυξε μια επιστημονική μέθοδο για την οργάνωση της ιατρικής. Η χυμική του θεωρία ήταν η βάση της σύγχρονης ιατρικής στην Ευρώπη για 2.000 χρόνια.
Αναβιώνει η παραδοσιακή αρχαία Ελληνική ιατρική
Η Ελλάδα έχει πλέον ενταχθεί στο διεθνές κίνημα για την αναβίωση της αρχαίας θεραπευτικής σοφίας. Αυτό το κίνημα περιλαμβάνει εναλλακτικούς θεραπευτές, εθνοβοτανολόγους, βοτανολόγους και ιστορικούς.
Μερικοί από αυτούς τους ηγέτες είναι γιατροί που ήδη συνδυάζουν αρχαιοελληνικές θεραπευτικές μεθόδους με τις σύγχρονες ιατρικές τους πρακτικές. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες για αυτό το είδος εργασίας, που ονομάζεται Συμπληρωματική Ιατρική.
Πολλοί Έλληνες κάνουν τη διαφορά και στο σπίτι, επαναφέροντας τη χρήση των αγαπημένων θεραπειών της γιαγιάς τους. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, σχολές όπως η Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής προσφέρουν μαθήματα ιστορίας και πρακτικής αρχαιοελληνικών εργαλείων θεραπείας και ευεξίας.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής προσφέρει εικονική εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η ομάδα προωθεί με επιτυχία την αναγνώριση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Αυτή η κίνηση ενθαρρύνει τους Έλληνες να είναι περήφανοι για την πλούσια ιστορία τους στην ιατρική επιστήμη και ενθαρρύνει την επιστημονική διερεύνηση των παραδοσιακών Ελληνικών θεραπειών διευκολύνοντας την ένταξη της Ελληνικής αρχαίας σοφίας στη σύγχρονη ιατρική.
Παρακολουθήστε δωρεάν διάφορα μαθήματα Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής τόσο στα Ελληνικά όσο και στα αγγλικά.
Ρέιτσελ Τόμας, προπονήτρια ευεξίας, συγγραφέας και δασκάλα — Ancient Wellness Tools Consulting
Δεν υπάρχουν σχόλια: